Annonce
Vinderup Avis

Bog om Breinholt - en af de store studehandlere

Bogudgivelsen markeres med åbent hus både lørdag og søndag på Ny Spøttrup i Rødding, hvor der er rundvisning og en række forskellige aktiviteter. Ill: Uddrag af forsiden
Åbent hus på Ny Spøttrup i anledning af udgivelse af værket ”Ny Spøttrup – en Salling-studegård og dens ejere”, der fortæller 150 års historie fra ejeren af Spøttrup Borg byggede gården i 1870 og til i dag.
Annonce

Rødding: Ny Spøttrup på Heden 19 i Rødding er en gammel studegård med en spændende historie, der næsten er glemt. Den kan man genopdage i weekenden 15. og 16. juni mellem klokken 10 og 16 i anledning af en bogudgivelse om Studegården Ny Spøttrup. Bogen ”Ny Spøttrup – en Salling-studegård og dens ejere” fortæller 150 års historie fra ejeren af Spøttrup Borg byggede gården i 1870 og til i dag.

Man kan gå rundt i stuehuset på Ny Spøttrup og mærke stemningen fra gamle dage, komme på en guidet rundvisning i stuehuset, høre et foredrag om Niels Breinholt og gårdens historie.

Ny Spøttrup

Bogværket ”Ny Spøttrup – en Salling-studegård og dens ejere”, 142 sider med mange fotos, er skrevet af Marianne Lindsmann.

Hun stammer fra Horsens, men flyttede i 2000 til Åkjær ved Fly nær Skive. I 2007 købte hun Ny Spøttrup sammen med sin nu afdøde mand.

Bogen fortæller gårdens historie gennem 150 år og historien om studehandleren Niels Breinholt, der ejede Spøttrup Borg og byggede gården. En historie der ikke tidligere har været fortalt.

I 2011 blev gården fredet, og siden da er der blevet gennemført en del større renoveringsarbejder.

Marianne Lindsmann arbejder for at bevare gården som en del af egnens lokal-/landbrugs- og kulturhistorie – bl. a. gennem rundvisninger og forskellige arrangementer.

Annonce

Genopdag historien

Man kan også genopdage historien om friskolen i Rødding. Folkene på Ny Spøttrup var nemlig blandt drivkræfterne bag friskolen. Hvorfor blev friskolen lavet, og hvorfor er den her i dag?

Historien om æblerne i Rødding er også værd at genopdage. Først var der en æblehave på Spøttrup Borg, så blev der dyrket æbler på husmandsbrugene, og nu er der æbler alle vegne. Og hvordan bliver en lille kvist til et helt nyt træ? Man kan møde æblefolkene, smag mosten og genopdag historien om Røddings æbler.

Bogen præsenteres ved en lille reception om formiddagen, hvor der også bliver musikalsk underholdning ved pianisten Mia Rasmussen, Lihme.

Annonce

Ejede Spøttrup Borg

Bogen markerer gårdens 150 års dag, og den fortæller bl.a. historien om den entreprenante studehandler, Niels Breinholt, der ejede Spøttrup Borg og byggede Ny Spøttrup.

Dermed er bogen også en markering af Niels Breinholts 200 års fødselsdag den 10. juli i år.

Bogen er skrevet af Ny Spøttrups nuværende ejer, Marianne Lindsmann, der ved præsentationen fortæller om, hvorfor og hvordan bogen er blevet til. Projektet er støttet af Skive Kommune, Sparekassen Balling og VELUX fonden.

- Jeg er meget glad og taknemmelig for den støtte, der er givet til bogen. Det betyder, at den kan sælges billigere, og dermed forhåbentlig nå ud til flere. Men jeg ser også tilskuddene som et skulderklap og en anerkendelse af mit arbejde med bogen og for Ny Spøttrup, siger Marianne Lindsmann i en pressemeddelelse.

Niels Breinholt kom til at eje flere store gårde og herregård, bl.a. Kabbel, Lemvig Møllegård, herregården Tandrup og Spøttrup Borg.
Annonce

Vigtig handel

I 1800-tallet var studeavlen og studehandlerne af enorm betydning for Vestjylland, ja for hele Danmark. Eksporten af stude skaffede penge i statskassen og satte gang i togdrift og skibsfart.

Studehandlerne var driftige folk, der tog nye ideer og varer med sig hjem fra deres besøg i Tyskland, England og Frankrig.

Niels Breinholt tilhørte en af de store, anerkendte studehandlerslægter. Niels Breinholts hustru var Maren Stokholm fra herregården Kabbel ved Lemvig. Også hun stammede fra en slægt af kendte studehandlere. I generationer giftede Breinholt'ere og Stokholm'ere sig med hinanden.

Niels Breinholt kom til at eje flere store gårde og herregård, bl.a. Kabbel, Lemvig Møllegård, herregården Tandrup og Spøttrup Borg.

Annonce

Mange projekter

Han byggede studegården Ny Spøttrup og flyttede senere sammen med sin hustru til London, hvor han i nogle år drev kreaturkommissionær-forretning sammen med sin søn Jens Breinholt.

Niels Breinholt har fået et lidt dårligt ry, fordi han ødelagde dele af borgens kælder for at kunne lave brændevin, han udtørrede Spøttrup sø, og han brændte dele af det gamle godsarkiv. Ja, og så solgte han for resten også alteret fra Rødding kirke.

Man han var andet og meget mere.

På Ny Spøttrup og i bogen kan man få mere at vide om en mand, der altid var med på de nyeste ideer indenfor landbrug og kvægavl. En mand der var kendt langt udenfor landets grænser for sine gode stude.

En historie om den studehandel, der var med til at skabe det Danmark vi kender i dag.

Annonce

Kulturprojekt

Arrangementet er en del af Skive Kommunes store kulturprojekt Genopdag Skive, hvor der i perioden 1.-16. juni er masser af spændende kulturelle arrangementer rundt om i kommunen.

At finde gården på Heden 19 mellem Rødding og Krejbjerg kan være lidt af en opdagelse i sig selv. Den ligger godt gemt væk fra landevejen, men dukker pludselig op mellem træerne.

En 43 meter lang bygning af kampesten rummer det stuehus, som Spøttrup Borgs ejer, Niels Breinholt, byggede i 1870. Stenene til både stuehus, stald og lade er pløjet op af jorden, da Niels Breinholt opdyrkede heden.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce