Annonce
Billund Ugeavis

I kom med idéer til at skabe mere liv i bymidten: Her er, hvad vi kom frem til

BillundLIV er en kampagne, der har løbet over de seneste fire måneder. Foto: Kristina V. Skjoldborg
Billund Ugeavis' kampagne BillundLIV er nu ovre, og 15 idéer til at skabe mere liv i byen er blevet undersøgt. Ikke alt kan lade sig gøre, men der er bestemt muligheder.

Billund: I september satte vi her på Billund Ugeavis en kampagne i gang ved navn BillundLiv. Formålet var at inspirere læserne til at bruge byen og samtidig undersøge, hvordan der kunne skabes mere liv ud fra jer læseres idéer.

15 forslag er blevet undersøgt, og det står klart, at en del vil kræve ildsjæle og vilje, nogle idéer vil ikke kunne lade sig gøre, og så er der dem, der faktisk var eller på vej til at blive realiseret.

1 Varierende åbningstider: Kræver, at de handlende står sammen

I dag har butikkerne varierende åbningstider. Foto: Jacob Schultz

Formanden for Billund Handelsforening, Torben Klovborg er ikke afvisende over idéen om mere fleksible åbningstider.

- Det er noget, vi har hørt adskillige gange, og de, som kan se muligheder i det, vil gøre det, men det er valgfrit, og det er den selvstændige butik, der bestemmer, om man vil holde åbent, lyder det fra handelsforeningens formand.

Han meddeler desuden, at flere butikker vil udvide tiderne om lørdagen.

2 Offentlige toiletter: Undersøgelse af behovet er i gang

Er der nok offentlige toiletter i byen? Foto: Kristina V. Skjoldborg

En læser synes, der mangler toiletter i midtbyen, og faktisk viser det sig, at Billund Kommune er ved at undersøge, om der er behov for flere toiletter eller bare bedre skiltning.

- Der er blevet talt om det en del år, om hvorvidt det giver mening at sætte flere toiletter op, eller om det skal skiltes bedre. Vi er netop i gang med at undersøge mulighederne for bedre skiltning, siger områdechefen for By og Plan, Karen Margrethe Høj Madsen.

3 LED-skærm: Dyr at anskaffe

GEV har et LED-skilt, hvor der også reklameres for lokale arrangementer. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Hvis byen skal bruges mere, er det også nødvendigt at man ved, hvornår der foregår et arrangement i bymidten. Derfor foreslår en læser, at der opsættes et digitalt skilt, hvor begivenheder annonceres.

Men sådan et skilt er dyrt, og det kræver derfor, at der er nogen, som er villige til at investere i det.

4 Fastfoodkæde: Burger King er interesseret

Burger King er interesseret i at komme til Billund. Arkivfoto: Jan Briks

Et af de populære forslag er at få en fastfoodkæde til byen. McDonalds og Sunset har ikke umiddelbart planer om at slå sig ned i byen. Til gengæld er Burger King interesseret.

- Vi vil meget gerne, hvis vi finder den rette beliggenhed, og vi har længe kigget på Billund, siger Steen Puggaard, administrerende direktør for Burger King Skandinavien.

5 Fællesspisning: Kræver ildsjæle

Fællesspisning er en fast tradition i Spinderihallerne. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Flere læsere foreslår, at der laves arrangementer med fokus på fællesskabet. Et arrangement som fællesspisning, og det er netop, hvad de har succes med i Spinderihallerne i Vejle.

- Spinderihallerne skaber fællesskaber blandt andet ved at lade folk spise sammen. Vi oplever, at folk kommer rigtig i snak, for der sker bare en forbindelse mellem mennesker, når man spiser sammen, forklarer Yvonne Deleuran Larsen, der er caféleder i Spinderihallerne.

Hun bor selv i Billund og mener, at et lignende tiltag i Billund burde være muligt. Selvom hun ikke har tiden til også at sætte fællesspisning i gang i sin fritid, siger hun at, han hun gerne sparrede, hvis andre havde lyst.

- Hvis nogle har brug for et råd, er de velkommen til at tage fat i mig.

6 Online Platform: Kommunen vil genintroducere Oplev Billund

Oplevbillund.dk er en online platform med arrangementer i Billund Kommune. Foto: oplevbillund.dk

Hvis ikke der skal være en fysisk digital platform, bliver det også foreslået at at lave en virtuel platform.

Oplev Billund var en selvstændig hjemmeside eller platform, hvor alle kunne tilføje deres eget arrangement til kalenderen. I dag er siden blevet en del af Billund Kommunes hjemmeside, og er blevet mere et slags begreb eller samlende paraply for det, der sker i kommunen.

Der er dog planer om at udvikle Oplev Billund.

- Vi er på nuværende tidspunkt i gang med at udtænke en relancering af begrebet og vil i løbet af 2021 og 2022 begynde at indtænke Oplev Billund i kommunikation, formidling og sociale medier igen. Vi er også i gang med at overveje at relancere den tilhørende Facebook- og Instagram-konto, som har været inaktiv siden 2018, forklarer Rasmus Kaufmann, kultur- og fritidschef i Billund Kommune.

7 Kaffebar: Erfaring viser, det er svært

Jesper Stadel er tidligere ejer af The Venue i Billund. Arkivfoto: Christer Holte

Mange ønsker en kaffebar, men om den nogensinde kommer er uvist, for erfaringen viser, at det i hvert fald ikke har været nemt at drive et sted, der solgte luksuskaffe.

- Folk går på café, når de er ude at handle, men udvalget af butikker var for ringe dengang. Jeg tog jo også selv til Grindsted eller Vejle, hvor de havde alt, hvad jeg skulle bruge, forklarer Jesper Stadel, der ejede kaffebaren The Venue tilbage i 2016. Han nævner også prisen på kaffen som en faktor.

- I storbyerne giver man gerne 35-40 kroner for en kop kaffe, men det ville man ikke i Billund.

8 Natklub: Meget usandsynligt

Li'glad day & Nightlife i Grindsted. Foto: Kristina V. Skjoldborg

Et par teenagere ser gerne en natklub komme til byen, og hvem kan bebrejde dem? Et fedt sted, hvor man kan danse til den lyse morgen, møde nye bekendtskaber og bare have det sjovt, lyder da tiltalende for mange.

Ejer af Li'glad day & Nightlife i Grindsted Jan "Li'glad" Jepsen Jensen, mener ikke, at der er et grundlag for en natklub i byen.

- Billund vil altid have det svært, for der er ikke nogle uddannelsessteder i byen, og hvis du ser på skolerne i Grindsted, er årgangene også blevet mindre. De unge er også blevet meget mere mobile, og der er kommet festivaller og tilbud andre steder, forklarer han.

9 Faste markedsdage: Handelsforening vil have lokale sælgere

Kræmmermarked på torvet i Grindsted. Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Flere læsere foreskår faste markedsdage, men hvis vi taler om kræmmermarkeder, er handelsforeningen en anelse tilbageholdende:

- Nogle gange griber det om sig, og der kommer kræmmere, som for eksempel sælger et helt parti af sportstøj, og som forening er vi sat i verden for at pleje vores medlemmer, forklarer formand Torben Klovborg, der dog medgiver, at et loppemarked var oppe i tiden.

- Loppemarked er oppe i tiden, så det er helt sikkert noget, der vil være fokus på fremadrettet, at vi bevæger os væk fra den her "køb og smid væk".

10 Bedre parkeringsforhold: Er på tale

Toiletskilt Billund parkeringshus

Flere udtrykker frustration over parkeringsforholdene i byen, og faktisk er det noget, som Billund Kommunen har haft øje på længe, selvom der ifølge formanden for teknik- og miljøudvalget, Per Nyhus (DF), er langt vej inden, et nyt parkeringshus vil blive en realitet.

- Vi er ikke særligt langt i planerne, for på grund af corona har det ikke haft højeste prioritet, men det er noget, vi skal have opprioriteret. Vi ved, at hvis 2020 havde været et normalt år, havde der været pres på. Vi har en udfordring i Billund, og der bliver kamp om pladserne i fremtiden, siger Per Nyhus.

11 Luk bymidten af: Kræver undersøgelser

Lego House er Billunds midtbys visuelle fixpunkt. Udenfor den markante, hvide bygning snor åen sig igennem en flisebelagte bypark, som byder på grønne oaser, springvand og mange siddepladser. Foto: Jacob Schultz

Et emne der vakte debat, er idéen om en aflukning af bymidten. Flere brugere på Facebook mente, det var en dårlig idé, mens andre så det som en god mulighed for at skabe mere liv.

Men skal bymidten lukkes af, kræver det en del forundersøgelser.

- En ting er, hvor man lukker, noget andet er den trafik, der er der nu, den skal et andet sted hen, og hvad siger beboerne det andet sted til at få mere trafik, for en lukning betyder ikke en ændring på antallet på biler, forklarer Bo Schjødt Andersen, områdechef for teknik og miljø i Billund Kommune og understreger, at det først og fremmest var en politisk beslutning.

12 Biograf: Meget usandsynlig

Der kommer nok ikke nogen biograf til Billund. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard

Grindsted har en biograf, Jelling har en biograf og Lalandia Rødby har en biograf. Hvad med en biograf i Lalandia Billund

- Vores kollegaer i Rødby har en biograf, der i høj grad henvender sig til de lokale frem for turisterne. Vores vurdering er, at der ikke er det samme marked for det i Billund, og vi vil derfor fokusere på andre tilbud i Billund, lyder det i et skriftligt svar fra centerdirektør i Lalandia Billund Jesper Ekman-Nielsen.

13 Brætspilscafé

Bog og idé/legekæden har indgået et samarbejde med Billund Gastropub, Foto: Kristina V. Skjoldborg

Flere ønsker en brætspilscafé i byen. I 2022 indgår Bog og idé/Legekæden og Billund Gastropub et samarbejde om netop at dedikere et hjørne i gastroppen til brætspil.

14 Flere butikker: Normal er på vej

Der er et ønske om at få flere butikker til byen. Foto: Jacob Schultz

Flere butikker ligger højt på ønskelisten, og særligt en bestseller-butik eller Normal.

Nu ser det ud til at ét af ønskerne bliver realiseret, da Normal åbner på Butikstorvet i efteråret 2022.

15 Legeplads i bymidten

Rutsjebanen på Gammelbro er et af flere legeredskaber i midtbyen. Foto: Kristina V. Skjoldborg

En legeplads, hvor folk kan mødes på tværs af alder og kulturer, er blevet foreslået som en idé til at skabe mere liv.

Og faktisk kommer der en legeplads og faciliteter for både børn, unge og voksne, godt nok ikke i midtbyen, men i anlægget cirka 850 meter væk fra centrum.

- Legepladsen burde kunne udfordre de fleste aldersgrupper, og så kommer der fitness for voksne. Der bliver også lavet en overdækning til unge mennesker, ikke lige ved legepladsen, men den kommer til at stå over mod de skurvogne, som Billund Friluft havde stående, fortæller Louise Lindtofte Skjærbæk, der er gruppeleder hos park og vej i Billund Kommune.

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Kommunen har ansat en borgerrådgiver: Skal hjælpe borgerne med dialogen med kommunen

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Den nye kultursatsning i Billund har fået egen bestyrelse: Tidligere byrådsmedlem og kendt brudekjole-direktør er med

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Legoland søger 600 nye sæsonmedarbejdere: Vil du være pirat eller prinsesse i sommerferien?

Billund Ugeavis

Snart er det slut med Småt brændbartgenbrugspladserne

Billund Ugeavis

En hyldest til Legos 'Super Ole': Internationale teaterfolk og lokale børn er på scenen i teaterstykke om Billunds visionære erhvervsmand

Billund Ugeavis

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Billund Ugeavis

Højgaard-brødre er blevet æresmedlemmer af Gyttegård

Billund Ugeavis

På sporet af oldtiden: - Ved ikke, om man kan bruge ordet, men det er ret grimt

Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Billund Ugeavis

Jane og Brian modtager Årets Skulderklap i Vorbasse

Billund Ugeavis

Landsby Bageren i Vorbasse er solgt: Ny ejer er gammel kending af butikken

Billund Ugeavis

Billunds parkourbane ender som skrot

Billund Ugeavis

Grindsted får vaccinationscenter i Magion

Billund Ugeavis

Scene på Byens Plads er ubrugelig - nu er en løsning på vej

Billund Ugeavis

Soroptimister og rotarianere tager rundt med 22 julekurve

Billund Ugeavis

Også de voksne elsker klubmiljøet på den gamle gård: - Jeg føler, det er mit hjem. Det er derfor, jeg aldrig har forladt det

Billund Ugeavis

Herreværelset og Damesalonen aflyser sammenkomster i januar

Billund Ugeavis

Billunds parkourbane endte som en bunke metal hos kommunen - men den kan stadig genoplives

Billund Ugeavis

Gerner har stillet legoudstillinger op og sikret plads til den kæmpestore virksomhed i Billund: Hans lageropgaver har givet ham en meget lang titel

Billund Ugeavis

25-årige Maria starter nyt fitnesshold i Billund: - Jeg lover, man får varmen

Billund Ugeavis

Fest på Refborg blev erstattet af takeaway

Billund Ugeavis

Tillykke til Børnenes Hovedstad

Billund Ugeavis

Travbanen er lukket - men tyvene kommer stadig

Annonce