Annonce
Den lille Avis

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

I 2020 fik Nr. Snede Varmeværk en stor varmepumpe, der henter energi fra luften - men det er ikke nok til at opveje de tårnhøje priser på naturgas. Arkivfoto: Peter Hald
Driftsleder fra Nørre Snede Fjernvarme: - Vi fyrer for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede.

Nr. Snede: Landet over stiger priserne på fjernvarme på grund af den dyre naturgas. Også i Nørre Snede får priserne et ordentligt hak opad - men dog ikke helt så meget som frygtet.

I november varslede Nørre Snede Varmeværk en stigning i varmeudgifterne på 30 til 40 procent svarende til 280 til 375 kroner mere pr. måned for et standardhus. Som tallene ser ud nu, bliver det måske ikke helt så galt, lyder det fra driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Varmeværk.

- Som det er nu, vil vi hæve prisen i 2022 med 26 procent, så den årlige udgift for et standardhus bliver 14.128 kroner inklusive moms. Det svarer til 2915 kroner mere om året og rundt regnet 250 kroner om måneden. Det er meget usikkert, men når vi laver budgetterne, er vi nødt til at gå ud fra det vi har, siger Erik Lund.

Annonce

- Det piner os med de høje priser - det er jo sjovest at levere varme til lave priser, og det har vi også tradition for. Men vi gør det så godt, vi kan, understreger han.


Det piner os med de høje priser.

Erik Lund

Det er den uheldige kombination af prisstigninger både på naturgas og strøm, der spiller ind. Nørre Snede Varmeværk fyrer som de fleste varmeværker med naturgas, men værket har også en elkedel, og i 2020 tog man en ny stor varmepumpe i brug.

Varmepumpen har energioptagere, der fanger energien fra udeluften og sender den videre i systemet - det reducerer varmeværkets CO2-udledning, men ulempen er, at varmepumpen kører på strøm, der er dyr i øjeblikket.

Omvendt kan værket tjene en del på at levere strøm, da værkets gasmotor også kan lave strøm, så den største skurk er de høje gaspriser.

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud, siger driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Fjernvarme. Arkivfoto: Peter Hald

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud - men gaspriserne svinger helt ekstremt for tiden. Vi har set priser lige fra 16 kroner pr. kubikmeter naturgas til syv kroner. Det er ret nervepirrende. Lige nu fyrer vi for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede - det er helt vildt, siger Erik Lund.

- Man forventer at gaspriserne er høje hen over vinteren, og at de derefter vil stabilisere sig igen. Problemet er ren overordnet, at man har gjort sig afhængig af gas fra Rusland, tilføjer han.

Biomasse?

De fjernvarmeværker, der har mulighed for at fyre med træ, halm eller andre former for biomasse har lige nu en klar fordel fremfor de værker, der må nøjes med naturgas og varmepumper.

Erik Lund medgiver, at det kunne være fristende med et anlæg, der kan fyre med biomasse, men det vil kræve en del overvejelser.

- Vi overvejede kraftigt et fyr til biobrændsel, før vi købte varmepumpen, men staten kom jo med tilskud til varmepumper, og alle pegede på varmepumper. Desuden blev det påpeget, at biomasse ikke var så "grønt", som man troede, så der var ingen fjernvarmebestyrelser, der turde gå ind i det dengang. Men det er da klart, at vi skal overveje, om det giver mening. Problemet er bare, at det har lange udsigter - det vil jo tage år, inden sådan et anlæg er etableret. Og hvis det vi er udsat for nu er et enligt skvulp, skal man jo ikke fare ud og gøre noget, siger Erik Lund.

Nørre Snedes fjernvarmeværk fyrer i øjeblikket for 90.000 kroner i døgnet, fordi gaspriserne er så høje. Foto: Peter Hald
Annonce
Den lille Avis

Landevejskro er svær at sælge - banker siger nej

Annonce
Den lille Avis

Snack-fabrik udvider med 5500 kvadratmeter stor tilbygning

Annonce
Den lille Avis

Friskole får hjælp fra gråhårede buschauffører, der kører elever til og fra skole

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Værtshus får en ny rolle som byens samlingssted

Den lille Avis

Kendt kunstmaler åbner sit atelier

Den lille Avis

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Brædstrup Avis

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

Den lille Avis

Friskole-forældre trodsede kulden: Skoleleder udpeget ved udendørs generalforsamling

Den lille Avis

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Den lille Avis

Region Midtjylland gør klar til at uddele landsbypris

Annonce