Annonce
Den lille Avis

Naturbegejstring smitter: Morten DD satte fut i elevers viden om natur og videnskab

- Vidste I, at der engang levede guldsmede med et vingefang på 80 centimeter?, spurgte Morten DD Hansen og illustrerede guldsmede-vinger med armene. Foto: Peter Hald
Annonce

Nr. Snede: Det er Naturvidenskabsfestival i denne uge, og det betyder, at mange skoler får besøg af videnskabsmænd, biologer og forskere. Også Nørre Snede Skole har naturen på skemaet og haft besøg af dygtige fagfolk.

Tirsdag havde skolen besøg af en meget kendt biolog og naturvejleder, som oven i købet bor i Nørre Snede - nemlig Morten DD Hansen.

Han gav den fuld skrue, ikke mindst overfor eleverne fra mellemtrinnet fra 4. til 6. klasserne. De fik noget, der mindede om et stand-up show med naturen som emne.

- Hvad satan skal vi bruge ænder til?, råbte Morten DD til flokken af børn. Eleverne var nu ikke mundlamme, så flere af dem skreg tilbage:

- Andesteg til jul!

Så vidt, så godt. Men da Morten DD viste et foto af en blishøne, kom elevernes viden til kort.

Hvad er det for et væsen, ville han vide.

- Det er en fisk! Nej, en flyvefisk!, lød nogle af svarene, indtil en af eleverne omsider ramte nogenlunde plet og råbte: "En fugl."

Guldsmede er sindssygt seje!

Morten DD Hansen

Annonce

99 arter

Elevernes mangelfulde viden om blishøns fik Morten DD til at fremvise en plakat med 99 dyrearter:

- Alle de her 99 arter skal I lære at kende, inden I bliver voksne, lød det fyndigt fra biologen.

Plakaten er resultatet af et samarbejde mellem Morten DD's arbejdsplads Naturhistorisk Museum og Danmark Naturfredningsforening. Det hedder Projekt 99 arter, og det skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen.

Annonce

Mere viden til unge hjerner

Biologen var ikke i tvivl om, at eleverne rent faktisk kan lære meget mere om naturen:

- Jeres hjerner kan lære hvad som helst, understregede han overfor børnene.

Hvis elevernes paratviden om dyr ikke var helt på toppen denne tirsdag, så var de til gengæld særdeles begejstrede for Morten DD, og de blev revet med af hans enorme ildhu og entusiasme for naturen - og hans humor. De fleste kendte ham sikkert i forvejen fra tv, da Morten DD har medvirket i mange forskellige tv-programmer om natur, også de børnevenlige.

Der blev hældt masser af viden på de unge hjerner, for Morten DD kom vidt omkring - lige fra tilblivelsen af universet til mammutter fra istiden og nutidens dyreliv såsom guldsmede:

- Guldsmede er sindssygt seje. Viste I, at der engang i kultiden levede guldsmede med et vingefang på 80 centimeter? Dengang var der mere ilt i luften, så insekterne kunne blive meget store, fortalte han.

Mammutterne fik også et par ord med på vejen:

- Mammutterne uddøde på grund af jagt. Det var måske ikke så mærkeligt... se lige de store kødklumper, fortalte han.

Skoleleder Karl Plougstrup-Petersen sad selv på tilhørerbænken og overværede begejstret Morten DD's naturshow. Det var i øvrigt første gang, at den kendte naturekspert underviste elever fra Nørre Snede Skole.

Men måske ikke sidste gang:

- VI har nok ikke råd til at ansætte Morten DD, men det kunne være spændende med et samarbejde, sagde Karl Plougstrup-Petersen.

Morten DD Hansen begyndte med at fortælle om universets tilblivelse i en sal fyldt med elever fra Nørre Snede Skole. Foto: Peter Hald
Eleverne på mellemtrinnet var helt på bølgelængde med Morten DD, og der var masser af ivrige hænder. Foto: Peter Hald
- Jeres hjerner kan lære hvad som helst, sagde Morten DD til eleverne. Han sørgede selv for at fylde godt med viden i børnenes hoveder. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Nyt vandværk skal indvies

Den lille Avis

Vandkunst udsat for hærværk

Den lille Avis

Sommer som i gamle dage

Annonce