Annonce
Brædstrup Avis

Første bryg er færdig i Olsens Bryghus: Det er vildt spændende at komme i gang

Brygmester Jan Støjberg Olsen er endelig kommet i gang med det , han brænder for, nemlig ølbrygning i Olsens Bryghus. Foto: Henrik C. Sandvad
Omkring 3000 liter nybrygget øl står netop nu på lagertanke i Olsens Bryghus i Brædstrup. Det er brygmester Jan Støjberg Olsens første bryg i byens nye bryghus, og han forventer, at produktionen når 25.000 liter næste år.

Brædstrup: Brædstrup har nu sit helt eget mikrobryggeri, som er i fuld drift, og som kan levere forskellige typer øl med sine helt egne specielle opskrifter.

Det er brygmester Jan Støjberg Olsen, som i sidste vinter flyttede ind i det gamle mejeri på Bredgade 2B, der netop er blevet færdig med sin første produktion af øl.

- Vi er gået fra en fase, hvor det hele drejede sig om opstilling af anlægget og løsning på diverse tekniske problemer, til at vi nu er i drift. Det er helt vildt spændende at komme i gang med det, som man har drømt om og ventet på, lyder det fra Jan Støjberg Olsen.

Annonce

Øl med smag

Olsens Bryghus har produceret fire forskellige øltyper i sin første produktion. Det drejer sig om en blond ale, en IPA, en single blond (som kun består af én type humle) og en juleøl kaldet en double buck. Sidstnævnte er lagret med egeflis, som har ligget i blød med Bakkelandets Rom.

Øllene er inspireret af belgisk og amerikansk øl, og det er der en helt speciel grund til ifølge brygmesteren.

- Jeg kan godt lide øl, der smager af noget, og derfor er jeg meget inspireret af belgisk og amerikansk øl, fordi her har man mulighed for at tilsætte flere ingredienser. Det giver krop og smag til øllene, men også mulighed for at lege med smagene. Det kan jeg jo godt lide, siger Jan Støjberg Olsen.

Centralt i bryggeriet er seks store gæringstanke, der har en stor kapacitet. Brygmesteren kan nemlig brygge op til 1000 liter øl i hver brygning. Foto: Henrik C. Sandvad

Den lokale brygmester har i øjeblikket cirka 3000 liter øl på lagertankene, men han håber, at han kan øge produktionen til cirka 25.000 liter næste år.

- Jeg forventer, at jeg kommer op og lave seks til ti forskellige øltyper. Det er allesammen mine egne opskrifter, så de er alle unikke og findes kun i Brædstrup, siger brygmesteren, der har ni års erfaring med at brygge øl.

Annonce

Snart gang i ølsalget

Jan Støjberg Olsen forventer snarest at modtage et tapperi og en labelmaskine fra USA. Når de er installeret, er han parat til at sælge ud af øllet, og han mærker allerede en stor interesse.

- Jeg er bevidst ikke gået aktivt ud for at sælge noget, fordi jeg vil være sikker på, at jeg kan levere. Hvis jeg går ud og lover en masse mennesker noget, vil jeg hurtigt komme på bagkant, og det ønsker jeg ikke at være. Jeg vil også være sikker på, at øllet er i den rigtige kvalitet. Jeg mærker dog en rigtig stor interesse, og der er allerede rift om det. Så jeg er slet ikke bekymret for, at jeg brænder inde med det, siger Jan Støjberg Olsen.

Brygmester Jan Støjberg Olsen har styr på hele ølproduktionen ved hjælp af et computerstyret panel. Herfra kan han styre temperaturen på øllet under produktionen. Foto: Henrik C. Sandvad

Olsens Bryghus vil satse på flere former for afsætning. Først og fremmest satses der på Olsens Bryghus eget mærke, som sælges i halvliters flaske og kegs, som er en moderne plastik-fustage. Herudover satses der på "private label" eller signatur-øl. Her kan for eksempel en virksomhed, restaurant eller butik få Jan Støjberg Olsen til at udvikle en unik øl specielt til deres virksomhed med eget etiket.


Jeg kan godt lide øl, der smager af noget, og derfor er jeg meget inspireret af belgisk og amerikansk øl, fordi her har man mulighed for at tilsætte flere ingredienser. Det giver krop og smag til øllene, men også mulighed for at lege med smagene. Det kan jeg jo godt lide.

Jan Støjberg Olsen


Annonce

Tøm tanken

For de lokale kunder vil brygmesteren arrangere fredagsbar i bryghuset, og desuden vil Jan Støjberg Olsen lancere refill-flasker på to liter, som man kan komme og få fyldt.

- Til fredagsbar vil jeg lave et arrangement, der hedder "Tøm tanken", hvor folk er velkommen til at komme og prøve, om de kan tømme øltanken. De skal bare vide, at der står 4000 liter øl inde bagved, så jeg håber, folk er tørstige, siger Jan Støjberg Olsen med et grin.

Jan Støjberg Olsen satser snart på at kunne åbne fredagsbar for byens borgere, når coronaen tillader det. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce

Et stort bryggeri

Hele ølproduktionen i Olsens Bryghus er computerstyret og automatiseret, og øllet kører i lukkede systemer mellem de mange produktionstanke for at forhindre, at det udsættes for skadelige bakterier. Olsens Bryghus er desuden netop optaget i Bryggeriforeningen, og det er ikke mange mikrobryggeri, der opnår det.

- Bryggeriforeningen tager kun imod de bryggerier, der kan producere over 300.000 liter om året, så vi hører til blandt de store mikrobryggerier. Det er dog tvivlsomt, om jeg kommer op og producere så store mængder, men jeg har kapaciteten. Jeg har valgt at have flere tanke, så jeg kan producere mit eget øl og signatur-øl ved siden af. Det er mest praktisk for mig, siger Jan Støjberg Olsen.

Jan Støjberg Olsen foran produktionstankene i Olsens Bryghus. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Adræt islænding har fyldt sit yogacenter med stofgynger

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Efter tre års pause: Nu kommer lille festival tilbage for fuld musik og med en ekstra koncertdag

Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Annonce