Brædstrup: Brædstrup har nu sit helt eget mikrobryggeri, som er i fuld drift, og som kan levere forskellige typer øl med sine helt egne specielle opskrifter.
Det er brygmester Jan Støjberg Olsen, som i sidste vinter flyttede ind i det gamle mejeri på Bredgade 2B, der netop er blevet færdig med sin første produktion af øl.
- Vi er gået fra en fase, hvor det hele drejede sig om opstilling af anlægget og løsning på diverse tekniske problemer, til at vi nu er i drift. Det er helt vildt spændende at komme i gang med det, som man har drømt om og ventet på, lyder det fra Jan Støjberg Olsen.
Øl med smag
Olsens Bryghus har produceret fire forskellige øltyper i sin første produktion. Det drejer sig om en blond ale, en IPA, en single blond (som kun består af én type humle) og en juleøl kaldet en double buck. Sidstnævnte er lagret med egeflis, som har ligget i blød med Bakkelandets Rom.
Øllene er inspireret af belgisk og amerikansk øl, og det er der en helt speciel grund til ifølge brygmesteren.
- Jeg kan godt lide øl, der smager af noget, og derfor er jeg meget inspireret af belgisk og amerikansk øl, fordi her har man mulighed for at tilsætte flere ingredienser. Det giver krop og smag til øllene, men også mulighed for at lege med smagene. Det kan jeg jo godt lide, siger Jan Støjberg Olsen.
Den lokale brygmester har i øjeblikket cirka 3000 liter øl på lagertankene, men han håber, at han kan øge produktionen til cirka 25.000 liter næste år.
- Jeg forventer, at jeg kommer op og lave seks til ti forskellige øltyper. Det er allesammen mine egne opskrifter, så de er alle unikke og findes kun i Brædstrup, siger brygmesteren, der har ni års erfaring med at brygge øl.
Snart gang i ølsalget
Jan Støjberg Olsen forventer snarest at modtage et tapperi og en labelmaskine fra USA. Når de er installeret, er han parat til at sælge ud af øllet, og han mærker allerede en stor interesse.
- Jeg er bevidst ikke gået aktivt ud for at sælge noget, fordi jeg vil være sikker på, at jeg kan levere. Hvis jeg går ud og lover en masse mennesker noget, vil jeg hurtigt komme på bagkant, og det ønsker jeg ikke at være. Jeg vil også være sikker på, at øllet er i den rigtige kvalitet. Jeg mærker dog en rigtig stor interesse, og der er allerede rift om det. Så jeg er slet ikke bekymret for, at jeg brænder inde med det, siger Jan Støjberg Olsen.
Olsens Bryghus vil satse på flere former for afsætning. Først og fremmest satses der på Olsens Bryghus eget mærke, som sælges i halvliters flaske og kegs, som er en moderne plastik-fustage. Herudover satses der på "private label" eller signatur-øl. Her kan for eksempel en virksomhed, restaurant eller butik få Jan Støjberg Olsen til at udvikle en unik øl specielt til deres virksomhed med eget etiket.
Jan Støjberg OlsenJeg kan godt lide øl, der smager af noget, og derfor er jeg meget inspireret af belgisk og amerikansk øl, fordi her har man mulighed for at tilsætte flere ingredienser. Det giver krop og smag til øllene, men også mulighed for at lege med smagene. Det kan jeg jo godt lide.
Tøm tanken
For de lokale kunder vil brygmesteren arrangere fredagsbar i bryghuset, og desuden vil Jan Støjberg Olsen lancere refill-flasker på to liter, som man kan komme og få fyldt.
- Til fredagsbar vil jeg lave et arrangement, der hedder "Tøm tanken", hvor folk er velkommen til at komme og prøve, om de kan tømme øltanken. De skal bare vide, at der står 4000 liter øl inde bagved, så jeg håber, folk er tørstige, siger Jan Støjberg Olsen med et grin.
Et stort bryggeri
Hele ølproduktionen i Olsens Bryghus er computerstyret og automatiseret, og øllet kører i lukkede systemer mellem de mange produktionstanke for at forhindre, at det udsættes for skadelige bakterier. Olsens Bryghus er desuden netop optaget i Bryggeriforeningen, og det er ikke mange mikrobryggeri, der opnår det.
- Bryggeriforeningen tager kun imod de bryggerier, der kan producere over 300.000 liter om året, så vi hører til blandt de store mikrobryggerier. Det er dog tvivlsomt, om jeg kommer op og producere så store mængder, men jeg har kapaciteten. Jeg har valgt at have flere tanke, så jeg kan producere mit eget øl og signatur-øl ved siden af. Det er mest praktisk for mig, siger Jan Støjberg Olsen.