Annonce
Den lille Avis

En lille hund med en enorm energi: Gårdhunden Peter skal deltage i Danmarksmesterskaber i agility

Hopla! Gårdhunden Peter i sit es. Den vævre lille hund elsker udfordringer og er til hver en tid klar til en omgang agility. Foto: Peter Hald
Gårdhunden Peter fra Nørre Snede har skaffet mange medaljer til familien Knudsen.

Nr. Snede: Peter er en adræt hund. Meget adræt. Den kun tre år gamle dansk-svenske gårdhund er ekspert i forhindringsbaner og har deltaget i adskillige agility-løb sammen med sin ejer Pernille Anna Knudsen fra Nørre Snede.

Faktisk blev den lille hund årets mest vindende agility-hund i 2020 i Dansk-Svensk Gårdhundeklub, og snart skal han prøve lykken ved Danmarksmesterskaberne, der finder sted den sidste weekend i september.

Men nok så væsentligt er den kvikke gårdhund højt elsket hjemme hos familien Knudsen, bestående af Pernille Anna Knudsen, ægtemanden Dennis og børnene - Camilla på syv år og Catrine på tre.

Annonce

- Det er den mest fantastiske hund, vi nogensinde har haft, siger Pernille Anna Knudsen uden tøven.

Hun og Dennis har haft flere andre hunde før, men Peter kommer ind på førstepladsen, og den klejne gårdhund er også yderst populær blandt børnene. Syv-årige Camilla har endda vundet adskillige medaljer sammen med Peter i den særlige disciplin K9 Biathlon - kort fortalt er det forhindringsløb, hvor mennesker og hunde løber sammen.

I øvrigt var det Camilla, der fandt på navnet Peter. Det kom bare ud af det blå, men selvom det ikke er almindeligt navn  blandt hunde, så er det et godt kaldenavn.

En høflig hund

Peter er en hund, der kan opføre sig pænt og høfligt, selv om han er sprængfyldt med energi og har mere tempo på end de fleste hunde. En rar, velopdragen hund, der ikke bjæffer utidigt eller vrisser af gæster.

Og den forstår at more sig. Den vil meget gerne lege med sit yndlings-legetøj, en udslidt gammel fodbold, der forlængst har mistet luften.

Så der er tid og plads til hundehygge i hjemmet i Nørre Snede, men konkurrencerne betyder nu også en hel del:

- Jeg har tidligere dyrket ridesport, og sammen med Peter kan jeg virkelig få udlevet mit konkurrence-gen. Jeg må indrømme, at jeg er et konkurrence-menneske, siger 35-årige Pernille Anna Knudsen, der glæder sig til DM i september.

Det bliver i øvrigt første gang, at hun og Peter er med til et Danmarksmesterskab, men de to har vundet adskillige konkurrencer tidligere, hvilket en ret stor samling af pokaler og medaljer vidner om.

Pernille Anna Knudsen og gårdhunden Peter har efterhånden deltaget i adskillige konkurrencer, men der bliver også brugt tid på afslapning i haven derhjemme. Foto: Peter Hald

Pernille Anna Knudsen, der til daglig er afdelingsleder på et plejecenter i Herning Kommune, løber også K9 Biathlon sammen med Peter, men det er mest for motionens skyld.

- Typisk løber man biathlon over tre, seks eller 12 kilometer, og distancen på seks kilometer passer fint til mig, siger hun.

Apropos motion er hun meget opmærksom på, at den lille gårdhund varmer godt op og køler ordentligt ned ved konkurrencer. Ligesom menneskelige idrætsudøvere skal hunde nemlig også passe på ikke at få skader, så opvarmning er vigtigt.

Træning skal der selvfølgelig til, så Pernille Anna Knudsen og Peter træner agility to gange om ugen på hundeforeningen DcH's baner i Nørre Snede og Give. Dertil kommer leg og øvelser i haven derhjemme.

Der går en hel del weekender med konkurrencer, så Pernille Anna Knudsen er glad for, at hun har solid opbakning fra familien:

- Jeg kan kun deltage i landskonkurrencer og have store ambitioner, fordi Dennis bakker mig 100 procent op, siger hun.

Den lille hund er ved at blive lidt berømt, og den er efterhånden blevet fotograferet mange gange. På facebook-siden "Peter og Pernille - K9Biathlon og agility" kan man se, at det faktisk er en ret fotogen hund.

Syv-årige Camilla har også vundet medaljer sammen med hunden Peter. Det er sket i disciplinen K9 Biathlon, der er forhindringsløb, hvor mennesker og hunde løber sammen. Foto: Peter Hald
Annonce

Et socialt væsen

Hunde er sociale væsener, og den faktor har også haft stor betydning for Pernille Anna Knudsen.

Hun lærte nemlig byen at kende via sin hund:

- Jeg kendte ikke et øje i Nørre Snede, da jeg flyttede til byen, men når man går til hundetræning, lærer man rigtig mange mennesker at kende, fortæller hun.

Dansk-svenske gårdhunde blev meget berømte efter tv-serien Matador, hvor grisehandler Larsens hund Kvik netop var en gårdhund, der tydeligvis levede op til sit navn.

- Det er kvikke hunde. Gårdhunde er virkelige lærenemme og intelligente. Pudsigt nok er de kategoriseret som "muskelhunde", så nogle gange har jeg været til træning sammen med hundeejere, der havde rigtig store hunde såsom rottweilere og lignende, siger Pernille Anna Knudsen.

Selv om Peter er skrap til konkurrencer, så leger og pjatter han helt som andre hunde, og hans favorit-legetøj er en gammel fodbold. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Den lille Avis

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Vi vil kæmpe for at bevare rådhuset i Nr. Snede, så vi sikrer, at der fortsat er aktiviteter og arbejdspladser

Den lille Avis

Vores ambition er at støtte og videreudvikle landsbyerne i kommunen

Den lille Avis

Flere lokale kandidater: Venstre-liste komplet med 16 navne

Den lille Avis

Enorm jobmesse kan samle 600 virksomheder og ligeså mange ledige

Den lille Avis

Historier om sprængstoffer og kaffeerstatning

Den lille Avis

Team HEG U13 piger fik en travl weekend

Den lille Avis

Ældrelivet skal være det gode liv med velfærd og værdighed

Den lille Avis

Prisen skal tjekkes: Kommunale entreprenøropgaver bliver nu sendt i udbud

Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Den lille Avis

Gavmildhed i regnen: Venlig gestus med en paraply

Den lille Avis

Budgetforlig uden den store sparekniv - men med udfordringer på ældreområdet

Den lille Avis

Efterskolernes Dag - nu med booking

Den lille Avis

Foreninger vil booste billetsalg til koncert

Den lille Avis

Pensionistforening fejrer 75 års jubilæum

Erhverv

Efter 16 måneder: Priswe på sommerhuse falder

Den lille Avis

Kuldsejlet ældrepleje-projekt: Metoderne virkede, men økonomien bristede

Den lille Avis

Højderyggens folkedansere er klar

Den lille Avis

Storstilet indsamling: Elever og forældre samler penge til udflugter

Den lille Avis

Simon Vanggaard holder foredrag i hjembyen

Den lille Avis

Fra æbler til most: Haveforening arrangerer æblepresse-dag

Den lille Avis

Selv gravsten varer ikke evigt: "Overskud" af gamle gravsten på kirkegård

Annonce