Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Aabenraas gamle kindtand trækkes ud

Husrækken i den nordvestlige side af Nørreport står smukt, men det samme kan ikke siges om husene på den modsatte side. De rives nu ned, og skal i første omgang give plads til et midlertidigt byrum.Foto: Bente Staugaard.
Midt i marts begynder den mere synlige del af nedrivningen i Nørreport. Til sommer er husrækken Nørreport 5 til 19 og den gamle Kvickly-bygning på Ramsherred 1 forsvundet.

AABENRAA: Engang imellem må man gøre kort proces og fjerne det, der ikke længere kan bruges:

Det har længe været politikernes plan at nedrive det tidligere Hotel Danmark på Nørreport, og siden er både den gamle Kvickly-bygning og husrækken imellem de to bygninger også blevet dømt til nedrivning.

Sidst i denne måned skal byrådet frigive pengene, og så kan arbejdet for alvor gå i gang.

- Set fra vores side er vi allerede så småt begyndt på arbejdet. Vi har holdt licitation og forsyningsselskaberne er ved at afkoble diverse ledninger, siger Mette Møldrup, der er teamleder for kommunale ejendomme på rådhuset i Aabenraa.

- Når pengene er frigivet, kan vi skrive kontrakt med firmaet P. Olesen fra Hovedgård, der vandt licitationen og bagefter begynder så arbejdet med et sætte hegn om og etablere byggepladsen. Det sker formentlig midt i marts, fortæller Mette Møldrup.

Penge til nedrivning

Det er ikke helt billigt at fjerne en hel husrække. Kommunen bruger penge, der er afsat til byfornyelse i 2020 og 2021, og kan samtidig få et bidrag fra staten på  godt 2,7 millioner kroner .

Alt i alt er der 12,3 millioner kroner til rådighed plus de 755.000 kroner, der skal bruges til det midlertidige byrum.

Inden nedrivningen for alvor bliver synlig, skal bygningerne saneres. Det vil sige, at man skal fjerne alt hvad der hedder giftig maling og andre farlige materialer.

En bid ad gangen

- Vi regner med først at fjerne én af de store bygninger, så den kan give plads til maskiner og  materialer. Men det er ikke afgjort endnu, hvilken ende, vi begynder i, oplyser Mette Møldrup.

Hun satser på, at hele husrækken er forsvundet, når vi når frem til juli. I august kan kommunen så begynde at etablere det midlertidige byrum, som er i støbeskeen.

Det tidligere Hotel Danmark er snart en saga blot. Foto: Bente Staugaard

Hvordan det skal se ud, og hvilke elementer det skal indeholde - i form af for eksempel motions- og legeredskaber, borde og bænke og grønne planter - er ikke afgjort endnu.

Det ligger dog fast, at kommunen har 755.000 kroner til formålet afsat på budgettet.

Planen er, at den tomme grund på længere sigt skal bruges til boliger, kontorer, butikker, hotel eller hvad en kommende investor måtte have mod på at kaste sig ud i.


I august kan kommunen begynde at etablere det midlertidige byrum, som er i støbeskeen.

Fra artiklen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce