Annonce
Bjerringbro Avis

Pølsevognen fylder 100 år

Pølsevognens historie startede med seks pølsevogne i København. Arkivfoto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv.
Det startede med seks pølsevogne i København

Skinkekutter. Cafe Fodkold. Svineknallert.

Kær pølsevogn har mange navne. Mandag 18. januar er det 100 år siden, at de første pølsevogne kom på gaden i København. Dengang var pølsevognen en trækvogn med en opvarmet gryde, hvor pølserne lå i. En rød pølse med brød kostede den nette sum af 30 øre.

Nu har pølsevognen en motor og et menukort med mange alternativer til den klassiske nissearm, som den røde pølse kaldes. Men pølsevognen er mere end det. Ifølge madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum i Auning Bettina Buhl er pølsevognen et særligt sted, der har en helt særlig plads i danskernes hjerter.

Annonce

- Pølsevognen har forandret sig meget og har opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie. Den er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag. De fleste danskere har et minde ved en pølsevogn. Om det er kolde vinterdage som barn med en kakaomælk og en ristet pølse, eller om det er forretningsmanden på farten, alle har vi et minde knyttet til den skønne duft og lille vogn, forklarer Bettina Buhl i en pressemeddelelse.

Ny madkultur

I pølsevognenes storhedstid i 1960’erne og 1970’erne stod der omkring 700 pølsevogne rundt i Danmark , og den blev startskuddet til en helt ny madkultur, hvor folk trods forskellig baggrund kunne mødes og få et veltrængt og uformelt pusterum.

- Maden i en pølsevogn er nem at afkode. Du ved, hvad du får. Samtidig er det fleksibelt. Du behøver ikke bestille bord eller spise med kniv og gaffel, du kan dumpe ind, når du vil, og få en tiltrængt timeout, og du kan observere det gadebillede, du normalt er en del af, eller tage dit måltid med på farten, siger Bettina Buhl.


Maden i en pølsevogn er nem at afkode. Du ved, hvad du får. Samtidig er det fleksibelt. Du behøver ikke bestille bord eller spise med kniv og gaffel, du kan dumpe ind, når du vil, og få en tiltrængt timeout, og du kan observere det gadebillede, du normalt er en del af, eller tage dit måltid med på farten.

Bettina Buhl, museumsinspektør


Pølsevognen har i dag fået konkurrence af andre takeaway-steder og tankstationer. Mange vogne er forsvundet, og nu er der kun omkring 100 pølsevogne rundt i landet, heraf er 25 i København. Pølsevognskulturen har dog ændret og udviklet sig og rummer i dag grillbarer og cafeterier, hvor man stadig kan nyde en god pølse.

Annonce

Hyldest til pølsevognen

Selv om den klassiske pølsevogn har fået stor konkurrence, så forventer senior vice president i Danish Crown Foods Mike Sauerberg, at pølsevognen også har en plads i fremtidens fastfood kultur.

- Pølsevogne er langt fra vores største salgskanal men dog én af de vigtigste. Selv om den klassiske pølsevogn har fået stor konkurrence, så tror vi også på, at den har en plads i fremtidens fast food-kultur og ikke mindst i danskernes hjerter. Vi ønsker den danske pølsevogn et kæmpe tillykke med det første århundrede, og vi glæder os til alle de næste, lyder det fra Mike Sauerberg fra Danish Crown Foods, som står for brands som Tulip, Steff Houlberg og GØL.

Pølsevognens historie

Tirsdag 18. januar 1921 rullede de første seks pølsevogne på gaden i København, og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet. I pølsevognens storhedstid fandtes der omkring 700 pølsevogne rundt i Danmark.

Pølsevognen var allerede et fænomen i Berlin før første verdenskrig (1914-1918).

Manden bag den første pølsevogn i Danmark var handelsmand og kapelmester Charles Svendsen Stevn. Han var inspireret af denne madtrend fra Berlin og ansøgte flere gang myndighederne om at drive pølsevogne i København, før han fik godkendelsen og kunne åbne seks pølsevogne 18. januar 1921.

De første pølsevogne var mobile vogne med en gryde til opvarmning af pølserne. Arkivfoto: Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

- Så nemt er det at gøre sommerhuset til en helårsbolig

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Jubilæer på Grundfos

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Gå på jagt i efterårets spisekammer

Bjerringbro Avis

Postkort er næsten forsvundet fra gadebilledet

Bjerringbro Avis

'Vandladning her': Nu har Tange også en ladestander til elbiler

Bjerringbro Avis

Landsby skal leve med kloak-arbejde i halvandet år endnu - til gengæld har byen fået en ny sø

Bjerringbro Avis

Efter fem års kamp: Endelig søndagsåbent på genbrugsstationen

Bjerringbro Avis

Godkendt sæsonstart af lokale bordtennisherrer

Bjerringbro Avis

Fra uddannelsescenter til erhvervscenter

Bjerringbro Avis

Borgermøde i Hjermind Skov: Aftentur med kritiske spørgsmål

Bjerringbro Avis

Jubilæum på Grundfos

Bjerringbro Avis

Ølkassetyv taget på fersk gerning i brugsen: Pant-gevinst blev vekslet til en bøde

Bjerringbro Avis

Danmarksmesterskaberne udspillede sig i Tange Sø Golfklub: - Det handler altid om at vinde, men det er ikke det vigtigste

Bjerringbro Avis

Narkobilist stoppet lørdag eftermiddag: Føreren blev udsat for en mindre bøderegn

Bjerringbro Avis

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Bjerringbro Avis

Konogram om tiden

Bjerringbro Avis

Hvordan laver man blod-is og hvordan plukker man en gråand? Heldige elever fra Lilleåskolen fik Michelin-madtips med på vejen

Bjerringbro Avis

Politi bevogtede Stram Kurs-møde

Bjerringbro Avis

Singlefest i Ans: Danseskoene skal luftes

Bjerringbro Avis

Portrætkonkurrence: Ulstrup-piger modtog pris på Frederiksborg Slot

Bjerringbro Avis

To spændende foredrag på Nørgaards Højskole

Bjerringbro Avis

Udstilling i Gudenåhuset: Motorcykel med kors på bagsædet

Bjerringbro Avis

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce