Annonce
Den lille Avis

Historien om jern-damen og hendes skaber bliver bredt ud

Jernskulpturen "Damen der varmede sin ende over ilden" blev 8. juni sidste år sat op midt i rundkørslen på Brandevej i Nørre Snede. Nu bliver damen snart forsynet med lys og et informationsskilt. Foto: Peter Hald
Nørre Snede Lokalråd arbejder med at fremstille en informationstavle, der skal fortælle historien om kunstneren Poul Schat Jacobsen - skaberen af skulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden".
Annonce

Nr. Snede: Hver dag kører hundreder af biler forbi skulpturen "Damen der varmede sin ende over ilden" i rundkørslen på Brandevej i Nørre Snedes vestlige udkant. Måske er der en del af bilisterne, der spekulerer over, hvem der har skabt den næsten fire meter høje jernskulptur, og hvad historien bag skulpturen egentlig er.

Nu varer det ikke så længe, før den historie bliver bredt ud. Lokalrådet i Nørre Snede vil opsætte en informationstavle i nærheden af rundkørslen, og når den er på plads, så kan interesserede komme forbi og studere tavlen.

På tavlen skal der også være en såkaldt QR-kode, der via mobiltelefoner kan guide læseren til en hjemmeside med mere information.

For der er meget at fortælle. Det særlige ved "Damen der varmede sin ende over ilden" er, at originalfiguren blev skabt af Poul Schat Jacobsen, der i 60'erne og 70'erne blev landskendt på at sælge skulpturer og store krukker ud for sit hjem langs den gamle hovedvej A13 i Nørre Snede.

Dame-figuren er blot en ud af mange jernskulpturer, som Poul Schat Jacobsen svejsede sammen. Han fremstillede masser af finurlige figurer i rustik stil, og ifølge gamle avisartikler fra 60'erne og 70'erne var Schat Jacobsen et kendt kunstnernavn på den tid, og hans værker blev solgt landet over både til private og kunstgallerier.


Vi glæder os til, at "damen" er 100 procent færdig

Gitte Solgaard


Den originale dame-figur er blot en halv meter høj, men fingersnilde folk fra Nørre Snede fremstillede sidste år den store kopi af figuren i solidt stål.

Det skabte en del debat, da ikke alle var begejstrede for den frodige kvinde-figur. Nogle kaldte den ligefrem sexistisk, mens andre fremhævede, at den var et humoristisk lokalt kulturindslag, der satte fokus på byen.

Men Poul Schat Jacobsen var i sin tid kendt for meget andet end netop den figur, og den historie må ikke gå i glemmebogen, mener Nørre Snede Lokalråd.

Derfor er Gitte Solgaard fra lokalrådet gået i gang med at finde materialet til informationstavlen i samarbejde med Poul Schat Jacobsens søn Morten.

Annonce

Mange minder

Poul Schat Jacobsen døde i 2003 i den høje alder af 89 år, og han efterlod sig mange minder. Morten Schat Jacobsen har fundet scrapbøger frem med både fotos, breve og avisartikler, så der er noget at arbejde med.

- Vi regner med, at informationstavlen kan være på plads i løbet af sensommeren eller efteråret, fortæller Gitte Solgaard.

Morten Schat Jacobsen og Gitte Solgaard er gået i gang med at studere de gamle scrapbøger fyldt med udklip og artikler om Poul Schat Jacobsen, der i øvrigt ses på det sort-hvide foto, som Gitte Solgaard sidder med i hænderne. Foto: Peter Hald

Meget af forarbejdet er gjort, men det har været en tidskrævende proces at få alle de nødvendige tilladelser i hus.

Nu nærmer det sig imidlertid, og Morten Schat Jacobsen glæder sig til, at hans fars kunstneriske arbejde atter blive fremhævet. Der er nemlig tale om en unik fortælling om en original kunstner, der engang satte Nørre Snede på landkortet.

Poul Schat Jacobsen blev dog aldrig en del af den danske kulturelle elite, og hans kunstværker blev spredt, så det kan være en del af forklaringen på, at hans berømmelse ikke varede ved.

Annonce

Lys på damen

Selve dame-skulpturen i rundkørslen bliver der bogstaveligt talt også sat søgelys på. Lokalrådet er nemlig i fuld sving med at få noget belysning på plads, så figuren kan ses i nattetimerne.

Det har drillet lidt med lyset.

Skulpturen blev sat op 8. juni sidste år, og den skulle egentlig have haft lys på for længst. Man har forsøgt sig med et solcelle-drevet belysnings-system, men det virkede ikke efter hensigten.

- Nu har vi imidlertid fået tilladelse til at hente strøm fra lygtepælene i nærheden. Også det har taget sin tid at få på plads, men snart kan vi glæde os til at få lys på skulpturen. Vi glæder os til, at "damen" er 100 procent færdig, siger Gitte Solgaard.

I 60'erne og 70'erne skrev aviserne meget om Poul Schat Jacobsen. Her er han portrætteret med originalfiguren af "Damen der varmede sin ende over ilden". Arkivfoto: Peter Hald
Poul Schat Jacobsen fremstillede mange skulpturer. Denne her fik titlen "Doktoren". Arkivfoto
Poul Schat Jacobsen fotograferet ved hans fortovsudstilling i Nørre Snede for omkring 50 år siden. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Foredrag om caminoen

Den lille Avis

Storsejr til præriepiger

Annonce