Annonce
Ikast-Brande

Friskolen i Thorlund udvider med "knopskydninger"

Friskolen i Thorlund har udvidet og bygget om. Her sidder skoleleder Søren Falsig i et splinternyt klasseværelse. Foto: Morten Pape
Annonce

Thorlund: Friskolen i Thorlund er ikke længere en lillebitte skole. Det var den før i tiden, men i de senere år har skolen oplevet en kraftig vækst. Friskolen har nu 63 elever - plus 30 børn i vuggestuen og børnehaven. Dermed er friskolen tæt på at nå sit mål om 100 børn.

- 100 børn er en gammel målsætning. Når vi når derop, skal vi ikke være flere, siger skoleleder Søren Falsig.

Tilbage i år 2000 lå friskolens elevtal på omkring 40 elever. Men støt og roligt er antallet af børn steget, og da skolen fik tilknyttet en naturbørnehave for 12 år siden, gav det pote. I øvrigt kunne selve friskolen sidste år markere sit 30 års jubilæum.

100 børn er en gammel målsætning. Når vi når derop, skal vi ikke være flere.

Søren Falsig, skoleleder

Annonce

Fyldt op

Børnehaven og vuggestuen er så populære, at der er "fyldt op" de næste to til tre år frem.

- Det giver ro på, konstaterer Søren Falsig.

Væksten i børnetallet har øget behovet for mere plads. Det giver sig udslag i "knopskydninger", og for nylig kunne friskolen tage en ny tilbygning i brug, så der er blevet et ekstra klasselokale og tre nye toiletter. Samtidig er skolens store spisesal og køkkenet blevet renoveret og moderniseret, og der er lavet en funktionel mellemgang.

Men der vanker mere byggeri. Skole har planer om at lave en "unge-bygning", da man for første gang nogensinde har oprettet en 9. klasse.

Tilbygningen og renoveringen af spisesal og køkken har kostet cirka to millioner kroner. Skolen fik en kommunegaranti på et lavrente KommuneKredit-lån på 1,2 millioner kroner, og de sidste 800.000 kroner har man lånt i den almennyttige bank Merkur Andelskasse.

- Det er godt, at Merkur Andelskasse findes. De fleste almindelige banker vil ikke låne penge til en lille friskole som vores, siger Søren Falsig.

Nye elever kommer ikke af sig selv, og en af udfordringerne for mange skoler er transport af elever. I takt med at de offentlige buslinier og skolebus-systemet bliver skåret ned, har mange friskoler været nødt til at investere i deres egne busser. Det gælder også friskolen i Thorlund, der for tre år siden købte en 13 personers bus.

- Nu overvejer vi at købe en ny bus med plads til 20 personer. Ud over elever fra omegnen - Nørre Snede og Ejstrupholm - er vi også begyndt at få flere elever fra Thyregod, Brande og Vesterlund, og vi kan spare en del kørsel, hvis vi har en bus med plads til 20, forklarer Søren Falsig.

Skolen har ansat en tidligere lærer med erhvervskørekort og en aktiv pensionist, en tidligere buschauffør, til at køre bussen, for det er nødvendigt, at sådan en skolebus betjenes af kvalificerede og rutinerede chauffører, understreger skolelederen.

Om der ad åre vil opstå mere bosætning i Thorlund-området - og at der dermed vil komme flere børn lige i nærområdet - er ikke helt utænkeligt.

- Flere har i hvert fald efterlyst udstykninger i Thorlund, men det kræver jo, at nogen vil sælge jord, siger Søren Falsig.

Den lille friskole er med elever plus børnehave-og vuggestuebørn tæt på at nå 100 "hoveder". Men så skal skolen ikke være større, siger Søren Falsig. Foto: Morten Pape
Friskolens spisesal har fået den helt store tur og er blevet et lyst og højloftet lokale. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Sommer som i gamle dage

Den lille Avis

Frisøren har været savnet

Annonce