Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny nedlukning sætter familielivet på prøve: Det bliver ikke ved med at gå

Familien Dekker kører turnus med arbejde og hjemmeskole for at få det hele til at hænge sammen under nedlukningen. Indtil videre går det, og alle trives, men det koster mange kræfter, og de voksne har ingen tid sammen i løbet af dagen. Foto:Timo Battefeld
Hos familien Dekker er struktur nødvendig for at få hverdagen til at fungere i nedlukningen. Det koster mange kræfter, og forældrene håber, at perioden ikke forlænges.
Annonce

Klokken 7.30 møder mor på arbejde, og klokken 12 er der vagtskifte, hvor far tager på arbejde.

Hos familien Dekker har mor Maria og far Klaas igen været nødt til at være kreative og fleksible for at få hverdagen med et arbejde, som kræver fysisk tilstedeværelse, og hjemmeskole til at fungere her under nedlukning nummer 2.

De arbejder på skift for at kunne passe deres arbejde og samtidig passe og undervise deres tre døtre, hvoraf to af dem går i 0. klasse på Hærvejsskolen, mens den yngste går i børnehave.

- Det mest udfordrende er, at vi ikke har særlig meget voksentid til at tale tingene igennem. Det er kun om aftenen, hvis Maria kan holde sig vågen til, at jeg er hjemme fra arbejde ved 22-22.30 tiden, fortæller Klaas, som arbejder som mekaniker. På hans arbejde er to kolleger kaldt ekstra ind om aftenen, for at han kan arbejde der, da han ikke må være alene på værkstedet ifølge loven.

Han lægger ikke skjul på, at det tager mange kræfter at få hverdagen til at hænge sammen lige nu.

- Det går, og vi trives i det lige nu, men vi har nok at se til. Jeg håber ikke, at nedlukningen bliver forlænget, for det bliver ikke ved med at gå, siger han.

Annonce

Børnene trives med strukturen

I sidste nedlukning i marts 2020 arbejdede han til klokken 01.00 om natten for at få tingene til at hænge sammen, men den løsning var ikke holdbar denne gang, måtte familien sande. I stedet har den sat dagen i struktur, så Maria kan komme tidligere hjem fra sit arbejde som fysioterapeut i Aabenraa Kommune og lave det administrative arbejde derhjemme, mens børnene har skærmtid.

- Det er mega fedt, at vores arbejdsgiver har givet os muligheden for at arbejde på denne måde, så vi føler, at vi yder et godt stykke arbejde. Det betyder meget, siger Maria.

De tre piger Lisanne på fire år og tvillingerne Emely og Mie på seks år og  trives med den struktur, som forældrene har bygget op med skoleskema og rigtig meget bevægelse og udetid. Lisanne kunne godt komme i børnehaven, men hende har forældrene valgt at holde hjemme, når nu alle andre i familien også var hjemme. Foto:Timo Battefeld

Hvor de voksne er udfordrede af den splittede hverdag, så trives børnene med den måde, forældrene har bygget dagen op. Der er lavet et skema med skoleopgaver og aktiviteter, for struktur er nødvendig for, at det kører.

- De har hinanden hele tiden, og de er gode til at finde på noget at lave. De har en hel del udetid, og der er andre børn på gaden, som har frikvarter på samme tid, så de får noget social aktivitet ud over os. Det har vi lagt vægt på er vigtigt, at de får, men det foregår kun udenfor, for vi er jo fem allerede i husstanden og når derfor grænsen for anbefalingerne om, hvor mange vi må samles. Så der er ikke nogen, der kommer indenfor, siger Klaas.

Annonce

Praktisk hjælp på skemaet

For at få den nye hverdag til at hænge sammen, har familien sat alle andre projekter, de havde gang i huset, på stand by. Til gengæld får de praktisk hjælp fra deres tre døtre, for på skoleskemaet er de tre på skift praktisk hjælper og giver de voksne en hånd med, når der skal ordnes praktiske ting.

- Det, tror vi, giver dem en anden slags læring end den, de får i skolen, og det giver dem noget ansvar at hjælpe til, siger Maria.

Maria og Klaas er glade for, at deres arbejdsgivere har givet dem muligheden for at flytte deres arbejdstider, så de også kan være der for deres tre piger under nedlukningen. Både Maria og Klaas' arbejde kræver nemlig fysisk tilstedeværelse og hos Klaas' arbejdsgiver har det betydet, at to mand er blevet kaldt på arbejde sammen med Klaas om aftenen, da han ifølge loven ikke må være alene på værkstedet.  Foto:Timo Battefeld


Det går, og vi trives i det lige nu, men vi har nok at se til. Jeg håber ikke, at nedlukningen bliver forlænget, for det bliver ikke ved med at gå.

Klaas Dekker


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce