Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Mavepuster til midtby: Kæmpe-projekt i gågade udsat på ubestemt tid

På økonomiudvalgets møde tirsdag skal Philip Tietje (V) og resten af udvalgets medlemmer forholde sig til, at det store byudviklingsprojekt for Nørreport-kvarteret - og dermed sundhedshuset - formentlig må udsættes på ubestemt tid. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Hvem vil investere i hotel, restaurant og boliger i denne tid? Ikke mange, lyder det fra ejendomsudvikler, og derfor udsættes byudviklingen i Nørreport-kvarteret formentlig i mindst to år. Det rammer også det kommende sundhedshus.
Annonce

Aabenraa: Av for den. En ordentlig mavepuster til den nordlige ende af gågaden.

De store planer for en opgradering af Nørreport-kvarteret står til at blive udsat på ubestemt tid, hvilket dermed også udsætter det planlagte sundhedshus.

Når økonomiudvalget samles i byrådssalen tirsdag, skal det nemlig forholde sig til, at den private ejendomsudvikler, som kommunen samarbejder med, har meddelt, at det med baggrund i coronakrisen ikke vil være muligt at tiltrække investorer eller samarbejdspartnere til at drive hotel, restaurant, boliger og parkeringshus lige foreløbig.

Sagen er altså ikke behandlet politisk nu, og derfor vil hverken borgmester Thomas Andresen (V) eller Philip Tietje (V), som er formand for vækstudvalget for land og by, forholde sig til den over for JydskeVestkysten, men da kommunen ikke selv har den fulde finansiering, har man næppe andet valg end at følge forvaltningens indstilling.

Der nævnes i indstillingen, at projektet foreslås sat i bero i en kortere årrække, men mindst to år. Og så skal nedrivningen af ejendommene Nørreport 5-19 og Ramsherred 1 – fra det tidligere Hotel Danmark til det tidligere Kvickly-varehus – fremskyndes.

Økonomiske konsekvenser

  • Aftalen, som blev truffet i byrådet i december 2019, omhandlede et kommercielt bæredygtigt projekt, der skulle stå færdigt i 2022, indeholdende et kommunalt sundhedshus, hotel og restaurant, boliger samt parkering.
  • Det foreslås af forvaltningen, at nedrivningen af ejendomme i Nørreport-kvarteret og "midlertidige foranstaltninger på området", i alt cirka 11 millioner kroner, finansieres af de 30 millioner kroner, der er afsat til etablering af sundhedshuset.
  • Man vil skulle i dialog med Realdania, som tidligere har bevilget 9,1 millioner kroner til byudviklingsprojektet, om en ændret tidsplan.
  • Social- og sundhedsudvalget skal på sit møde onsdag også forholde sig til sagen. Aabenraa Kommune har fået tildelt 6,78 millioner kroner til anlæg af sundhedshuset, men de skal være anvendt inden april 2021, og derfor indstiller forvaltningen, at man søger Sundheds- og Ældreministeriet om at forlænge projektperioden med to år. Desuden foreslås det, at man ansøger ministeriet om at få ændret et projekt for et digitalt sundhedshus, hvortil der er bevilget 3,28 millioner kroner, så det kan opføres inden for social & sundheds eksisterende fysiske rammer og inden for den oprindelige tidsplan.
Annonce

Ventetid skal ikke spildes

Social- og sundhedsforvaltningen nåede lige at åbne en butik med råd og vejledning i den nordlige ende af gågaden i ugen før coronalukningen af Danmark. Som en test af, om det kunne være en ide med satellit i det kommende sundhedshus på den anden side af gaden.

Nu bliver der rigelig tid at teste i, og i stedet skal social- og sundhedsudvalget have spurgt Sundheds- og Ældreministeriet, om allerede bevilgede tilskud kan få en ny tidsfrist.

- Jeg tror, det ender med, at vi på udvalgsmødet bliver enige om at søge udsættelse, siger Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

De mindst to år, som nu ligger forude, skal bruges til at evaluere formlen for sundhedshuset.

- Der er også en principiel diskussion, vi ikke har haft. Skal vi som byråd, social- og sundhedsudvalg, være ejer af en bygning, hvor vi skal leje ud til privatpraktiserende læger? Hvilke risici kan der være? Nu får vi tid til at en rigtig god snak i udvalget, mener udvalgsformanden.

Alt bliver kastet op i luften i forhold til sundhedshuset?

- Fuldstændigt. Det er min oplevelse af det, siger Karsten Meyer Olesen.

Næstformanden i udvalget, Venstres Bent Sørensen, er helt med på, uventede ændring af tidsplanen bruges på at finpudse projekt sundhedshus.

- Det er med at bruge tiden fornuftigt, mens anlægsprojektet er sat på pause. Jeg er da indstillet på, at vi inden for en overskuelig tidshorisont finder en løsning, siger Bent Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce