Annonce
Brædstrup Avis

Klostermølle blev højaktuel: Initiativgruppe klar med ideer til at sikre stedets fremtid

Et nyt luftfoto af Klostermølle, der består af en række meget forskellige bygninger. For næsten tusind år siden lå der et benediktinerkloster på stedet og sidenhen en vandmølle. Foto: Per Nilausen
Fra benediktinerkloster til vandmølle og papfabrik - og måske snart noget helt nyt. Klostermølle rummer store muligheder for oplevelser og virksomheder, mener initiativgruppe.

Klostermølle: Det har vakt en del opsigt, at byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V) i Horsens Folkeblad har foreslået, at Horsens Kommune burde engagere sig mere i Klostermølle. Ole Dahl Kristensen opfordrer nemlig til, at der dannes en selvejende institution, som kan drive Klostermølle, og den tanke er ikke fjern for andre.

En frivillig initiativgruppe er faktisk allerede i gang, og gruppen arbejder på at fremlægge et konkret forslag om Klostermølles fremtid.

- Det er en forretningsmodel, som kan sikre, at indtægter fra brugere kan gå til vedligeholdelse af stedet til glæde for det almene publikum. Dette arbejde kunne fint organiseres som en selvejende institution, lyder det fra gruppen.

Annonce

Kjeld Søndergaard fra Voervadsbro er medlem af initiativgruppen, og han siger:

- Det er jo et velkendt problem, at staten ejer en stor bygningsmasse, som man har en forpligtelse til at vedligeholde, men hvor midlerne til at sikre en tilfredsstillende standard er begrænsede. Alle bygninger på Klostermølle er fredede, så hvis der skal flere indtægter til stedet, skal der være en driftsenhed, som kan være mere udadvendt og proaktiv, end staten måske kan være.

- Man kunne forestille sig, at Klostermølle kunne danne rammen om flere små virksomheder, som kunne etablere et virksomhedsfællesskab og sikre lejeindtægter til bygningernes og arealernes vedligehold, tilføjer Kjeld Søndergaard.

Store muligheder

Klostermølles bygninger bliver allerede nu brugt i et vist omfang. Kort efter statens overtagelse af Klostermølle i 1975 rykkede Foreningen Natur& Ungdom ind i hovedbygningen på Klostermølle - og foreningen er der stadig.

Og for ikke så længe siden rykkede landskabsarkitekt Bendt Nielsens Tegnestue ind i et kontor ved Natur & Ungdom, og Bendt Nielsen driver derfor allerede virksomhed fra adressen.

Bendt Nielsen er også med i initiativgruppen og har deltaget i Naturstyrelsens tidligere arbejde med at sikre Klostermølle som et godt sted at få oplevelser.

Også han er fortaler for, at der sker noget mere med Klostermølle:

- Jeg ser store muligheder i at skabe en institution omkring Klostermølles drift med et almennyttigt formål. Vi har tidligere vendt det med både Horsens Kommunes borgmester og kommunaldirektør samt skovrideren hos Naturstyrelsen Søhøjlandet, og det er vigtigt, at vi finder en model alle kan se sig i, lyder det fra Bendt Nielsen.

Den gamle turbinebygning ved Klostermølle. Der har været vandmølle på stedet lige siden 1100-tallet. I dag er vandmøllen ikke længere i drift. Foto: Peter Hald

Som landskabsarkitekt er Bendt Nielsen rigtig godt kendt med Klostermølles historie, og han påpeger, at der virkelig er foregået meget på stedet:

- Under Klostermølles nuværende bygninger ligger resterne af et benediktinerkloster, som senere blev kongelig kornmølle og til sidst træsliberi og papfabrik. Mange nulevende personer har haft arbejdsplads på stedet, så det har stor betydning for lokalsamfundene omkring Klostermølle, at stedet er tilgængeligt både som naturområde og historisk monument, siger Bendt Nielsen.

Annonce

Tæt på andre attraktioner

- Horsens Kommunes nyåbnede naturgenopretning af Klosterkær og stinettet til Sukkertoppen er også en væsentlig del af stedets attraktioner. Og nærheden til Himmelbjerget, Gl. Rye med Sankt Sørens Kirke, Sdr. Vissing med dronning Toves Runesten, Fyel Badesø, Vilholt Mølle og Vestbirk Vandkraftværk spiller en rolle for publikum, understreger Bendt Nielsen.


Jeg ser store muligheder i at skabe en institution omkring Klostermølles drift.

Bendt Nielsen, landskabsarkitekt


Et tredje medlem af gruppen, Jens Mastrup, der har erfaring som udviklingsdirektør i Kildebjerg Ry er enig i, at kræfter, som kan fokusere på en bestemt opgave har lettere ved at nå til positive resultater.

- En selvejende institution kan som juridisk enhed søge fondsmidler til konkrete istandsættelsesarbejder. Det kunne være indretning af Klostermølle med faciliteter til de besøgende og kontorer og værksteder til foreninger og virksomheder med det grundlæggende formål at sikre stedets fremtid som offentlig tilgængelig ejendom med stor fortælleværdi, forklarer Jens Mastrup.

I øjeblikket er der ikke gjort meget ud af at fortælle om Klostermølles historie, men man finder dog plancher som disse. Mulighederne for at lave meget mere omfattende udstillinger er til stede, mener initiativgruppen. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce