Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Julehjertebyen sætter rekorder på sin nye placering: Men hvad skal der ske med den unikke by i fremtiden?

Mange tusinde gæster har besøgt Julehjertebyen, som er blevet en attraktion, som folk fra hele Syd- og Sønderjylland kører efter. De frivillige har fået stor ros for deres arbejde og idéen med at flytte byen til Banegården. Foto: Anders Kibbel
Julehjertebyen har haft stor succes på den nye placering ved Banegården, og tovholderen ønsker derfor at fortsætte der. Det er ikke bare ligetil, selvom alle interessenter er positive stemt. Lokalplaner, lovgivning og politikernes planer for området kan stoppe idéen om en varm hjerteby hele året rundt.

Aabenraa: Der var nervøsitet og kritiske røster over Julehjertebyens nye placering ved Banegården, for ville det komme til at fungere?

Fem uger senere er konklusionen, at det fungerede over al forventning. Mange tusinde besøgende har været forbi, og de positive kommentarer er strømmet imod de frivillige, som nu ønsker at blive ved Banegården.

- Vi har ramt pletskud med den placering, for vi har aldrig haft så mange besøgende, og vi sætter også rekord med over 500.000 kroner samlet ind til Et Hjerte for Alle kun i Julehjertebyen, fortæller tovholder for Julehjertebyen Malene Bruhn.

Annonce

At Julehjertebyen fremover kan stå ved Banegården er alle, som har noget at sige i den forbindelse - fra nuværende og kommende borgmester, Shop i City til Aabenraa Veteranbane anno 2019 og Abena (som ejer Banegården og perronen) - positive overfor. De er også alle enige om, at Julehjertebyen med de over 380 frivillige er et stort aktiv for Aabenraa. Men der er en masse ting, som først skal afklares og evalueres, inden den endelige beslutning kan tages.

- Der er nogle udfordringer. Det er Aabenraa Veteranbane, der har brugsretten til det område, så inden vi lover Julehjertebyen noget, skal vi tale med de frivillige i veteranbanen og høre deres mening. Der er også spørgsmålet, om det er planen, at Julehjertebyen skal vokse, og så er der hele evalueringen med, om det har fungeret med vand, kloak, elektricitet, trafiksikkerhed, og har det været handicapvenligt, er kommende borgmester Jan Riber Jakobsens (K) mening.

Politikerne skal tage en beslutning

Han overtager ved næste generalforsamling formandsposten i Et Hjerte for Alle fra den nuværende borgmester, Thomas Andresen (V), da vedtægterne siger, at det er borgmesteren, der er formand.

Begge er enige om, at Julehjertebyen kommer mere til sin ret i de nye omgivelser ved Banegården, men banelegemet er en central grund ejet af Aabenraa Kommune, og derfor skal politikerne finde ud af, hvad de vil med den grund, inden de nikker ja til Julehjertebyen.

- Det er et areal, som kan bruges til meget andet. Inden vi stirrer os blind på en placering, skal byrådet finde ud af, hvad det vil med banelegemet. Jeg har været  i tvivl om placeringen ved Banegården, fordi jeg havde en idé om et multiladecenter til elbiler på den grund. Derfor skal vi have alt på bordet, siger Thomas Andresen.

Der er lagt fiberdug og stenmel på hele arealet, hvor Julehjertebyen står, så ukrudt får svært ved at gro. Hvis byen skulle få lov til at blive stående permanent, kunne Malene Bruhn godt tænke sig at så vilde blomster på resten af arealet, som kan passe sig selv og bidrage til biodiversitet. Foto: Søren Gylling

I Aabenraa Veteranbane anno 2019 har formand Flemming Engedal været glad for samarbejdet, som også har været en succes for skinnecyklerne.

- Det her var et prøveår, og i januar sætter vi os ned og finder ud af, hvad vi gør nu. Vi har brugsretten, men vi skal da arbejde på, hvordan vi begge kan være der. Jo mere der sker ved Banegården, jo bedre er det for os alle sammen - også for byen, siger han.

Annonce

Tager et år af gangen

Abena, som ejer Banegården og perronen, vil heller ikke stå i vejen for, at Julehjertebyen kan stå på banelegemet hvert år i december. Dér, hvor medejer og direktør Arne Terp-Nielsen bliver skeptisk, er, hvis de mange huse skal stå der permanent, som tovholder Malene Bruhn ønsker sig.

- Til næste år ved vi, hvad der skal ske med Banegården og kan sige, om det passer ind i vores planer, at husene bliver stående hele året. Det, vi er nervøse for med en permanent placering, er, om den kommer til at ligge øde hen om sommeren. Hvis vi laver showroom i Banegården og skal have kunder med derned, er det ikke så hyggeligt, hvis græsset får lov til at gro op om husene. Vi bestemmer ikke over banelegemet og kan kun sige vores mening, og jeg udelukker ikke, at vores planer og deres ønsker kan gå hånd i hånd. Vi ser meget positivt på Julehjertebyen, men tager et år af gangen, siger Arne Terp-Nielsen, som selv har besøgt Julehjertebyen flere gange og er blevet positivt overrasket over, hvor flot byen er blevet.

Da Julehjertebyen flyttede til Banegården, besluttede Abenas ejere familien Terp-Nielsen at få julelys på den historiske bygning. Det gjorde de for at vise deres støtte til projektet. Familien har ikke afgjort, hvad de skal bruge bygningen til i fremtiden, og derfor kan de ikke før næste år sige, om de synes, det er en god idé, at Julehjertebyen kan blive liggende der hele året. Foto: Timo Battefeld

Når Malene Bruhn ønsker at lade husene blive stående, er det, fordi det største arbejde for hende og de andre frivillige er at sætte byen op og fjerne den igen.

- Det her har krævet en maraton fra min side. At flytte byen fra Storetorv og til Banegården har krævet meget af mig, for det er ikke bare lige noget, man gør. Jeg kan ikke blive ved med at løbe så stærkt, og hvis jeg skal blive ved med at stå i spidsen for Julehjertebyen, skal jeg have noget hjælp. Det vil være en kæmpe hjælp for mig, hvis husene kunne blive stående - bare som et forsøg det første år, forklarer hun baggrunden for det ønske.

Annonce

En varm hjerteby hele året rundt

Hun mener, at Julehjertebyen kunne være en flot ramme for mange forskellige slags oplevelser i løbet af året og blive kendt som Aabenraas hjerteby.

- At være en varm hjerteby året rundt må være verdens bedste brand. Det er vores allesammens huse, som kunne fyldes med oplevelser til gavn og glæde for os alle året rundt. Shop i City kunne låne den til events, om sommeren kunne der være små events som madfestival, intimkoncerter, broderifestival, skinnecykling med mere. Jeg tænker ikke en permanent placering som opmagasinering, men som en aktiv del i bybilledet, siger Malene Bruhn.

Aabenraa Veteranbane anno 2019, som har brugsretten til området ved Banegården til deres skinnecykler, har været glade for samarbejdet med Julehjertebyen, som de kalder en kæmpe succes. Formanden ser positivt på Julehjertebyens ønske om at blive på stedet, og han mener, at der nok skal findes en løsning, hvis husene skulle blive stående der permanent. Foto: Ludvig Dittmann

At lade husene stå hele året rundt er ikke noget, man lige gør, fordi de frivillige ønsker det. I år er der søgt dispensation fra den gældende lokalplan for banelegemet, som siger beboelse, men hvis den skal stå der fast, kræver det en ny lokalplan.

- Husene skal også opfylde bygningsreglementet. Vi kan ikke ikke lukke øjnene for lovgivningen, for der er de samme betingelser, som hvis en entreprenør ønsker at stille en skurvogn op til sine håndværkere. Derfor er det ikke bare lige at sige ja til det ønske, og det kræver velvilje fra byrådet, understreger formanden for Et Hjerte for Alle, Thomas Andresen.

Annonce

Det gode initiativ må ikke kvæles

Han forstår ligesom den kommende borgmester og formand, Jan Riber Jakobsen, godt baggrunden for ønsket om at lade husene stå, og derfor skal evalueringen af det første år ved Banegården føre til en snak om fremtiden.

- Julehjertebyen er et godt initiativ, som ikke skal kvæles. Derfor skal vi have en indgående snak om, hvad projektet skal udvikle sig til, og hvor den kan ligge i fremtiden, siger Thomas Andresen.

Julehjertebyen bliver flyttet fra Banegården 22. januar.

Julehjertebyen

Julehjertebyen tog sin begyndelse i 2009 efter initiativ af Malene Bruhn, der som enlig mor ønskede at skabe et byrum, hvor alle kunne få en god oplevelse – ganske gratis.

Tanken var at skabe jul anno 1850, hvor historiske kopier af huse fra området skulle danne rammen, og frivillige i historisk dragt skulle stå for arbejdet.

Der bages æbleskiver på brændekomfur, koges risengrød, suppe med mere. Alt i Julehjertebyen er sponseret og doneret af folk generelt og af Aabenraa Kommunes erhvervsliv.

Julehjertebyen stod i 11 år på Storetorv i Aabenraa, men måtte i år flytte på grund af nye brandregler, der betød, at der ikke længere var plads til de 20 huse på torvet.

Malene Bruhn syntes, det grønne område ved Banegården ville være perfekt, og efter samtaler med Abena, Aabenraa Kommune og Aabenraa Veteranbane anno 2019 fik Julehjertebyen lov til at stå der i år.

Husene i Julehjertebyen er ejet af foreningen Et Hjerte for Alle, og byen samler penge ind til foreningens formål, som i år for første gang har rundet en million kroner til julehjælp til økonomisk trængte børnefamilier.

Der holdes evalueringsmøder om Julehjertebyens placering mellem de forskellige parter i begyndelsen af det nye år.

Vi har i Shop i City haft et ønske om muligheden for at lade Julehjertebyen stå, da vi godt kan se en idé i at bruge den til f.eks. påske og Halloween. Tanken om en permanent placering er mega god, og det ville være et godt varemærke for byen, at vi er en hjerteby hele året - ikke kun en julehjerteby.

Malene Byriel, formand for Shop i City

Man må tage hatten af for de frivillige. Det er utroligt, at så mange arbejder for det projekt. Det er da virkelig fantastisk. Tænk, hvis vi er så dygtige, at vi kan få det hele til at gå hånd i hånd. Det vil da være helt vildt.

Arne Terp-Nielsen, medejer og direktør for Abena

Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til, om placeringen ved Banegården er den rigtige. Jeg har oplevet den specielle gode stemning, der er i den hyggelige by, og jeg kan ikke forestille mig Aabenraa uden Julehjertebyen. Det er unikt, og hver gang der er et opslag på de sociale medier, eller der bliver skrevet om stedet, så er det en reklamesøjle for Aabenraa, som vi ikke kan betale os fra.

Jan Riber Jakobsen (K), kommende borgmester og kommende formand for Et Hjerte for Alle

Julehjertebyen betyder, at Aabenraa er kendt for noget godt ud over kommunegrænsen. Den er unik og et scoop for Aabenraa, for udover det velgørende formål med at samle ind til Et Hjerte for Alle, så har over 380 frivillige fundet en værdi i at yde en indsats. Dermed er Julehjertebyen også med til at give mange indhold og fællesskab i hverdagen.

Thomas Andresen (V), afgående borgmester og formand for Et Hjerte for Alle
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vi bruger flere og flere penge på skønhed: Julie vil gerne være den bedste udgave af sig selv - kvinder står i kø for at få tid i hendes vippeklinik

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Borgmester har fået corona - går glip af første byrådsmøde

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ejendomsmægler flytter et skridt ned ad bakken: - Det er byens bedste beliggenhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nyt liv i gammel præstegård: Ny ejer er i gang med den helt store overhaling

Ugeavisen Aabenraa

Aabenraa sagde farvel til en stor erhvervsmand

Ugeavisen Aabenraa

Uddrag fra Peder Meldgaards biografi: Ingen jammer fra min side. Kun tak.

Ugeavisen Aabenraa

Historisk interessante togskinner kan give problemer for kendt julehjerteby

Ugeavisen Aabenraa

Vi kan lære af Peder Meldgaards liv: Smid filtret væk og engagér dig i din by og dine medmennesker

Ugeavisen Aabenraa

Stor opbakning til byens butikker: Aabenraaerne har købt lokalt gavekort for tre millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Lokal yin yoga-lærer udgiver digtsamlinger

Ugeavisen Aabenraa

Team Rynkeby lancerer deres egen øl: Skal give halvanden million kroner til Børnecancerfonden – på bare fire uger

Annonce