Annonce
Detailhandel

Naboer raser: Ny Lidl-butik vil æde grønt areal

Det er her på Kongelundsvej 65, hvor Danmissions genbrugsbutik ligger i dag, at Lidl ønsker at bygge en langt større butik, der kommer til at rage noget længere ind i beboelsesblokkens grønne areal. Foto: Hanne Bjørton
Dagligvarekæden Lidl vil opføre en butik på Kongelundsvej 65, der gør en beboelsesejendoms gårdareal væsentligt mindre. Mange beboere i nærområdet kritiserer planerne i en nabohøring.
Annonce

Der er ikke megen begejstring blandt beboerne på Kongelundsvej for dagligvarekæden Lidls planer om at bygge en ny Lidl-butik på Kongelundsvej 65, hvor der i dag ligger en Danmission genbrugsbutik.

Lidl har allieret sig med projektudvikleren Innovater om en ansøgning til Københavns Kommune om byggetilladelse til den 1.200 kvadratmeter store butik, der vil rage længere ind i gårdrummet, både i bredden og længden, hos de omkringliggende beboelsesblokke end den blot 319 kvadratmeter store genbrugsbutik, hvorfor det også bliver nødvendigt at flytte flere af gårdhavens rønnebærtræer.

Det beskrives i sagen, at bygherren er gået i dialog med naboerne om projektet. Beboerne i boligblokkene har i dag ikke udgang til gårdarealet, men bygherre vil både sørge for etablering af nye trapper via kælderen og ud til gårdarealet, samt indrette gårdarealet med nye træer, højbede, opholdsarealer og lege-/fitnessområde.

Annonce

Larm til klokken 22

Byggeplanerne har været i nabohøring, og der er kritiske høringssvar fra beboere i selv samme boligblokke. Kritikken handler især om, at boligblokkenes grønne område bliver væsentligt mindre. Og at der vil blive mere larm og trafik i kvarteret indtil klokken 22, også lørdage og søndage.

Tegningen viser, hvordan Lidl-butikken går et stykke ind i gårdhaven. Illustration: Skovhus Arkitekter
I dag ligger der en Danmission Genbrugsbutik på adressen, som ikke rager nær så langt ind i gårdrummet. Foto: Kortforsyningen Skråfoto

Der er også bekymring om, at det kan blive et problem for beboere og deres gæster, at man skal dele ejendommens parkeringspladserne langs butikkens sydside med butikkens kunder.

Faktisk er det meningen, at der skal etableres 13 nye p-pladser samt parkering til 60 cykler. I et af høringssvarene kritiseres det, at størrelsesforholdet på tegningerne af byggeprojektet 'med vanlig dygtig arkitektekthånd (er) præsenteret meget lidt i overensstemmelse med virkeligheden. Tegningerne illuderer nærmest, at der skulle blive bedre plads efter byggeriet og udlægning til nye p-pladser. Det forekommer ikke logisk.'

Annonce

Ønsker offentlig høring

Det er heller ikke alle, der er begejstrede for de tilbudte udgange til gården. De er 'alt for talrige og unødvendige. Det vil skabe uro for beboerne p.g.a. 'dørsmæk' på alle tider af døgnet,' skriver en borger i sit høringssvar, ligesom flere med stuelejligheder frygter, at de nye indgange vil gøre deres lejlighed koldere.


Tegningerne illuderer nærmest, at der skulle blive bedre plads efter byggeriet og udlægning til nye p-pladser. Det forekommer ikke logisk.

Høringssvar fra nabohøring


Flere påpeger, at det at man nedriver en genbrugsbutik til fordel for en 'overflødig dagligvarebutik' er at modarbejde genbrugskulturen, og at det strider imod Københavns Kommunes klima- og miljøpolitik

Endelig advokerer Amager Vest Lokaludvalg for, at der bliver en egentlig bredere offentlig høring, fordi 'projektet er en gennemgribende ændring af det ca. 6.500 m2 store udenoms og grønne friareal mellem de store boligblokke omkring Kongelundsvej 59 A og i øvrigt påvirker områdets lokale erhvervsliv og miljø i væsentlig grad.'

For at byggeriet kan gennemføres, skal der gives dispensation fra en retningsplan fra 1967, som kræver, at et areal i gården holdes offentligt tilgængeligt som butikstorv, og det københavnske teknik- og miljøudvalg behandler sagen mandag 14. september, efter Amager Bladets deadline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Amager skal ikke drukne i lufthavnsparkering

Annonce