Annonce
Brædstrup Avis

Nu går by-forskønnelse i gang: Nyt banetorv og jernbanens gamle spor skal samle byen

I denne uge er entreprenørerne gået i gang med gravearbejdet til Brædstrups nye bytorv, Banetorvet. Foto: Henrik C. Sandvad
Arbejdet med at etablere Brædstrups nye bytorv, Banetorvet, er gået i gang. Når torvet er anlagt, vil arbejdet med at etablere Banestien igennem midtbyen gå i gang. Det forventes, at begge dele vil stå færdig i foråret 2021.
Annonce

Brædstrup: Fra denne uge og ca. et halvt år frem vil der ske store forandringer i Brædstrup midtby. Horsens Kommune er nemlig gået i gang med at forny Brædstrups centrale torv i midtbyen samt at genskabe Bryrupbanestiens forløb gennem byen.

I første omgang er det Banetorvet, der ligger mellem Søndergade, Stationspladsen og Jernbanegade, der får en overhaling. Her skal laves et samlet bytorv, hvor der er flere muligheder for at mødes, tage en pause, lade børnene lege eller holde arrangementer. Det oplyser Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

- Med projektet omdanner og udvider vi den nuværende Stationsplads helt ud til Søndergade. Torvet bliver indrettet, så der bliver skabt mere sammenhæng og mere grønt, end der er i dag. Banestien bliver ført ind over torvet med en række stier på tværs, der både skaber god tilgængelighed og samtidig giver en oplevelse af at stå mellem sporskifter, der refererer til den gamle station. Torvet bliver også fuldt af grønne oaser med legeredskaber, bænke og træer, forklarer projektleder Jens Friis-Pedersen, Plan og By i Horsens Kommune.

Der er i alt afsat 8,5 mio. kr. til byens nye torv, som både kommer til at indeholde udeservering ved Restaurant Det Gamle Posthus, gynger og trampoliner til børnene og steder, hvor man kan tage sig et hvil.


Banestien bliver genskabt så tæt på Bryrupbanens oprindelige forløb som muligt. Det vil skabe en bedre forbindelse mellem bymidten og den flotte natur omkring Brædstrup.

Jens Friis-Pedersen, projektleder for områdefornyelsen


Annonce

Et løft til midtbyen

Brædstrup Lokalråd har været med på sidelinjen under hele projektet som byens talerør, og her glæder lokalrådsformand Kim Bach Hansen sig over, at byens centrum får et tiltrængt ansigtsløft.

Sådan vil den nye Banesti løbe gennem Brædstrup midtby. Illustration: Lytt Architecture

- Vi håber meget, at det vil stå færdigt i foråret 2021. Jeg tror, at byens nye torv vil være med til at løfte byen sammen med Banestien og den nye aktivitetspark. Jeg håber, at flere turister vil stille cyklen og besøge byens tilbud, når de kommer til Brædstrup, siger Kim Bach Hansen.

Annonce

Grønt spor gennem byen

Når Banetorvet er færdigt næste forår, går arbejdet med at genskabe Banestiens forløb gennem Brædstrup i gang. Stien skal være en tydelig markør gennem byen og minde om Brædstrups forhistorie som en vigtig stationsby.

- Banestien bliver genskabt så tæt på Bryrupbanens oprindelige forløb som muligt. Det vil skabe en bedre forbindelse mellem bymidten og den flotte natur omkring Brædstrup. Stien vil fremadrettet koble bl.a. Ring Skov, Folkeparken, Bredgade og Brædstrup Skole meget bedre sammen, forklarer Jens Friis-Pedersen.

Annonce

Brædstrup er naturligt midtpunkt

Den gamle Bryrupbanesti, som er en smal sti i det gamle jernbanespor, er i alt 61 km og strækker sig fra Silkeborg til Lund igennem smuk natur.

Stien er asfalteret, så man både kan bruge den til fods, på cykel, på rulleskøjter og på hesteryg. Banetorvet i Brædstrup vil blive et naturligt midtpunkt på den samlede sti.

- Banetorvet vil derfor fremadrettet være et af de steder på ruten, hvor det er oplagt f.eks. at holde en pause eller begynde eller slutte sin tur. Med stien, der nu bliver tydeligt markeret ind gennem byen, vil f.eks. motionister og turister naturligt blive ledt ind i Brædstrups bymidte og de mange oplevelser, der er der, siger Jens Friis-Pedersen.

Det er arkitektfirmaet Møller & Grønborg, som har slået stregerne til Brædstrups nye midtby, som i alt kommer til at koste 8,5 mio. kr. Illustration: Lytt Architecture

Langs Banestien i Brædstrup bliver der sat markører op, som viser, hvor stien løber, ligesom der kommer træer, lys og formidlingspunkter med bænke langs strækningen.

Sti-forløbet gennem Brædstrup bliver lavet dels på nye gang- og cykelstier samt nuværende fortove og veje.

Ifølge tidsplanen er Banetorvet og Banestien færdige i foråret 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Lasse vil bringe gaver ud

Annonce