Annonce
Billund Ugeavis

Fra Stilbjerg til Forsvaret og NATO: Anders og Søren så bogstavelig talt lyset

Anders Brandt (tv) og Søren Juul med deres vindturbiner. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Anders Brandt og Søren Juul vil udbrede master med solcellelamper til hele verden fra deres værksted på Stilbjergvej. Deres første ordre til udlandet er i hus, men nu skal lyset også brede sig i Danmark.
Annonce

Billund: Ude på landet på Stilbjergvej er to iværksættere ved at revolutionere vores måde at forstå gadebelysning.

I dag er meget af den belysning af gader, pladser og steder koblet op på el-nettet, men sådan skal det ikke nødvendigvis være i fremtiden, hvis man spørger iværksætterne.

- Vores mål er at udbrede kendskabet til CO2-neutral belysning i hele verden, siger Anders Brandt, der sammen med Søren Juul har stiftet virksomheden Rise & Shine.

I to og et halvt år har de udviklet solcellelamper og tilhørende master til brug hos virksomheder, organisationer og kommuner.

Solcelledrevne lamper viste sig at være en god idé, og de videreudviklede lampen, men også en tilhørende mast, der tilmed bliver produceret i Danmark.

Rise & Shine har til huse i Vejle, men selve produktudviklingen foregår på Stilbjergvej - lige på den anden side af kommunegrænsen.

Annonce

Vindturbine

Rise & Shine har netop sendt en større ordre af lys og master på vej til et canadisk firma, der driver en guldmine i Afrika.

Ikke alle steder skinner solen lige så meget, som på det afrikanske kontinent, så de to virksomhedsejere har videretænkt idéen, så lysmasterne også kan bruges steder, hvor lyset er knapt, som i Danmark om vinteren.

Anders Brandt viser et sort, bøjet metalstykke frem. Men det er mere end det. Det er makkerparrets nyeste opfindelse, som de har brugt det seneste halve år på at udvikle – en vindturbine, som skal supplere, når lyset mangler.

Rise & Shine

Stiftet af Søren Juul og Anders Brandt.

Producerer CO2-netutral belysning.

Virksomheden holder til i Vejle.

Produktudvikling foregår på Stilbjergvej.

Privat bor Søren Juul i Karlskov.

Privat bor Anders Brandt i Vejle.

Læs mere om virksomheden på: www.riseshine.dk

- Den starter med at producere strøm til lampens batterier ved fire meter i sekundet, forklarer Anders Brandt.

Masterne er mellem fem og 12 meter høje. De fem meter høje master kan lyse 800 kvadratmeter op og er monteret med en 60 watts lampe.

Når masterne på fem og seks meter sættes op, kan det gøres med en specialudviklet skrue, som Søren og Anders også selv har udviklet.

Solcellelampe og vindturbine. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- Skal masterne fjernes igen, er det eneste, der er tilbage, et 10 centimeter rundt hul i jorden, fortæller Anders.

Annonce

Godkendt af Forsvaret og NATO

De to iværksættere mødte hinanden gennem fælles venner. Anders Brandt kommer fra salgsbranchen og har tidligere blandt andet beskæftiget sig med LED-lys, mens Søren Juul har en baggrund i Flyvevåbnet.


Det betyder noget at blive godkendt af Forsvaret, for de er kræsne med, hvad de køber

Søren Juul


Det var netop i dette spektrum mellem lys og militær, at de to herrer fandt en fælles interesse.

- At skabe et transportabelt lys til et militært campområde, tænkte vi var en god idé at udvikle, forklarer Søren Juul.

Solcellelampe i funktion. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Snart fik de mulighed for at indgå et samarbejde med det danske forsvar og udviklede en speciel mast til Forsvaret, en mast, der nu er blevet optaget i Forsvarets produktkatalog.

- Det er dejligt, de kan se mulighederne. Det betyder noget at blive godkendt af Forsvaret, for de er kræsne med, hvad de køber, siger Søren.

Det stopper dog ikke her, da selv NATO har godkendt det lille firma som leverandør, og FN er ifølge de to iværksættere på vej til at gøre det.

Annonce

Kommuner og virksomheder

Rise & Shine håber også at kunne udbrede kendskabet til deres master og lys til kommuner og virksomheder i Danmark.

En såkaldt modulmast med solcellelampe. Foto: Kristina V. Skjoldborg

- Vi vil gerne udbrede det til kommuner, der for eksempel kan bruge lyset ude på landet, hvor der i forvejen ikke er meget lys, eller til virksomheder, der har brug for mere belysning af pladser, siger Anders Brandt og Søren Juul supplerer:

- Det kan være ved busskure, hvor der ikke er lys i forvejen, parkanlæg, rastepladser eller sportspladser, siger han.

De har været selvfinansieret hele vejen igennem deres iværksætterrejse, og 1. september droppede de deres faste arbejde for at springe ud som selvstændige på fuldtid.

- Vi gør det, fordi vi tror på det, lyder det prompte fra Søren Juul, der er salgsdirektør i virksomheden, mens Anders Brandt står for de mere administrative opgaver.

Nu er der kun én vej for de to iværksættere, og det er fremad.

- Vi håber, vi kan få folk til at se lyset, så de får øjnene op for, hvad vores produkter kan bruges til, lyder det fra Anders.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

50 års jubilæum i Lego-koncernen

Billund Ugeavis

Tyv løb med havetraktor

Annonce