Annonce
Brædstrup Avis

En by i byen står klar om få dage: Folk flytter hertil fra både Svendborg og Thy

Håndværkerne har megatravlt med at gøre Sønderhaven klar til de første beboere. Foto: Peter Hald
Den nye bebyggelse Sønderhaven i Brædstrup modtager snart de første beboere på stedet, hvor det tidligere Energi Midt-hovedkvarter engang var placeret.

Brædstrup: En stor flok håndværkere har forrygende travlt på Brædstrups største byggeplads på den tidligere Energi Midt-grund på Søndergade. Der er kun ganske få dage til, at de første beboere skal flytte ind i Sønderhaven, der er skudt op med raketfart.

77 lejligheder i alt, nærmest en lille by i byen. Indflytningen sker dog ikke på én gang, men i tre etaper. Og den første etape er lige op over: 29. januar får 26 beboere nøglen til deres nye lejligheder.

I juni kommer næste hold beboere, og det sidste hold flytter ind i efteråret. Til den tid vil Sønderhaven huse omkring 150 beboere. Og der er næsten udsolgt allerede nu. I skrivende stund er kun 10 lejligheder ud af de 77 ikke reserveret.

Peter Pørtner er medindehaver af Peja Ejendomme, der står bag Sønderhaven. Her står han foran det kommende fælleshus. Foto: Peter Hald

Ejendomsudvikleren Peter Pørtner, medindehaver af Peja Ejendomme, står sammen med entreprenør Jacob Jensen bag det bemærkelsesværdige boligprojekt, der er med til at forvandle Brædstrup.

Peter Pørtner glæder sig til at se visionen folde sig ud. Tilsyneladende uden alt for mange sommerfugle i maven:

- Jeg har det fint og er rolig. Der er selvfølgelig meget at se til, men tidsplanen holder. Lejlighederne er ved at være klar, og den store udfordring lige nu er at få styr på adgangsforholdene. Det er lidt kompliceret, fordi der jo stadig bygges på stedet, men vores folk knokler hårdt på, siger Peter Pørtner.

Annonce

Hjertet er med

50 håndværkere er i sving lige nu. Det er en byggeplads med en energi, der er til at tage og føle på. Men selv om der er et stykke vej endnu, før Sønderhaven er helt færdig, kan man sagtens få en fornemmelse af, hvordan det vil tage sig ud.

- De kommende beboere kan godt siges at være lidt kræsne. De vil ikke spises af med hvad som helst. Og jeg har det på samme måde. Vi har lagt vægt på spændende design og god arkitektur. Det sparer vi ikke på. Jeg har hjertet med i det her projekt, siger Peter Pørtner.

Peter Pørtner sidder her i en af de nye lejligheder, der allerede er klar. I alt bliver der 77 lejligheder i Sønderhaven. Foto: Peter Hald

Der er mange innovative løsninger i Sønderhaven. Det bliver et energivenligt byggeri med solceller på tagene, der skal levere strøm til lejlighederne. Og der bliver god plads til det grønne, for der er en stor parkeringskælder med plads til 65 biler, hvilket betyder, at udenomsarealerne ikke optages af p-pladser.

Og så er der en lang række finurlige detaljer:

- Tjek lige de der betonkummer. De er beregnet til krydderurter og blomster. Det er Jacob, der har fået ideen, siger Peter Pørtner med et muntert glimt i øjet.

Han ved godt, at kollegaen Jacob Jensen, der er medindehaver af Peja Ejendomme, har tilnavnet Jacob Beton. Men Jacob Beton tænker altså også på grønne krydderurter og utraditionelle løsninger.

- Det kan godt betale sig at ofre noget ekstra på arkitektur, design og nye løsninger. Og tænk på, at Sønderhaven nok skal være her de næste 200 år, siger Peter Pørtner.

Annonce

Moderne bofællesskab

Ideen bag det hele er at skabe en ny form for boligbebyggelse. Ud over lejligheder er der også et bofællesskab og et fælleshus midt i det hele.

Bofællesskabet har helt klart tiltrukket seniorerne, som de kaldes. Men igen - man skal ikke skue hunden på de grå hår.

- Det er ressourcestærke folk, for nu kommer der jo nye generationer af ældre. Folk, der er vokset op i 60'erne og 70'erne. De får et moderne bofællesskab, der passer til dem, påpeger Peter Pørtner.

Denne oversigtstegning viser, hvordan Sønderhaven vil komme til at tage sig ud i færdig tilstand. Bebyggelsen kommer til at huse omkring 150 indbyggere. I midten er der et stort fælleshus. Illustration: Ginneruparkitekter A/S

Bofællesskabet har været med til at stimulere interessen for Sønderhaven, og det samme gælder fælleshuset.

- Jeg har lagt mærke til, at Danica i deres nye investeringsstrategi har skrevet, at de ikke vil være med til at opføre boligområder uden fælleshuse. Men den idé har vi jo allerede fået, og det er lidt sjovt at bygge noget, hvor de store selskaber så følger bagefter, siger Peter Pørtner.

Projektet har vakt interesse i hele landet, og det afspejler sig i beboersammensætningen. Blandt de kommende indbyggere i Sønderhaven er der folk fra blandt andet Svendborg, Thy, Brande og Vestjylland.

Annonce

Byen skal udvikles

Sønderhaven vil forvandle Brædstrup, men Sønderhaven kunne ikke eksistere uden Brædstrup, så Peter Pørtner og hans kolleger har også gang i at udvikle selve byen.

Selskaberne Peja Ejendomme og PHC Ejendomme har gang i adskillige projekter, der er med til at øge dynamikken i Brædstrup og også kan tiltrække nye butikker og virksomheder.

Ombygningen af Brædstrups gamle vaskeri til et kompleks med 10 lejligheder, bryggeri, madbutik og forretningen Water of Life er et godt eksempel.

- Brædstrup er i udvikling, og der sker ekstremt meget, siger Peter Pørtner, der selv sammen med hustruen Helle og kollegerne har været med til at sætte gang i byudviklingen. Foto: Peter Hald

Nok så væsentligt har Horsens Kommune også fået øjnene op for Brædstrup og har sat gang i en vældig byfornyelse, hvor forvandlingen af den kedelige Stationsplads til det langt mere attraktive Banetorv er et markant indslag. Samtidig får byens stolte gamle Folkepark et gevaldigt løft og en nabo i form af Aktivitetsparken.

Det er alt sammen med til at skabe nyt liv i Brædstrup, og det er afgørende:

- Det handler om at gøre byen spændende, så vi kan tiltrække og fastholde indbyggere. Her er begrebet byfortætning meget vigtigt, siger Peter Pørtner.


Det handler om at gøre byen spændende, så vi kan tiltrække og fastholde indbyggere.

Peter Pørtner


Han kommer med et par konkrete eksempler på byfortætning: Dels det velkendte projekt med det gamle vaskeri, men også et andet igangværende projekt, hvor Peja Ejendomme moderniserer den gamle bygning på Bredgade, hvor Imerco har til huse. Flere lignende projekter er i støbeskeen.

- Brædstrup er i udvikling, og der sker ekstremt meget. Og vi er jo slet ikke alene. Der er mange andre i gang - Domeas projekt på den gamle kro-grund, Brian Hegermanns og Michael Iversens boligprojekter og flere andre, påpeger Peter Pørtner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Ny kunderådgiver

Brædstrup Avis

Genbrugshallerne åbner igen

Brædstrup Avis

Regionen lukker testcenter

Annonce