Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk topatlet må vende hver en krone: Søger efter sponsorer for at nå stort OL-mål

Mathilde Kramer har et målbevidst blik i øjnene og er klar til at satse 100 procent på sin sport de næste tre år. Men det kræver sponsorer, og derfor beder hun nu lokale virksomheder om hjælp. Foto: Mette Christine Schulz
Sponsorer er vigtige for, at den lokale sprinter kan nå målet om OL i 2024. Derfor spørger hun nu lokale virksomheder om økonomisk hjælp.

Løjt: Hun er pt Danmarks hurtigste kvinde, har deltaget i VM, EM og i sommerens OL og rejser jorden rundt for at løbe 100 meter ved forskellige stævner.

Det lyder umiddelbart til at køre derudaf for 28-årige Mathilde U. Kramer fra Løjt. Hun har stor succes på banen, hvor hun er en del af Danmarks stafethold på 4x100 meter, men hverdagen kan godt være hård for den unge kvinde.

Succesen afspejler sig nemlig ikke på bankkontoen, da der ikke er mange penge i atletik, og det gør, at den 28-årige må vende hver en krone for at få pengene til at slå til.

Annonce

Derfor søger hun nu efter sponsorer i hjemegnen, som har lyst til at hjælpe hende økonomisk med at nå målet om at kvalificere sig både individuelt og med stafetholdet til OL 2024 i Paris.

- Det er min hverdagsøkonomi, der halter, da jeg er på SU, og den slutter til marts. Her vil jeg gerne gå professionel, så jeg kan satse på min sport frem til 2024, fortæller hun.

Sover ti timer hver nat

Mathilde U. Kramer har nemlig et niveau, hvor fly, ophold og træningslejre bliver betalt af den støtte, hun får af hendes klub og Dansk Atletik, men hverdagen med husleje, mad med mere dækker pengene ikke.

De pengepræmier, som hun kan vinde i forbindelse med diverse konkurrencer, rækker heller ikke langt, da hun konkurrerer i en begrænset periode.

- Jeg har vundet cirka 30.000 kroner i år, og dem skal jeg selvfølgelig betale skat af. Da jeg vandt 7000 kroner ved et stævne i Kenya forleden, røg der 20 procent i skat til Kenya, B-skat i Danmark og 10 procent til manager. Så er der ikke meget tilbage, fortæller hun.

Mathilde U. Kramer løber for FIF og vinder her 100 meter i tiden 11, 69 ved DM for hold i atletik i begyndelsen af september. Foto: Ole Nielsen/Ritzau Scanpix.

Mange atleter har et job ved siden af deres sport, men det har døgnet ikke nok timer til for Mathilde U. Kramer. Hver formiddag træner hun med landsholdet, og dertil kommer mentaltræning, behandling og planlægning af kost og ikke mindst søvn. Hun sover nemlig 10 timer i døgnet.

- Restitution er det vigtigste, og den ryger, hvis jeg skal f.eks. skal arbejde om aftenen. Jeg har også altid mit konkurrencetøj pakket og klar i en kuffert, for nogle gange bliver jeg ringet op om aftenen, at jeg har fået en start og skal rejse næste dag. Det kan jeg ikke byde en chef, men jeg kan heller ikke sige nej til et stævne, forklarer hun.

OL i Tokyo var en fed oplevelse for Mathilde Kramer, som derfor har fået tatoveret de fem olympiske ringe på sin arm. Foto: Mette Christine Schulz

For hende vil sponsorer gøre, at hun kan fokusere på opgaven og ikke stresse over økonomien. Men det er svært at bede andre om at hjælpe.

- Det er da grænseoverskridende, men jeg skal huske, at jeg er et brand nu, og jeg har et navn i sporten, som gør, at jeg er noget værd. Sponsorer skal investere i mig som person, fordi jeg kan gøre en forskel med de mål, jeg har. Jeg vil så tilbyde at stå til rådighed for dem i det omfang, de kan bruge, fortæller Mathilde U. Kramer.

Annonce

Dyrke sporten for oplevelserne og ikke pengene

Når det er vigtigt for den lokale topatlet at kunne koncentrere sig fuldt ud om sin sport, er det, fordi de store navne i sporten har mulighed for det. Og hvis Mathilde skal kunne konkurrere med dem, skal hun gøre det samme.

- De fleste konkurrenter i udlandet får løn, og det gør det svært at være konkurrencedygtig, når nogen får penge for at træne, mens vi andre skal forsøge at træne lige så meget, men samtidig også bruge energi, tid og overskud på at tjene penge ind ved siden af. Derfor skal man ikke dyrke den her sport for pengene, men for oplevelserne og alt det, sport kan. Men det er da ærgerligt, at man er nødt til at investere alt, man ejer, for at være med på topplan, siger hun

Mathilde Kramer, nummer to fra venstre, jubler her sammen med holdkammeraterne Astrid Glenner-Frandsen, Emma Beiter Bomme og Ida Karstoft over den danske rekord, de satte på 4x100 meter ved OL i Tokyo i august, Foto: Lucy Nicholson/Ritzau Scanpix

De næste store mål frem mod OL i 2024 er VM indendørs i 2022, hvor Mathilde U. Kramer mangler et par hundrededele for at kvalificere sig på 60 meter. Næste år venter også både EM i München og VM i Oregon USA, som holdes med halvanden måneds mellemrum. Her er stafetten kvalificeret til, så Mathilde U. Kramer har fokus på at kvalificere sig individuelt.

Fire dage efter at have løbet ved OL fløj Mathilde U. Kramer hjem til Danmark og kørte direkte til reception for de danske OL-atleter. Her fik hun en snak med statsminister Mette Frederiksen og den tidligere OL-sølvmedaljevinder på 800 meter løb Wilson Kipketer. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Blå bog

28-årige Mathilde U. Kramer kommer fra Løjt Kirkeby ved Aabenraa, hvor forældrene stadig bor.

U står for Uldall, men ved officielle stævner hedder hun aldrig andet end Mathilde U Kramer - U uden et punktum.

Mathilde bor i København fra torsdag til søndag sammen med kæresten Kenneth Hudlebusch Mertz, som arbejder som postdocforsker hos institut for Idrætsmedicin på Bisbebjerg Hospital. Han har også selv dyrket atletik på eliteniveau og været dansk mester i kuglestød.

Fra søndag til torsdag bor hun på et kollegieværelse i Aarhus for at træne med landstræneren.

Hun er student fra Aabenraa Statsskole i Aabenraa i 2013 og er lige nu i gang med at skrive speciale i idræt og sundhed på Syddansk Universitet. Hun bliver færdig til marts.

Mathilde er én af Danmarks hurtigste kvinder nogensinde. Hendes personlige rekord på 100 meter-distancen er 11,40 sekunder - 0,01 sekund fra den danske rekord på distancen.

Mathilde U. Kramer kan kontaktes på mathildeukramer@hotmail.com

Det er da grænseoverskridende, men jeg skal huske, at jeg er et brand nu, og jeg har et navn i sporten, som gør, at jeg er noget værd. Sponsorer skal investere i mig som person, fordi jeg kan gøre en forskel med de mål, jeg har. Jeg vil så tilbyde at stå til rådighed for dem i det omfang, de kan bruge.

Mathilde U. Kramer
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Verdens bedste o-løbere skal dyste i Aabenraas snørklede gader: Du kan også løbe med

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ordblinde Lars skriver sine dæmoner ud i sin første krimi: Selvfølgelig skulle den foregå i ungdommens Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nu skal årets mester findes: Afgørelsens time i løb på Padborg Park

Ugeavisen Aabenraa

Her får du overblikket: Det kan du opleve i Aabenraa i efterårsferien

Ugeavisen Aabenraa

Løvbjerg forvandler grillbar til flaskerum: Giver flere fordele til kunderne

Ugeavisen Aabenraa

Tommy blev ved med at prikke til chefen: Nu har han fået opfyldt drømmen om at blive selvstændig ved at købe chefens klinikker

Ugeavisen Aabenraa

Ingen adgang for voksne: Restaurant Bloom var børnenes for en aften

Ugeavisen Aabenraa

Juletog bliver til spøgelsestog: Kører i gågaden til Halloween

Ugeavisen Aabenraa

Efter 11 år på Storetorv er det slut: Julehjertebyen flytter

Ugeavisen Aabenraa

Efter endnu en aften med et fyldt Storetorv: Nu bliver Kim Larsen-fællessang en tradition

Ugeavisen Aabenraa

Opbakningen halter: Husk at din støtte kan give resultater og lokal stolthed

Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Ugeavisen Aabenraa

Kommunens arkitektur blev hædret: Hængende Ly løb med to priser

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk topatlet må vende hver en krone: Søger efter sponsorer for at nå stort OL-mål

Ugeavisen Aabenraa

10. Aabenraa ramt af stor nedgang i elevtallet: Efterskolerne trækker ekstra i år

Ugeavisen Aabenraa

Efter syv måneders vejarbejde: Nu åbner Løgumklostervej snart igen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Kim Larsens sange fik hyggen frem i regnvejret

Ugeavisen Aabenraa

Bind og Bloom inviterer børnene på fin middag: Overskuddet går til udsatte børn og unge

Ugeavisen Aabenraa

Hvor er den gode legeplads i byen? Børnefamilierne mangler et samlingssted i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Man skal selv tage initiativet, lyder det gode råd fra en by på landet: I Kliplev sørger de selv for nye legepladser

Ugeavisen Aabenraa

Kenneth får altid det samme spørgsmål fra sine børn på 4 og 7 år: Far, hvor er de gode legepladser henne?

Ugeavisen Aabenraa

Jane har givet sig selv en udfordring: Skal gå en maraton på god grundform og stædighed

Ugeavisen Aabenraa

2 år, 3 måneder og 13 dage efter: Endelig fik skyttebrødre en ny konge

Annonce