Annonce
Brædstrup Avis

Når arbejdsgiveren går konkurs

Advokat Marianne Sørensen hos advokatfirmaet Njord i Brædstrup. Pressefoto
Brædstrup-advokat Marianne Sørensen informerer fra juraens verden.

Konsekvenserne af den lange corona-nedlukning begynder så småt at vise sig. Flere virksomheder får svært ved at holde sig i live, og konkurs vil være en reel konsekvens for mange. Men hvad gør man som ansat, hvis ens arbejdsgiver ikke kan betale ens løn?

Annonce

Man skal forfølge sit krav

Hvis man har penge til gode hos sin arbejdsgiver er det vigtigt at man selv gør noget for at inddrive kravet.

Det anbefales at man – når man har et ubetalt lønkrav - sender et brev til sin arbejdsgiver om den manglende løn umiddelbart efter, at den skulle være udbetalt. Derefter skal man rykke sin arbejdsgiver for lønnen med korte mellemrum. Har arbejdsgiveren ikke betalt lønnen efter 2-3 måneder, bør man straks gå videre med sagen, enten til domstolene eller med en konkursbegæring.

Lønmodtagere, der indgiver en konkursbegæring, skal ikke stille sikkerhed for konkursbehandlingen. Normalt skal en kreditor, der begærer en virksomhed konkurs, stille sikkerhed med 30.000 kr., men det gælder altså ikke for lønmodtagere.

Annonce

Lønmodtagernes garantifond

Såfremt en arbejdsgiver går konkurs eller ophører med sin personlige virksomhed og er insolvent, dækker Lønmodtagernes Garantifond som udgangspunkt det lønkrav, som arbejdsgiveren ikke har betalt. Således er lønmodtagere stillet bedre end andre kreditorer, som må afvente konkursbehandlingen og modtagelse af en eventuel dividende.

Lønmodtagernes Garantifond overtager efter udbetaling til lønmodtageren kravet mod boet. Man kan hos Lønmodtagernes Garantifond få dækket op til 160.000 kr. plus feriepenge mv.

Annonce

Kan alle lønmodtagere få dækning?

Det er kun egentlige lønmodtagere, der kan få dækning fra Lønmodtagernes garantifonden.

Hvis man er direktør eller en del af virksomhedens øverste ledelse, kan man ikke få dækning. Det er stillingens indhold og ikke betegnelsen, der er afgørende.

Man kan heller ikke få dækning, hvis man er gift eller samlevende med ejeren af virksomheden. Ejer ægtefællen kun en mindre del af virskomheden, afgøres det efter en konkret vurdering, om man kan få dækning.

For alle lønmodtagere gælder det, at såfremt kravet er mere end 6 måneder gammelt, skal man have gjort noget aktivt for at få inddrevet beløbet. Derfor er det vigtigt, at man ikke har givet sin arbejdsgiver for lang kredit, selv om man gerne vil beholde sit job.

Har man problemer med at få et lønkrav udbetalt, er det vigtigt at man søger rådgivning enten hos sin advokat eller fagforening.

Marianne Sørensen advokat (H) og partner hos Njord Law Firm, fast advokat på Njord Law Firms Brædstrupkontor og bosiddende i Rask Mølle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Annonce