Annonce
Verdensarv

Byråd vakler i 11. time: Vil vi overhovedet være UNESCO verdensarv?

Arkivfoto: Michael Paldan
Det har fået politikerne til at gå et par skridt baglæns, at Dragør Kommune vil få flere udgifter til administration, hvis man udnævnes til at komme på UNESCOs verdensarvsliste.

I 2018 blev Dragør Kommune optaget på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste, en forløber for at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det skete efter, at et enigt byråd havde besluttet at sende ansøgningen året før.

Det er en lang proces at komme i betragtning til at blive optaget på listen, og en lokal arbejdsgruppe, der siden er døbt Verdensarvsrådet, har i flere år arbejdet med at udforme det omfattende ansøgningsmateriale.

I torsdags skulle byrådet så tage stilling til en såkaldt nomineringsansøgning med tilhørende forvaltningsplan, og selv om der var masser af ros til den lokale arbejdsgruppe, blev bremsen sat i og sagen udsat af politikerne.

Annonce

Forvaltningen har set på forvaltningsplanen og vurderer, at hvis ansøgningen imødekommes, skal der afsættes 650.000 kroner årligt til arbejdet med transformationen fra den nuværende praksis i bevaringsarbejdet til en ny praksis i UNESCO-regi. 500.000 kroner til udarbejdelse af forslag til revision af lokalplanen. Og så skal der finansieres en site manager-funktion, som Dragør Kommune og Museum Amager skal stå for.


Det er vi ikke indstillet på i Socialdemokratiet. Der vil vi hellere bruge de begrænsede midler, vi har i den kommunale økonomi, til pædagoger og sosu'er og så videre

Lisbeth Dam Larsen (S), formand for børne-, fritids- og kulturudvalget


Det er udgifter, der ikke før har været taget højde for, da sagen blev behandlet i 2017, og det har fået flere partier til at trække sig et par skridt baglæns.

- Jeg har den ære at være med i Verdensarvsrådet, hvor Kulturstyrelsen rådgiver os, og de har sagt, at vi behøver ikke gøre mere, end vi allerede gør i dag. Derfor er det noget beskæmmende, at vi pludselig skal afsætte flere millioner. Det er vi ikke indstillet på i Socialdemokratiet. Der vil vi hellere bruge de begrænsede midler, vi har i den kommunale økonomi, til pædagoger og sosu'er og så videre - det her må ikke koste os penge, sagde formand for børne-, fritids- og kulturudvalget, Lisbeth Dam Larsen (S), på byrådsmødet.

Også Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti var forbeholdne overfor de økonomiske byrder, der kunne følge med en optagelse på verdensarvslisten.

Liste T var mindre skeptiske, blandt andet fordi man med en plads på verdensarvslisten  kan søge flere fondsmidler.

Alle kunne enes om at udsætte sagen for at få mere tid til at vurdere ansøgningen og få afklaret konsekvenserne for kommunen. Konservative ville gerne præcisere og have formuleret i beslutningen, at man ville have mere tid til at vurdere, om der overhovedet skal sendes en ansøgning, men stod alene med det ønske.

Og et flertal ville desuden have en åben og bred borgerinvolvering i spørgsmålet, før der træffes beslutning om at oversætte og sende ansøgningen til UNESCO.

UNESCOs verdensarvsliste

UNESCOs verdensarvsliste optegner og beskytter steder, som har enestående betydning.

Det kan være natur, bygninger, kvarterer eller hele byer. Her i Danmark er Jellingmonumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg, Christiansfeld, Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland, Ilulissat Isfjord, Vadehavet og Stevns Klint optaget på verdensarvslisten.

UNESCO er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce