Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Pelle blev født med numsen først: Moren havde en mega fed oplevelse

Nicoline Holm med datteren Emma og sønnen Pelle i armene. Begge er født ved en naturlig sædefødsel, som betyder, at de er kommet ud med numsen først. Det har i mange år været et kontroversielt emne i lægeverdenen, og mange tror, at det stadig er farligt at føde naturligt. Den opfattelse vil Nikoline gerne være med til at bryde for at gøre folk klogere. Hun er derfor meget glad for at hun igennem de sociale medier blandt andre er kommet i kontakt med en kvinde, som var bange for at føde sit barn naturligt. De har skrevet sammen, og Nicoline synes, det er dejligt at kunne have en positiv indflydelse på andre, som er skræmte. Foto: Mette Christine Schulz
31-årige Nicoline Holm har begge gange født sine børn ved en naturlig sædefødsel. Senest i begyndelsen af november, hvor Pelle kom til verden i det, som Nicoline kalder en drømmefødsel med ro, tryghed og professionalisme.
Annonce

Haderslev: Første gang kom hun ind på fødestuen for komplicerede fødsler. Denne gang foregik det på en almindelig fødestue, selvom baby denne gang også vendte numsen nedad.

For 31-årige Nicoline Holm fra Haderslev er der stor forskel på datteren Emmas fødsel for fireethalvt år siden og sønnen Pelles fødsel i begyndelsen af november.

Denne gang var hun både bedre forberedt, men hun følte også en langt større ro på fødestuen, som gjorde hende og manden Jesper trygge.

- De er mega gode til sædefødsler i Aabenraa. Hele forløbet har været meget professionelt, og vi har følt, at de holdt øje med alt. De har været gode til at forberede os, så vi vidste, hvad der skulle ske, og det blev en fed oplevelse, som jeg godt kunne gøre igen, fortæller hun.

Denne gang følte Nicoline og Jesper sig også som medspillere i fødslen, hvor de ved Emmas fødsel hele tiden var bagud, fordi det først blev opdaget efter fødslen var gået i gang, at hun lå med numsen nedad.

- Jeg følte mig lidt snydt forrige gang, men her var jeg med, jeg var til stede i min krop, og jeg havde styr på veerne. Det var en fed følelse. Jesper var også en aktiv del af fødslen, og det var et teamwork på stuen. Vi var lige så vigtige som lægerne. Vi var ikke bare statister, siger hun.

Annonce

Føles som et stort varmt kram

Følelsen af kontrol var vigtig, og selvom Pelle både valgte at smutte tilbage efter at have fået monitoren på sin numse, og der også var en arm, der sad fast, så var der ingen panik eller utryghed. Kun lige fem-minutters-reglen, som betyder, at der kun må gå fem minutter fra barnets underkrop titter ud, til hovedet skal være ude. Ellers skal baby tages med tang.

- Det var det eneste skræmmende. Mentalt kunne jeg sagtens gøre det igen. Jeg vidste jo, at jeg kunne gennemføre en sædefødsel, for det havde jeg gjort før. Derfor havde jeg stor tillid til, at min krop kunne gøre det igen. Jeg har lyst til at føde igen, fordi det altid føles som et stort varmt kram at komme ind på fødeafdelingen, siger Nicoline Holm.

Der er stor forskel på datteren Emmas fødsel og sønnen Pelles fødsel, selvom der kun er fireethalvt år imellem dem. Udviklingen på Sygehus Sønderjyllands fødefdeling har ændret proceduren, og Pelles fødsel blev en god oplevelse for både Nicoline og Jesper med tryghed, professionalisme og kontrol. Foto: Mette Christine Schulz

Derfor har den 31-årige mor også hele vejen delt sine tanker og overvejelser i sin blog og på Instagram. Allerede ved Emmas fødsel sagde en jordemoder til Nicoline, at folk godt kunne have heftige holdninger til naturlige sædefødsler. Og det fik hun at mærke denne gang.

- Jeg har fået at vide ved folk, at jeg selv var skyld i det, hvis der skete noget med Pelle ved fødslen, fortæller hun.

Annonce

Mange skræmmehistorier derude

Der har været en blanding af forargelse, nysgerrighed og beundring i kommentarerne, og det har overrasket Nicoline, at der er så mange holdninger til, hvordan man føder sit barn.

- Før Emma havde jeg ikke skænket det en tanke, men der er mange skræmmehistorier derude, og det er synd. Man skal ikke google sædefødsel, men kun læse det, som Sygehus Sønderjylland har skrevet om det. Dem, der er kommet med hårde kommentarer, har virkelig også været grove, men de samme skader kan jo også ske ved en almindelig fødsel, pointerer Nicoline.

At få fortalt den "rigtige" historie og gøre folk klogere har fået Nicoline til at fortælle om sine erfaringer på både blog, sociale medier og nu også i avisen.

- Kommentarerne rammer mig ikke, men hvis jeg ikke havde prøvet sådan en fødsel før, så ville jeg være skræmt fra vid og sans. Jeg synes, det er rart at kunne være med til at formidle, at det er ikke en farlig fødsel, og det er ikke mere risikabelt. Bare sådan en standardkommentar som "han vender forkert". Det gør han jo ikke. Han vender bare med numsen nedad. Det er ærgerligt, at der er så stor fokus på, om man føder "efter bogen", "rigtigt" eller uden smertestillende, men vi er jo ikke selv herre over, hvordan vores børn vender eller om det ender i kejsersnit. Vi kan jo ikke alle sammen føde i vand med meditationsmusik i baggrunden, siger Nicoline.

Familien Holm

Nicoline er 31 år og bor sammen med sin mand Jesper på 29 år og datteren Emma på fireethalvt og sønnen Pelle på en måned i Haderslev.

Nicoline er uddannet i sundhed og ernæring, men har været hjemmegående, siden datteren i 2016 blev forgiftet af d-dråber, der blev fejlproduceret af virksomheden Diafarm fra Vejle under mærket Inno Pharma med 75 gange så meget d-vitamin som normalt.

Forgiftningen betyder forkalkede nyrer, der måske skal transplanteres senere, kronisk forstoppelse, tandskader, svagere knogler, dårlig vækst og væske i hjernen.

Derfor går Nicoline hjemme på tabt arbejdsfortjeneste, mens Jesper arbejder på fuld tid i Kolding.


Kommentarerne rammer mig ikke, men hvis jeg ikke havde prøvet sådan en fødsel før, så ville jeg være skræmt fra vid og sans. Jeg synes, det er rart at kunne være med til at formidle, at det er ikke en farlig fødsel, og det er ikke mere risikabelt.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce