Annonce
Vesterhavsposten

Lydums stjernearkitekt er hovedperson i ny roman

Lydum-drengen Johannes Magdahl Nielsen lavede fremtrædende kirker, biblioteker og villaer i hele landet. Nu er hans historie blevet til en spændingsroman. Tegning: Det Kongelige Bibliotek
Arkitekten Johannes Magdahl Nielsen fra Lydum er omdrejningspunktet i en spændingsroman, der binder nutid og fortid sammen.

Lydum: Det lå ikke i kortene i 1862 at Johannes Magdahl Nielsen, en dreng fra Lydum, skulle ende med at skabe nogle af landets flotteste bygninger. Han var søn af brænderiejer Morten Nielsen og viste tidligt teknisk snilde og via en møllebygger i Ribe fortsatte hans uddannelse i Odense, København og Italien.

Nu er der udkommet en ny spændingsroman - "Gådemagerens Gade" om Johannes Magdahl Nielsen og de mystiske relieffer, der pryder hans bygningsværker.

Forfatter Jes Barkler blev inspireret af bøger som Da Vinci Mysteriet til at gøre ukendt lokalhistorie mere kendt i et format, der tiltaler mange, nemlig spændingsromanen.

Bogen skulle handle om Svendborg, og her kom han snart på sporet af den jyske arkitekt Magdahl, som ifølge Jes Barkler også selv er alt for glemt i dag.

- Jeg ledte efter koder i Svendborgs bybillede og fandt nogle mystiske relieffer på et apotek og i en kirke, som Magdahl havde bygget, siger forfatter Jes Barkler, der er uddannet astronom og bosat i Svendborg.

Forfatter Jes Barkler blev inspireret til at skrive 'Gådemagerens Gade' af andre spændingsromaner som DaVinci-mysteriet. Da han gik på udgik efter koder i Svendborgs bybillede, faldt han over Johannes Magdahl Nielsens relieffer. Foto: Jes Barkler

Blev dannet af Estrup

Jes Barkler læste videre om byens historie og Magdahls gamle dagbogsnotater og blev hurtigt klar over, at manden fra Varde-egnen havde en helt unik historie, der skulle kæde bogen sammen.

- Johannes Magdahl Nielsen kommer fra hårde kår i Vestjylland i en tid, hvor J.B.S Estrup (den længst siddende regeringsleder i Danmark, red.) regerer landet med hård hånd. Efter arkitektstudiet kommer han til at arbejde for Estrup, som står i fuldstændig modsætning til den baggrund, Magdahl selv kommer fra, siger Jes Barkler.

I romanen finder en ung kvinde et skattekort i et bogantikvariat og følger det rundt i byen, mens byens og Magdahls historie optrevles parallelt.

- Det eventyr, vi læser og hører om, det findes i din hverdag. Det behøver ikke at være stort og fantastisk, før det kan være spændende og interessant, siger Jes Barkler.

Ud over bygningerne i Svendborg har Johannes Magdahl Nielsen lavet fremtrædende kirker, biblioteker og villaer i hele landet og Island, blandt andet også Zions Kirke i Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce