Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny nedlukning sætter familielivet på prøve: Det bliver ikke ved med at gå

Familien Dekker kører turnus med arbejde og hjemmeskole for at få det hele til at hænge sammen under nedlukningen. Indtil videre går det, og alle trives, men det koster mange kræfter, og de voksne har ingen tid sammen i løbet af dagen. Foto:Timo Battefeld
Hos familien Dekker er struktur nødvendig for at få hverdagen til at fungere i nedlukningen. Det koster mange kræfter, og forældrene håber, at perioden ikke forlænges.

Klokken 7.30 møder mor på arbejde, og klokken 12 er der vagtskifte, hvor far tager på arbejde.

Hos familien Dekker har mor Maria og far Klaas igen været nødt til at være kreative og fleksible for at få hverdagen med et arbejde, som kræver fysisk tilstedeværelse, og hjemmeskole til at fungere her under nedlukning nummer 2.

De arbejder på skift for at kunne passe deres arbejde og samtidig passe og undervise deres tre døtre, hvoraf to af dem går i 0. klasse på Hærvejsskolen, mens den yngste går i børnehave.

Annonce

- Det mest udfordrende er, at vi ikke har særlig meget voksentid til at tale tingene igennem. Det er kun om aftenen, hvis Maria kan holde sig vågen til, at jeg er hjemme fra arbejde ved 22-22.30 tiden, fortæller Klaas, som arbejder som mekaniker. På hans arbejde er to kolleger kaldt ekstra ind om aftenen, for at han kan arbejde der, da han ikke må være alene på værkstedet ifølge loven.

Han lægger ikke skjul på, at det tager mange kræfter at få hverdagen til at hænge sammen lige nu.

- Det går, og vi trives i det lige nu, men vi har nok at se til. Jeg håber ikke, at nedlukningen bliver forlænget, for det bliver ikke ved med at gå, siger han.

Børnene trives med strukturen

I sidste nedlukning i marts 2020 arbejdede han til klokken 01.00 om natten for at få tingene til at hænge sammen, men den løsning var ikke holdbar denne gang, måtte familien sande. I stedet har den sat dagen i struktur, så Maria kan komme tidligere hjem fra sit arbejde som fysioterapeut i Aabenraa Kommune og lave det administrative arbejde derhjemme, mens børnene har skærmtid.

- Det er mega fedt, at vores arbejdsgiver har givet os muligheden for at arbejde på denne måde, så vi føler, at vi yder et godt stykke arbejde. Det betyder meget, siger Maria.

De tre piger Lisanne på fire år og tvillingerne Emely og Mie på seks år og  trives med den struktur, som forældrene har bygget op med skoleskema og rigtig meget bevægelse og udetid. Lisanne kunne godt komme i børnehaven, men hende har forældrene valgt at holde hjemme, når nu alle andre i familien også var hjemme. Foto:Timo Battefeld

Hvor de voksne er udfordrede af den splittede hverdag, så trives børnene med den måde, forældrene har bygget dagen op. Der er lavet et skema med skoleopgaver og aktiviteter, for struktur er nødvendig for, at det kører.

- De har hinanden hele tiden, og de er gode til at finde på noget at lave. De har en hel del udetid, og der er andre børn på gaden, som har frikvarter på samme tid, så de får noget social aktivitet ud over os. Det har vi lagt vægt på er vigtigt, at de får, men det foregår kun udenfor, for vi er jo fem allerede i husstanden og når derfor grænsen for anbefalingerne om, hvor mange vi må samles. Så der er ikke nogen, der kommer indenfor, siger Klaas.

Annonce

Praktisk hjælp på skemaet

For at få den nye hverdag til at hænge sammen, har familien sat alle andre projekter, de havde gang i huset, på stand by. Til gengæld får de praktisk hjælp fra deres tre døtre, for på skoleskemaet er de tre på skift praktisk hjælper og giver de voksne en hånd med, når der skal ordnes praktiske ting.

- Det, tror vi, giver dem en anden slags læring end den, de får i skolen, og det giver dem noget ansvar at hjælpe til, siger Maria.

Maria og Klaas er glade for, at deres arbejdsgivere har givet dem muligheden for at flytte deres arbejdstider, så de også kan være der for deres tre piger under nedlukningen. Både Maria og Klaas' arbejde kræver nemlig fysisk tilstedeværelse og hos Klaas' arbejdsgiver har det betydet, at to mand er blevet kaldt på arbejde sammen med Klaas om aftenen, da han ifølge loven ikke må være alene på værkstedet.  Foto:Timo Battefeld


Det går, og vi trives i det lige nu, men vi har nok at se til. Jeg håber ikke, at nedlukningen bliver forlænget, for det bliver ikke ved med at gå.

Klaas Dekker


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Så er vi i gang igen: Aktivitetscenter er ved at sprænge rammerne

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

- Tom, vi er nødt til at have Tørfisk i haven! Ægtepars private fest ender som en minifestival

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Tandteknikerens råd: Hold munden lukket

Ugeavisen Aabenraa

Svært at finde nye dagplejere: Nogle forældre må køre lidt længere

Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Ugeavisen Aabenraa

Ægtepar kaster sig ud i at arrangere minifestival: Nu trænger vi altså til noget fest!

Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Ugeavisen Aabenraa

Ægtepar kaster sig ud i at arrangere minifestival: Nu trænger vi altså til noget fest!

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Kanoner fyres af for sidste gang

Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Annonce