Annonce
Vinderup Avis

Krudt-Orla siger stop

På Fyrværkerifabrikken Ago produceres årligt 10 millioner hundepropper, som dem Orla Christensen her viser frem. Men produktionen i Vinderup stopper i løbet af det kommende år. Foto: Johan Gadegaard

Efter at have produceret hundepropper siden 1970 har Orla Christensen valgt at sælge maskinen, og 2019 bliver sidste år med produktion på fabrikken Ago på Agovej

Annonce

Vinderup: Faktisk tog han beslutningen allerede i maj, men nu er Orla Christensen, 77, klar til at melde det ud: han stopper med at producere hundepropper på fyrværkerifabrikken Ago, Agovej i Vinderup. Her ligger Danmarks eneste fabrik, der producerer omkring 10 millioner hundepropper om året. Som primært børn i 8 til 12-års alderen morer sig med at fyre af i små pistoler ved nytårstide. Børnevenlig krudt, som han kalder det.

Dels har Orla Christensen alderen til at stoppe, dels er myndighedernes krav blevet for besværlige, og dels har en mangeårig medarbejder været nødt til at stoppe af helbredsmæssige årsager.

Produktionen fortsætter her næste år, hvor jeg hjælper Gunnar med min viden. Herefter flyttes maskinen

Orla Christensen, der sælger sin hundeproppemaskine til fyrværker Gunnar Knudsen
Fremover vil Orla Christensen slappe endnu mere af i hjemmet på Vindelevgård i Vinderup sammen med sin kone Birte. Om et par år regner parret med at flytte til Aarhus. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce

Besværlige krav

Men den væsentligste begrundelse er nye fyrværkeriregler. Hidtil er produktionen foregået uden en såkaldt CE-godkendelse, fordi hundepropperne ikke eksporteres men kun sælges på hjemmemarkedet.

- Men nu kræver myndighederne, at der skal udtages otte prøver om dagen, der hver især ikke må veje over 25 milligram, ikke må afgive støj på mere end 129 decibel og skal sendes ind. Det gider jeg da ikke, forklarer Orla Christensen, der alligevel havde svært ved at tage beslutningen.

Han har jo nydt arbejdet, der har været koncentreret om produktion gennem fire måneder: maj, juni, august og september. Med masser af muligheder for at nyde livet resten af året sammen med sin kone, Birte.

Annonce

Krudt-Gunnar på banen

Men nu er beslutningen taget. Hundepropmaskinen er solgt til fyrværker Gunnar Knudsen, Naur.

- Produktionen fortsætter her næste år, hvor jeg hjælper Gunnar med min viden. Herefter flyttes maskinen, fortæller Orla Christensen.

Han blev selv ansat på Ago i 1970 og overtog fabrikken og produktionen seks år senere. Da udfaserede han produktionen af stjernekastere og bengalske fakler, koncentrerede sig om hundepropperne og gjorde produktionen meget mere effektiv.

Annonce

Orlas hemmelighed

De første seks år var produktionen lidt ustabil, indtil han fandt en mere sikker metode.

- Det er min hemmelighed, smiler han.

Hemmeligt har det dog aldrig været, at Orla Christensen altid har lagt "hysterisk" vægt på, at der skulle være klinisk rent og kun rigtige og rene kemikalier anvendes i produktionen. Derfor har han aldrig haft uheld i produktionen.

Men en enkelt træls hændelse for tyve år siden, da der gik ild i nogle kinesiske vareprøver. Den kraftige røg betød, at produktionsmaskinen skulle renses for 500.000 kroner.

Orla Christensen har fået mange henvendelser fra udlandet om eksport, men har valgt at koncentrere sig om Danmark, hvor fire importører aftager hele produktionen.

Annonce

Handyman i hjemmet

Han joker med, at hundeproppe-produktionen i realiteten har været et deltidsarbejde for ham, fordi produktionen har været koncentreret i fire af årets måneder. Derfor har han kunne tilbringe megen tid i familiens skød.

- I mange år var han også handyman, men nu betaler han håndværkere for det, smiler fru Birte.

Ægteparret sætter stor pris på at tage på udflugter og rejser.

- Vi bruger meget tid på at besøge byer og fortovsrestauranter, især i Jylland, på endags eller flerdages ture. Om sommeren tager vi ofte på ture langs Vestkysten fra Skagen til Henne Strand, fortæller Orla Christensen. Det bliver årligt til omkring 35000 kilometer i bilen.

Annonce

Mange rejser

Rejserne er koncentreret om Europa: Mallorca, Grækenland, Spanien, De kanariske øer og lejligheden i tyrkiske Alanya.

- Vi nyder varmen og at slappe af, smiler han.

Langtidsplanen er at rykke teltpælene op om et par år og formentlig flytte til Aarhus, hvor sønnen Steen, bor. Han hjælper sin bror, Jakob, København, med at bygge boliger i Tyrkiet. Jakob har flere ejendomme og har gennem 12 år primært solgt ejendomme i Tyrkiet.

Datteren Vibeke, er revisor i Viborg, og har en datter, mens parrets anden datter Anne Mette, bor i Herning og har to børn.

Annonce

Mest læste

Annonce
Vinderup Avis

Vinderup Avis lukker

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vinderup Avis

Turteldue-kunstneren udstiller

Mest læste

Seneste nyt

Vinderup Avis

Jul på borgen

Vinderup Avis

Julemarked hos FDF'erne

Vinderup Avis

Julemarked i 7'eren

Annonce