Annonce
Brædstrup Avis

Smede rykker ind i erhvervspark: Her skal vi lave landbrugsmaskiner og C02-anlæg

Jan Bilstrup og Steffen Have fra Smedtek er i øjeblikket ved at flytte hele deres smedeaværksted fra Søbækvej til det tidligere betonstøberi på Østergårdsvej i Brædstrup. Her satser de lokale smede nu på at blive boende permanent. Foto: Henrik C. Sandvad
Smedevirksomheden Smedtek ApS i Brædstrup er i gang med at flytte virksomheden fra Jølas gamle lokaler på Søbækvej til det tidligere betonstøberi på Østergårdsvej i Brædstrup Erhvervspark. Herfra skal de tre ansatte i Smedtek nu lave landbrugsmaskiner og C02-pyrolyseanlæg.

Brædstrup: Der er godt i gang i oprydningen i den 850 kvadratmeter store maskinhal på Østergårdsvej 20 i Brædstrup i denne tid. Her er smedevirksomheden Smedtek ApS netop i gang med at få sat skik på den store hal i det tidligere betonstøberi, inden virksomheden flytter permanent ind 1. oktober.

- Det bliver så godt herude, og vi tænker, at det bliver bedre end vores gamle maskinhal, fordi her er noget højere til loftet. Samtidig får vi lavet noget nyt og energibesparende lys, og vi sætter nogle nye og bedre vinduer ind. Så alt i alt regner vi med, at når vi er færdige, så har vi hævet os to trin på skalaen, siger Steffen Have, direktør i Smedtek, mens han viser rundt i den store fabrikshal.

Bedre forhold

Smedtek opstod for cirka to år siden efter resterne af Jølas konkurs, da tre smede fra Jøla, Orla Jensen, Steffen Have og Jan Bilstrup, gik sammen om at danne Smedtek ApS.

Siden har virksomheden boet til leje i Jølas tidligere industrihal på Søbækvej, som virksomheden Reol Hansen købte for to et halvt år siden. Det har derfor hele tiden været meningen, at Smedtek på et tidspunkt skulle ud og finde nye, permanente lokaler.

- Vi glæder os meget til at flytte. For mig har det været lidt trist at se et maskincenter bliver omdannet til lagerplads. Jeg tror derfor, det bliver sundt at starte op på en frisk, siger Jan Bilstrup.

Industrihallen har fået nye isolerende og lyddæmpende lofter, og næste skridt bliver nye loftslamper. Det er et arbejde, der foregår i højden, da der er otte meter op til loftet på det højeste sted. Foto: Henrik C. Sandvad

Maskinhallen på Østergårdsvej 20 er en del af Brædstrup Erhvervspark. Hallen er fra 1967 og er bygget af entreprenør Arne Hansen, som brugte fabrikshallen til betonstøberi.

Senest har der været produceret briketter af biomasse i hallen, men efter det stoppede for cirka fire år siden, har fabrikshallen stået tom og mest blevet brugt til opbevaring af gamle maskiner og alt muligt andet.

- Så nu er vi i gang med en større oprydning, men vi forventer helt sikkert, at vi når at blive færdige inden 1. oktober. Her får vi også frokoststue, et kontor, toilet og bad, så det bliver væsentlige bedre forhold, end vi er vant til. Vi tror i hvert fald alle tre, at det her bliver rigtig godt, siger Steffen Have.

Annonce

Laver alt i metal og teknik

Med sine to år i bagagen har Smedtek efterhånden fået opbygget en fast kundekreds inden for landbruget, men derudover har den lokale smedevirksomhed kunder inden for skovbrug og industri, som de kan hjælpe med alt fra specialløsninger og tilpasninger af maskiner til almindeligt vedligehold og reparation.

Når folk spørger os, hvad vi laver, så er det næsten det sværeste spørgsmål, vi kan få, for vi laver lidt af hvert.

Jan Bilstrup, SmedTek

Desuden har Smedtek smedeopgaver for Dansk Kvarts Industri i Addit samt vognmand Vilhelm Bech.

Smedtek har i den senere tid også taget en masse små specialopgaver ind. Således har virksomheden lavet mannequiner i metal til en kunstdesigner i København, havaffaldskasser til Søværnet til brug på de danske strande og små metaltårne af Himmelbjerget, som står ved udslagsstederne på Himmelbjergets Golfklub.

- Når folk spørger os, hvad vi laver, så er det næsten det sværeste spørgsmål, vi kan få, for vi laver lidt af hvert. Men det er også det, som gør det hele sjovt, siger Jan Bilstrup.

Annonce

Nye C02-anlæg

Som det seneste projekt har SmedTek netop indgået samarbejdsaftale med virksomheden Stiesdal Fuel Technologies i Give for de næste tre år.

Her skal den lokale smedevirksomhed hjælpe Stiesdal med at udvikle deres nye pyrolyseanlæg. Et pyrolyseanlæg kan skille biomasse i to dele. Den ene del er biokul, som indeholder den bundne co2 fra biomassen. Den anden del består af gas, som i en senere proces kan omdannes til flydende brændstof, der kan bruges til blandt andet fly. Det udviklingsarbejde vil få sin helt egen afdeling hos SmedTek.

- Vi er jo superglade for vores aftale med Stiesdal, og det vil helt sikkert fylde meget i virksomheden i de kommende år, siger Jan Bilstrup.

Steffen Have (tv) og Jan Bilstrup startede Smedtek ApS op for cirka to år siden. De er tre ansatte i virksomheden. Den sidste er Orla Jensen, som har arbejdet som smed i knap 50 år og stadig er meget efterspurgt blandt landmændene til at reparere deres maskiner. Foto: Henrik C. Sandvad

- Da vi kastede os ud i eventyret for lidt over to år siden, vidste vi ikke, hvordan tingene ville udvikle sig, og om vi ville overleve. I øjeblikket synes vi dog, at fremtiden tegner lys, siger Steffen Have.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce