Annonce
Vinderup Avis

Fuglenes stemme bor i Sevel

I kikkerten har Leif Novrup gennem årene spottet mange sjældne fugle. Det seneste eksemplar var Wildsons Svømmesneppe, der stammer fra Canada. Her er fuglekenderen fotograferet ved gravhøjene bag hjemmet i Sevel. Fotos: Morten Stricker

Som dreng blev Leif Novup slæbt med ud i naturen af sin far, hvor unge Novrup lærte fuglestemmerne at kende. Naturen kom til at spille en stor rolle i hans liv, og i pensionisttilværelsen fylder fugle og familie det hele.

Annonce

Sevel: - Der er jo nok nogle, der måske synes, at jeg har pip i låget med al den snak om fugle. Men for mig er der en spænding og en tryghed i at følge naturens og årets gang gennem fuglene, og her i mit pensionistliv udfylder fuglene og familien hele mit liv.

Ordene kommer fra 76-årige Leif Novrup, der det meste af sit voksne liv har boet og arbejdet som lærer i Sevel, indtil han efter sin kones alt for tidlige død valgte at gå på pension fra lærergerningen.

Et omdrejningspunkt i hans liv har været fugle og natur, og det får gæsten i hans hjem på Baunebakken i Sevel op til flere hint om, så snart gæsten træder ind i parcelhuset, der har været Leif Novrups hjem siden 1973. Som søn af en lærerfamilie er det naturligvis et hjem med klaver, og rundt om i stuerne står og hænger udstoppede fugle som et minde om Leifs far, der var lærer og konservator.

- Uden min kikkert føler jeg mig faktisk lidt nøgen.

Leif Novrup, fritidsornitolog og tidligere lærer

Mere om Leif Novrup

Leif Novrup er født den 24. december 1941.- Da jeg var dreng, fejrede jeg også halvårs-fødselsdag i juni. Jeg har nu aldrig været ked af at have fødselsdag juleaften: Jeg skulle aldrig vente til om aftenen med at få gaver. Og så har jeg jo aldrig kendt til andet.

Han er født i Oksbøl ved Varde, men som toårig flyttede han sammen med sin familie til Staushede mellem Kolding og Vejen.

- Det var i krigens tid, og min far havde fået nogle advarsler af tyskerne. Derfor valgte min familie at flytte.

Leif Novrup har to døtre, Hanne på 48 år og Kirsten på 47 år samt sønnen Lars på 42 år. Desuden tæller familien svigerbørn og fem børnebørn.

Leif mistede sin kone, Karen, og børnene deres mor til kræften i 1994. Karen blev kun 48 år.

Datteren, Hanne, blev ramt af knoglemarvskræft i 2006, men hun lever med sygdommen.

- Da Karen døde, lærte jeg at blive bedre til at leve her og nu. Man ved jo aldrig, hvor lang tid man har tilbage.

I 2002 valgte Leif Norup at stoppe i jobbet på skolen.

I dag har han veninden, Signe, der også er fugleinteresseret. Signe bor i Viborg., har været tandlæge i Stoholm og er nu pensionist. Signe har sommerhus i Ebeltoft, hvor parret ofte opholder sig.

Han har foruden den ornitologiske interesse, der har medført mange års bestyrelsesarbejde blandt andet i Dansk Ornitologisk Forening, også haft en stor interesse for lokalhistorie.

Leif Novrup har også siddet som menighedsrådsformand for kirken i Sevel.

Det er oplevelser som at finde fuglekongens rede fyldt med unger og opleve forældrefuglene stå helt stille i luften som en kolibri, der gør Leif Novrup varm om hjertet.
Annonce

Udstoppet struds i stuen

En udstoppet struds, der var en afskedsgave fra skolen i Sevel, har fået sin faste plads ved siden af sofaen. Strudsen er i øvrigt sammen med en slørugle også med på det familiebillede, som Leif fik foræret af sine børn, svigerbørn og børnebørn i 70 års fødselsdagsgave.

På væggene hænger minder i form af fotos, tegninger, diplomer og hæderspriser med tak for indsatsen som fuglenes stemme i Sevel.

Gennem de store stuevinduer er der udsigt til græssende får og de syv gravhøje, der ligger bag marken i baghaven. Og placeringen i udkanten af landsbyen tæt på naturen blev i sin tid naturligvis valgt med omhu.

- I haven er der mellem 30 og 40 fuglearter. I sommerhuset er vi oppe på 42 arter, fortæller Leif Novrup, der har taget remmen til kikkerten rundt om halsen for at gå ud i sommervarmen i haven, hvor stærekasserne naturligvis er sat op.

- Uden min kikkert føler jeg mig faktisk lidt nøgen, indrømmer Leif på sin vej ud i naturen bag haven.

Venskab med radiovært

En af de oplevelser, naturinteressen har ført med sig for Leif Novrup, er et samarbejde med den legendariske radiovært, Hans Otto Bisgaard.Gennem mange år sendte Hans Otto Bisgaard det tidlige morgenprogram "Morgenstund", hvor han hver dag læste op fra naturkalenderen.

Hans Otto Bisgaard sendte en mail til Dansk Ornitologisk Forening for at få navnene på nogle af dem, der kunne fortælle mere om naturens gang året rundt. Et af navnene blev altså Leif Novrup fra Sevel.

- Vi faldt så godt i hak, at han ringede til mig hver gang, fortæller Novrup.

Selv om det var en hemmelighed for lytterne, så var programmet båndet.

- Hans Otto var en syvsover, og han kunne slet ikke komme tidligt op, fortæller Leif, der lærte at sige godmorgen, selv om han blev ringet op om eftermiddagen.

Samarbejdet stod på gennem ti år, og de mødtes et par gange undervejs. Blandt andet blev radioværten inviteret på frokost i Sevel en dag, han var i området som konferencier for Post Danmark Rundt .

- Vi snakkede også privat i telefonen og videregav hilsner til hinandens familier, fortæller Novrup.

Hans Otto Bisgaard gik sidste år som 71-årig på pension efter 47 år i DR.

Annonce

250 arter om året

Leif Novrup har helt styr på, hvilke fugle han ser - og hvor og hvornår.

- Jeg observerer 250 arter om året - nogle år lidt flere og andre år lidt færre. Det afhænger af, hvor langt jeg kører, fortæller fuglevennen, der i år mangler at få den hvide stork på sin liste.

Men der er heldigvis god tid, før trækfuglene begynder at samle sig i store flokke for at flyve mod varmere himmelstrøg.

Leif er vokset op på et landsted, og interessen for fugle har han arvet fra sin far, der arrangerede fugleture og var filmfotograf i naturen.

- Jeg blev jo slæbt med ud i naturen, hvor han lærte mig fuglestemmerne at kende, siger Leif og fortæller, at faderen bad ham om at lytte til fuglenes stemmer og finde frem til, hvad, han synes, fugle sagde.

Bogfinken siger for eksempel: "Brit, brit for de britiske bjerge", mente faderen, mens andre synes, at den siger" "Det kan jeg sige lige så tit, det skal være".

Annonce

Kendte intet til Sevel

Efter gymnasiet og militæret læste Leif historie og arkæologi på universitetet i Aarhus, men da det var svært at finde et job med de fag på eksamenspapirerne, forlod han universitetet og begyndte at læse til lærer på det gamle seminarium i Aarhus.

Både hans forældre og bedsteforældre var lærere, så det lå jo også i kortene for ham.

På seminariets trapper mødte han en sød pige fra Hirtshals - der i øvrigt også var ud af en lærerfamilie. Parret blev gift i 1969. Karen og Leif søgte jobbet som lærerpar i Sevel, hvor der også hørte en lærerbolig med i jobbeskrivelsen.

- Vi kendte intet til Sevel, før vi kom hertil, og det var først, efter vi var flyttet ind, at vi fandt ud af, hvor pragtfuld en natur her er, fortæller Leif, der altid gjorde en dyd ud af at fortælle sine elever, at de slet ikke vidste, hvor smukt de bor.

Annonce

Midtlivskrise

I begyndelsen af sit voksenliv faldt fugleinteressen lidt i baggrunden til fordel for familie, børn og job, og interessen blev først vækket til live igen, da Leif Novrup fyldte 40. På det tidspunkt fik han en lille depression - eller en midtlivskrise, som den jo nok ville blive betegnet som i dag.

- Min kone spurgte mig, hvornår jeg var mest glad, og det var helt sikkert, når jeg gik ude i naturen, fortæller Leif, der af fuglevenner blev inviteret med ud i naturen.

De første gange, han kiggede gennem kikkerten, syntes han nu ikke, at han kunne se nogle fugle. Men med et teleskop og en efterhånden indlært evne til at spotte fuglene gik det meget bedre, og så var han solgt til en ny tilværelse som fugleentusiast.

- Jeg følger meget med i mit eget område. At se en sjælden fugl i Marokko er da fint, men det varmer mig ikke om hjertet på samme måde som herhjemme, siger Leif og fortæller, at turene ud i naturen ved Flyndesø var med til at hele såret efter Karens død.

- Naturen er et frirum for mig, forklarer Leif, der er fugletæller. Han er blandt andet også arts-caretaker for fiskeørne i hele Danmark og sidder med i Projekt Ørns styregruppe under Dansk Ornitologisk Forening.

Annonce

To fuglevenner i Sevel

Som fugleven har han også observeret, at agerlandets fugle går stærkt tilbage.

- Set med fugleøjne er markerne jo en ørken, fordi mange af insekterne er sprøjtet væk, mener fritidsornitologen, der trøster sig med, at det går lidt bedre for skovfuglene.

I øvrigt er Leif Novrups ikke den eneste, der repræsenterer fuglenes stemme og bor i Sevel. Christian Hjorth, der i sin tid var skoleinspektør på Sevel Skole, var nemlig gennem 23 år formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Så fuglene må siges at være godt repræsenteret i den lille by med den smukke natur.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce