Annonce
Brædstrup Avis

82-årig vil slå et slag for sand-industrien: Blev vred på underskrifts-indsamler

Viggo Sørensen er vokset op i Sdr. Vissing og har selv drevet en lille grusgrav. Han har fulgt godt med i debatten om planerne om at udvide grusgraven nord for byen, og han hører til dem, der mener, at det er vigtigt at bevare sand-industrien. Foto: Peter Hald
Viggo Sørensen fra Sdr. Vissing er vokset op i en tid, hvor "det hvide sand" blev til en stor industri. Han vil gerne bevare grusgraven nord for byen.

Sdr. Vissing: 82-årige Viggo Sørensen fra Sdr. Vissing hører til dem, der gerne vil bevare grusgraven nord for byen, og han er bekymret for, at den senere tids modstand mod en udvidelse af grusgraven kan koste arbejdspladser.

Derfor afviste han at skrive under på en underskriftsindsamling mod grusgraven, da der for nylig kom en underskriftsindsamler forbi.

- Der er jo mange arbejdspladser på spil - både hos Dansand og flere andre virksomheder, siger Viggo Sørensen.

Annonce

- Jeg blev vred, da jeg hørte, at han sagde noget i retning af, at "vi skal have de værker nedlagt", så jeg bad ham om at gå, siger Viggo Sørensen.

Episoden fandt sted torsdag 28. januar, og efterfølgende begyndte Viggo Sørensen at nedskrive sine tanker om sand-industrien i Sdr. Vissing.

Som yngre drev han selv en lille grusgrav i området, og i mange år var han vognmand og kørte med sand og andre materialer.

- Jeg er nok en af de få, der kan huske, hvordan det hele begyndte med "det hvide sand" - det som vi i dag kalder kvartssand, siger Viggo Sørensen, der kan berette om en beskeden start med lidt sandgraveri, der sidenhen blev til en stor industri.

Afhængige af sandet

Ikke blot Dansand og nabovirksomheden Dansk Kvartsindustri, men også den store virksomhed Marlon Tørmørtel i Brædstrup og flere andre er opstået som følge af sandgravningen.

Derfor ser Viggo Sørensen meget nødigt, at sand-industrien forsvinder.

- Der er måske op  mod 100 arbejdspladser på spil, og andre virksomheder er jo også afhængige af sandet. Jeg plejer ikke at være en, der råber højt, men nu føler jeg, at jeg må sige noget, forklarer han.


Nu føler jeg, at jeg må sige noget.

Viggo Sørensen


Viggo Sørensen vil ikke have noget imod, at grusgraven nord for Sdr. Vissing kan udvide:

- De vil jo genetablere området, og jeg tror bestemt, at naturen kan genoprettes. Det har de allerede gjort flere steder og det ser pænt ud. Jeg har også set, at Dansand har foreslået, at man kan lave en sø i området, siger han.

Fra en beskeden start for mange år siden har jagten på kvartssand bredt sig og er blevet en omfattende industri. Her ses de arealer mellem Sdr. Vissing og Addit, hvor Dansand og Dansk Kvartsindustri holder til. Foto: Peter Hald

Viggo Sørensen mener, at holdningen til grusgraven afhænger meget af, hvilken generation man tilhører.

- De ældre i byen føler sig ikke generet af grusgraven, siger han.

- Jeg kan ikke forstå, at de unge tilflyttere er kommet her for at "lave ballade". De vidste jo, at grusværkerne lå her, så de kunne jo have købt hus eller ejendom et andet sted, lyder det fra Viggo Sørensen.

Annonce

Debat om råstofplan

Som avisen har beskrevet flere gange, har Dansand og nabovirksomheden Dansk Kvartsindustri et ønske om at udvide den nuværende grusgrav mellem Sdr. Vissing og Addit.

Dansand og Dansk Kvartsindustri har opkøbt jord for at kunne indvinde mere kvartssand, og et område på 53 hektar nord for Sdr. Vissing er kommet med i Region Midtjyllands Råstofplan 2020.

Men den politiske beslutning i regionen er ikke truffet endnu, så det er stadig uvist om - og eventuelt i hvilket omfang - grusgraven nord for Sdr. Vissing kan blive udvidet over de kommende år.

Grusgraven nord for Sdr. Vissing er en travl arbejdsplads. Der graves sand, men arealerne søges også genoprettet som natur. Arkivfoto: Morten Pape

Der har været mange protester i løbet af høringsfasen, og Horsens Kommune har i et høringssvar foreslået, at området helt tages ud af planen.

Det kan være baggrunden for, at Dansand har opkøbt Tandskov Grusgrav, der ligger midt mellem Silkeborg og Kjellerup. Dansand overtog Tandskov Grusgrav 1. januar, og det er et stort produktionssted, og Dansand forventer, at man kan udvinde sand i denne grusgrav i de næste 50 år.

Kvartssand

Kvartssand er et meget efterspurgt materiale. Det har et stort indhold af mineralet kvarts - deraf navnet.

Kvartssand er en vigtig ingrediens i industriel beton, men bliver også brugt til vandfiltrering, sandblæsning, glasfremstilling, i metalstøbe-industrien og til fritidsfaciliteter som ridebaner og fodboldbaner

Tilbage står spørgsmålet om, hvad der sker med grusgraven mellem Sdr. Vissing og Addit. Der er dog ikke udsigt til, at Dansand eller Dansk Kvartsindustri flytter deres store virksomheder og fabrikker væk.

- Vi har bundet 150 millioner kroner i investeringer og i vores nabo-fabrik måske 50 millioner kroner, så det siger sig selv, at fabrikkerne bliver her. Vi er afhængige af vores produktions-faciliteter, har indvindingsansvarlig Peter Svensen fra Dansand tidligere udtalt til Horsens Folkeblad.

Hvis grusgraven kan få lov til at vokse, så vil udvidelserne ske over mange år og i mange etaper, har Peter Svensen også understreget.

Det er området indrammet med rødt, der er udset som det kommende råstofområde. Det hvide areal er Dansands nuværende grusgrav. Illustration: Region Midtjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Brygger Olsen besøger Fru Skov

Brædstrup Avis

Ingen kemi i Ring Sø

Erhverv

VVS-firma har fået en el-afdeling

Brædstrup Avis

Havekredsen rykker ud

Erhverv

Nannas neglesalon er kommet på landkortet

Brædstrup Avis

Stjernholm holder Havens Dag

Annonce