Oksbøl: 51-årige Tom Mikkelsen startede officielt sidste sommer i 2019, som lokal nanobrygger i Oksbøl. Til daglig arbejder han på en værktøjsfabrik i Billund.
- Vi har jo efterhånden mange lokale bryghuse i vores kommune lige fra mikrobryggerierne Warwik og Jacobi i Varde til Westbrew i Kjelst og Ølgod Bryghus, siger Tom Mikkelsen og fortsætter:
Tom Mikkelsen, brygger i Oksbøl BryghusVi har jo efterhånden mange lokale bryghuse i vores kommune lige fra mikrobryggerierne Warwik og Jacobi i Varde til Westbrew i Kjelst og Ølgod Bryghus.
- Jeg var engang til ølsmagning i Warwik med nogle venner, og tænkte bagefter, at det ville jeg da også prøve selv, altså at brygge øl.
Tom gjorde sig i første omgang klar til at blive "køkkenbrygger" og købte et øl-kit på nettet med det hele. Inklusiv hovedingredienser som humle, malt og gær.
- Det er ren hobby, men jeg tilbyder nu en seks til otte forskellige slags øl alt efter sæsonen. Blandt andet øl i tysk stil, to belgiske typer og en engelsk- og en amerikansk pale ale, siger Tom.
Familien er med
Bag ølbryggeren står en god familie.
- Min datter Rie studerer design i Kolding, og har udformet logoet sammen med min søn Mark. Min bonussøn Michael har hjulpet med administration herunder tilladelser og registrering, og Heidi , min bedre halvdel, hjælper med blandt andet påsætning af etiketter, siger Tom.
Okserne - logoet på øletiketten refererer naturligvis til bynavnet Oksbøl og ikke mindst til vartegnet med okseskulpturerne i udkanten af byen.
Militærøl
Der er også en "Lille soldat" i serien af øl. På den måde får Tom fortalt at Oksbøl er en garnisonsby, og Oksbøl Kaserne bliver repræsenteret med en plads i rækken af velsmagende håndbryg.
- Snart følger både en general og en konstabeløl, siger Tom.
- Jeg brygger det øl, jeg selv synes smager godt. Det bliver til cirka 100 liter hver søndag fremover, siger Tom, der ofte må melde udsolgt, og i øvrigt er meget taknemmelig for den store lokale opbakning.
Øllene kan bestilles direkte hos Tom eller købes i Jegum Ferieland og hos Karens Blomster.
- Vores juleøl, som jeg bryggede 300 liter af var udsolgt en uge inden juleaften, og nu barsler vi snart med en påskebryg, siger han.
Udvidelsen - bryghus og bar
Lige nu er Tom Mikkelsen i færd med at udvide sin ølbrygning til større lokaler på Vestergade i Oksbøl, der tidligere husede en slagterbutik.
- Det er tredje gang jeg udvider, siger Tom, der venter på de sidste tilladelser inden han åbner op for både bryghus med bar, når forsamlingsforbuddet tillader det.
- Indtil videre er det planen at holde åben hver fredag eftermiddag i baren, så kan folk kigge forbi og nyde et iskoldt glas fadøl inden weekenden, slutter Tom Mikkelsen.