Annonce
Brædstrup Avis

Alt er gjort klar til ravnen Munins ankomst

Torben Klostergaard sidder her med Hugin foran Tinghuset. Han er klar til at stille ravnemakkeren Munin op. Foto: Peter Hald
En ny bronze-skulptur lander snart i Dommerhaven ved Tinghuset i Brædstrup.

Brædstrup: Ravnen Munin lander snart i Brædstrup. Fuglen har været undervejs i to år, men nu er landingspladsen gjort klar.

Fredag formiddag var der livlig aktivitet i Dommerhaven ved medborgerhuset Tinghuset på Østergade. En gravemaskine ført af Lars Roslyng Jensen fra entreprenørfirmaet Jens Jørgensen A/S ankom med en skovlfuld beton, der blev hældt i et hul på toppen af den lille bakke i Dommerhaven.

Her skal Munins sokkel nemlig stå. Og snart er alt klar til, at ravnen ankommer den 24. oktober.

Munin er makker til Hugin, der står på en lille sokkel ved indgangen til Tinghuset. De to ravne er livagtige bronze-skulpturer, begge udført af kunstneren Torben Klostergaard fra Hornslet.

Hugin ankom allerede for to år siden, da indvielsen af skulpturen markerede afslutningen på den omfattende renovering af Tinghuset i 2018.

Det har hele tiden ligget i luften, at Munin også skulle have plads ved Tinghuset, men man skulle lige have afklaret alle formaliteter med Horsens Kommune og have finansieringen på plads. Der er kommet 62.000 kroner ind til projektet - 30.000 kroner fra den kommunale byfornyelsespulje og 16.000 kr. fra Brædstrup Humanitær Forening og 16.000 kr. fra Brædstrup Kultursamvirke.

Annonce

Ravnene hører sammen

Brædstrup Kunstforening, der med et tilskud fra den daværende Brædstrup Antenneforening købte den første skulptur i 2018, har i et tæt samarbejde med Brædstrup Borger- & Turistforening arbejdet for, at den anden nordiske ravn også kunne komme til Brædstrup.

Sagen er, at Hugin og Munin hører sammen. Ifølge den nordiske mytologi var Hugin og Munin guden Odins spioner. De to ravne fløj hver morgen ud i verden, og om aftenen kom de tilbage og aflagde rapport til Odin.

Lars Roslyng Jensen og kollegaen Chris Sørensen fra entreprenørfirmaet Jens Jørgensen A/S sørgede for betonen. Det gjorde de gratis. Det var samme firma, der også bidrog med at montere et nyt musikanlæg ved Brædstrup Skole. Foto: Peter Hald

- Jeg glæder mig til, at Hugin får sin makker Munin. Så kan vi også få overvåget denne del af Brædstrup, siger Jørn Finseth, der er formand for Brædstrup Borger- & Turistforening.

Også Lillian Nørgaard, der er formand for Brædstrup Kunstforening, er i højt humør:

- Det bliver dejligt. Nu har vi kæmpet i to år for at få den anden ravne-skulptur hertil, siger hun.

Munin bliver meget synlig fra toppen af den lille høj i Dommerhaven - også kaldet Tinghusparken.

Kunstneren Torben Klostergaard er tilfreds med placeringen:

- Fugle kan jo godt lide høje positioner, så de har et godt overblik, siger han muntert.

Lillian Nørgaard, formand for Brædstrup Kunstforening, glæder sig til at se Munin lande. Foto: Peter Hald

Torben Klostergaard har i tidens løb lavet adskillige ravne- og kragefigurer, og der er en god grund til hans fascination af netop disse fugle:

- Ravne og krager hører til de klogeste dyr i verden. De kan endda lære at bruge redskaber, forklarer han.

Munin har i øvrigt en lidt anden udformning end makkeren Hugin. Sidstnævnte sidder med sammenfoldede finger, men Munin breder vingerne ud og ser ud om om, at den er klar til at lette.

Munin er ligesom makkeren Hugin udført af kunstneren Torben Klostergaard


Ravne og krager hører til de klogeste dyr i verden.

Torben Klostergaard, kunstner


Den nye skulptur er helt færdig, og nu venter bare monteringen på en sokkel. I fugleflugtslinie bliver der omkring 25 meter mellem de to ravne, der vil have udsigt til hinanden.

De to ravne er med til at gøre et besøg i Dommerhaven lidt mere interessant, og det er netop hensigten:

- Vi arbejder jo for at skabe mere aktivitet og få flere turister til Brædstrup, og så er det væsentligt, at vi har noget at vise frem og noget at fortælle, siger Jørn Finseth.

- Det er væsentligt, at vi har noget at vise frem og noget at fortælle, siger Jørn Finseth, formand for borger- og turistforeningen i Brædstrup. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Brædstrup Avis

Er Horsens en grøn kommune?

Annonce