Annonce
Vesterhavsposten

Se de nye kort: Forsvaret laver store ændringer af omstridte kørespor i klitplantagerne

Af store ændringer er blandt andet, at køresporet ved Grærup Langsø er flyttet fra øst til vestsiden. Kort: Forsvaret
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fremlægger nu den endelige plan for køresporene i Naturstyrelsens klitplantager i Varde Kommune. 14 kilometer spor er flyttet efter høringen med 63 indkomne svar. Og der er slettet seks kilometer spor ud af 125 kilometer.

Vestkysten: I forhold til det oprindelige oplæg til 125 kilometer kørespor i Naturstyrelsen klitplantager har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse nu fremlagt den endelige plan efter høringen med 63 indkomne svar. Sporene skal anlægges, så klitplantagerne ikke ødelægges, ved at de militære køretøjer kører på må og få i områderne.

Og der er store ændringer i forhold til det oprindelige oplæg fra december 2019.

14 kilometer spor er flyttet på baggrund af de mange høringssvar, ligesom der er slettet seks kilometer kørespor.

Annonce
Major Stig Gunner Larsen, der er chef for Skydesikkerhedselementet for Oksbøl Skyde- og Terræn, finder, af Forsvaret har lyttet til mange af de 63 indkomne høringssvar.  Arkivfoto: Martin Ravn

Major Stig Gunnar Larsen, der er chef for Skydesikkerhedselementet for Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, er tovholder på det store projekt, der har som formål at give især 1. Brigade langt bedre øvelsesforhold.

Mountainbikespor

Blandt de meget markante ændringer er, at det foreslåede spor syd for Blåbjerg Klitplantage helt er slettet.

- Sporet bliver placeret mere hensigtsmæssigt af hensyn til beboerne i Henneby, siger Stig Gunnar Larsen.

I stedet etableres der et kørespor i den nordlige del af Blåbjerg Klitplantage. Der tages også hensyn til de mange mountainbikespor. Det samme er tilfældet i Bordrup Plantage.

- Det skylder vi dem, der har lavet mountainbikesporene. Jeg synes, vi har gjort et stort stykke arbejde og læst høringssvarene igennem. Vi har optimeret det, hvor det har været muligt, siger Stig Gunnar Larsen.

Annonce

Kronvildt ved Græup

Det store hovedspor fra Nymindegab og ned til Blåbjerg Klitplantage er også flyttet efter mange protester. Så sporet er flyttet længere mod vest.

Af store ændringer er også det planlagte spor øst for Grærup Langsø. Men det kolliderer med kronvildtet, der holder til i området og er essentielt i brunstperioden og en stor turistmagnet. Derfor er hele sporet flyttet mod vest og om på den anden side af Grærup Langsø.


Vi har optimeret det, hvor det har været mulig.

Stig Gunna Larsen, chef for Skydesikkerhedselementer for Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn


Der var i Vejers-området ønske om, at plantagerne her ikke blev brugt. Men det ønske har ikke kunnet opfyldes, da Forsvaret netop har behov for at udvide sit øvelsesområde markant fra 6.000 hektar til 14.000 hektar.

- Vi går nu i gang med at myndighedsbehandle projektet og kan formentlig komme i gang i foråret 2022, siger Stig Gunnar Larsen.

Selve myndighedsbehandlingen skal ske i både Fredningsnævnet, Kystdirektoratet og Varde Kommune. Derefter skal opgaven detailprojekteres og i et EU-bud.

Selve anlæggelse af køresporene vil ikke tage nær så lang tid.

- Skoven skal fældes. Stubbe skal fjernes. Det er det, der skal gennemføres. Intentionen er, de skal køre i sandet, siger Stig Gunnar Larsen.

Projektet

  • I fremtiden må Forsvaret anvende Naturstyrelsens 8.000 hektar fra Nymindegab i nord til Ho i syd til øvelser.
  •  Alt efter områder må Forsvaret holde øvelser i 28 eller 75 dage om året i plantagerne og klithederne.
  • Derved vil Forsvaret med Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn have i alt 14.000 hektar, eller hvad der svarer til godt ti procent af Varde Kommunes samlede areal til rådighed.
  • Forsvaret vil anlægge 119 mod oprindeligt 125 kilometer tvangsspor, så militærets køretøjer ikke kører plantagerne op. Tvangssporene vil typisk være otte meter brede.
  • Der er sat 52,8 millioner kroner af til projektet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce