Annonce
Vinderup Avis

Historisk roman sælger godt. Nu skriver forfatteren på en ny

Naturen omkring Stubber Kloster nærmest emmer af historie og det har været med til at inspirere Lars Novrup Frederiksen til sine historiske romaner. Arkivfoto: Morten Stricker
Lars Novrup Frederiksen har skrevet omkring halvdelen af en ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster ved Sevel.

Sevel: - Er det dig, der har skrevet om Kirstine? Jeg skal altså vide, hvordan det gik hende!

Med denne bemærkning fra en ivrig kvinde blev Lars Novrup Frederiksen, 67, for nogen tid siden antastet i Vinderup Brugsforening.

Han kunne berolige hende med, at historien er på vej. Hans historiske debutroman om nonnen på Stubberkloster, der blev udgivet i maj 2017, får en efterfølger. "Klosteret" er arbejdstitlen - og de første 300 sider er skrevet. Men der går nok et eller to år, inden kvinden i Vinderup og alle andre får stillet deres nysgerrighed. Forfatteren er nemlig grundig. Til gengæld er den overordnede handling klar: Han ved, hvordan det skal ende.

Danmarkshistorien blev for alvor spændende efter mordet, hvor det gik ned ad bakke for fædrelandet med en altødelæggende borgerkrig

Lars Novrup Frederiksen, forfatter

Uventet efterspørgsel

Tredie oplag af "Kirstine" er netop udkommet på forlaget Hovedland, fordi de første 2500 er solgt. 100 stod endda på venteliste.

- Jeg havde aldrig regnet med, at interessen ville være så stor. Det første oplag var udsolgt allerede efter fire måneder, fortæller han.

Gode anmeldelser, stor interesse fra bibliotekerne og forfatterens foredragsvirksomhed har været med til at stimulere salget. Lars Novrup Frederiksen har holdt omkring 40 foredrag med afsæt i bogen, og de første fem til seks aftaler er på plads i det nye år. Normalprisen for et foredrag er 5000 kroner, men i en mindre lokal forening kan et par flasker gøre det.

Annonce

Grundig research

Han inddrager i sine foredrag både lokal- og landshistorie, og der er rigeligt at fortælle om.

Mordet på den danske konge Erik Klipping indgår i handlingen i "Kirstine", og historiske facts spiller også en stor rolle i efterfølgeren.

- Research om de historiske forhold fylder mindst halvdelen af min tid, fortæller forfatteren.

De historiske begivenheder refereres sideløbende med fortællingen om nonnens skæbne.

- Det kører jeg parallelt for at give romanen troværdighed, forklarer han.

Romanen Kirstine

"Kirstine" er en middelalderroman, der foregår i perioden 1275-1287, og handler om Kirstine, der mod sin vilje bliver anbragt på Stubber Kloster.

"Mens Nordvestjylland ikke spiller nogen fremtrædende rolle i den danmarkshistorie, der bliver formidlet via traditionen fra universiteterne og fra København, så tegner Lars Novrup Frederiksen et ganske andet billede (...) Det er i den grad lykkedes forfatteren at sætte Nordvestjylland og dens hovedbyer på danmarkskortet," skriver forlaget Hovedland om bogen.

Romanen koster 350 kroner.

Annonce

Lokale destinationer

Marsk Stig er en af de historiske personer, der indgår. Tvis Kloster og Gudum er lokale destinationer, der inddrages.

- Både geografisk og handlingsmæssigt er den nye roman bredt mere ud, siger Lars Novrup Frederiksen, der har masser af historisk materiale at inddrage.

- Danmarkshistorien blev for alvor spændende efter mordet, hvor det gik ned ad bakke for fædrelandet med en altødelæggende borgerkrig, uddyber han.

Den mørke vintertid er forfatterens favorittid, når der skal skrives. Her kan han i dagevis lukke sig ind i skrive-universet i familiens lille bjælkehus i Fjaltring, hvor der tændes ild i brændeovnen. Flammerne kan måske også tænde motivationsilden, for som alle andre forfattere oplever han også nogle gange at blive ganske tom for idéer.

Middelalderromanen "Kirstine" er nu trykt i sit tredie oplag. Dermed er det i alt trykt 3500 - et antal, der har overrasket forfatteren, Lars Novrup Frederiksen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Skriver om natten

Ofte vender Lars Novrup Frederiksen om på nat og dag. Han skriver gerne om natten. Til gengæld bruger han om dagen gerne tid langs strandkanten til at dyrke en anden hobby: Indsamling af rav.

Her kan han fuldt ud koncentrere sig og være produktiv.

Hjemme i Sevel er den tidligere bankdirektør fortsat erhvervsaktiv på deltid som fremviser af huse for Danbolig. Flere gange dagligt går han ture med kongepuddelen Theo i områdets dejlige natur.

- Vi har vidunderlig natur i alle retninger med både skov og krat, fortæller han.

Motion får han hver tirsdag med gutterne i Sevel Hallen. I sommertiden også gerne i havkajak på fjorden sammen med sin kone, Ingrid.

Næsten dagligt er der hjemme besøg af børnebørnene Thor, 13, og Sebastian, 11.

- Det er en stor glæde, at de kommer forbi. Og bliver forkælet. Mest af mormor, smiler Lars Novrup Frederiksen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce