Annonce
Den lille Avis

Kendt skulptur udsat for groft hærværk: Har du set noget?

Jerndamen står der endnu, men belysningen er blevet ødelagt. Hærværket er sket natten til søndag. Billedet her er taget mandag formiddag. Foto: Mikael Mortensen
Jernskulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden" har mistet sin flammebelysning på grund af vandalisme.
Annonce

Nr. Snede: Nørre Snedes berømte jernskulptur "Damen, der varmede sin ende over ilden", er blevet udsat for hærværk. Natten til søndag 20. december har indtil videre ukendte vandaler ødelagt nogle lampe-installationer ved skulpturens fundament. Det betyder, at figuren indtil videre er mørkelagt, og den effektfulde "ildbelysning" om natten er sat ud af drift. Selve den 800 kilo tunge damefigur står dog endnu på sin plads i rundkørslen på Brandevej.

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at det er lokale folk, der står bag hærværket. Der er da ingen her i byen, der ville give sådan en "julegave", siger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.

Der er tale om et ganske omfattende hærværk, og det vil koste flere tusinde kroner at få skaderne udbedret, fordi der er tale om noget ret kompliceret elektronik.

Selve skulpturen har dog ikke taget skade, og den er ikke i fare for at vælte, understreger Hans Jørgen Jensen.

Hærværket er blevet meldt til politiet, der nu er i gang med at undersøge sagen.

- Det er flamme-belysningen, der er blevet ødelagt. Et stort halvrør af jern er revet af, og elektronikken er blevet smadret. Det er så ærgerligt, for belysningen har fungeret fint i de sidste par måneder, siger lokalrådsformanden.

Det har krævet en del kræfter at ødelægge installationerne, så lokalrådet håber, at der har været vidner til ødelæggelserne.

Annonce

Berører mange

- Desværre har lokalrådet ikke nogen erhvervsforsikring, vi har kun en ansvarsforsikring, så vi må nok selv betale. Det er rigtig træls. Over 70 mennesker fra byen har været involveret i arbejdet med skulpturen, og den betyder meget for rigtig mange mennesker. Jeg ved godt, at der har været delte meninger om skulpturen, men uanset holdninger, så tror jeg ikke på, at nogen her fra byen har været så usle, at de har begået dette hærværk. Det er i hvert fald ikke noget, der skal få lov til at ødelægge vores sammenhold, siger Hans Jørgen Jensen.


Det er rigtig træls. Over 70 mennesker fra byen har været involveret i arbejdet med skulpturen.

Hans Jørgen Jensen, lokalrådsformand


Den næsten fire meter høje jernskulptur blev sat op i juni 2019 og har hidtil fået lov til at stå nogenlunde uforstyrret. Dog har den været udsat for godmodige drillerier, men det har kun øget figurens popularitet.

Annonce

Nissehue er stjålet

I slutningen af november fik damen således en nissehue på. Det viste sig, at det var en "autoriseret aktion", der var blevet godkendt af lokalrådet. Folk fra frivillig-gruppen "De gule veste", der sørger for Nørre Snedes julebelysning, monterede nissehuen, der var blevet syet af Ruth Johansen.

Men nu er huen forsvundet. Den blev stjålet for få dage siden. Og det vækker også ærgrelse.

- Huen var ellers blevet sat godt fast, siger Hans Jørgen Jensen.

"Damen, der varmede sin ende over ilden" er et stykke lokalhistorie. Oprindeligt blev figuren udtænkt og skabt i 60'erne af kunsthåndværkeren Poul Schat Jacobsen, der levede fra 1913 til 2003. Har var bandt andet kendt for sine finurlige jern-figurer, og i fjor besluttede Nørre Snede Lokalråd, at man ville konstruere en fire meter høj udgave, der blev anbragt i rundkørslen.

Der er blevet lagt kræfter i hærværket, der fandt sted natten mellem lørdag og søndag. Foto: Mikael Mortensen

For en måned siden blev der ved rundkørslen på Brandevej opsat et skilt med information om jerndamen og hendes tilblivelse. Her fremgår det, at over 70 frivillige har bidraget til skulpturen med arbejdskraft, penge og udstyr til skulpturprojektet.

Skulpturen er også blevet fremstillet flere gange i mini-format som Nørre Snede-souvenirs - blandt andet i form af nøgleringe og senest som julegaver, hvor "træmændene" fra ældrecentret Bavnehøj fremstillede nogle populære træ-kopier af damen.

I november blev jerndamen i Nørre Snede udstyret med nissehue. Det var en autoriseret spøg, der blev udført af frivillig-gruppen "De gule veste". Men nu er huen væk, og det var ikke meningen. Åbenbart har der været tyveknægte på spil ud over vandaler. Arkivfoto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce