Annonce
Elbobladet

Blad-bossen siger farvel: De kalder mig Mr. Elbo

Per Kristensen takker af som mediechef og frontmand for annoncesalg på ElboBladet og Fredericia Dagblad. Foto: Søren Gylling
Efter 37 år som avismand takker mediechef Per Kristensen af og siger farvel. Læs her hvorfor, og hvordan det hele begyndte - og meget andet, du ikke vidste om Mr. Elbo.

Fredericia: - Jeg var 12 år, da jeg lavede min første avis. Og tjente mine første penge på det.

Per Kristensen husker tilbage til debut'en. Det var en håndskrevet avis med egne tekster og tegninger. Nogle på én A4-side, andre på hele otte sider. Solgt til mor, far, søskende, familie, gæster og andre for én krone stykket. Penge lige ned i lommen på lille Pers korte bukser.

Nu har han snart udgivet sin sidste avis. Per Kristensen har i en alder af 56 år valgt at sige farvel til jobbet som mediechef på ElboBladet og Fredericia Dagblad. Fra oktober og frem helliger han sig en virksomhed, han i den seneste tid har drevet sammen med sin søn, Oliver.

For en mand, der er smeltet sammen med sit job og sit produkt, kan det være svært at sige stop.


Det er svært at sige, hvad der har været bedst ved jobbet. Men det værste har været at skulle fyre gode folk i forbindelse med sparerunder. Det har gjort så ondt, at jeg også selv kom til at tude lidt.

Per Kristensen


- Jeg har været sindssyg glad for Fredericia, mit arbejde og mit netværk. Jeg har gået op i at hjælpe byen på vej, og at avisen skulle være der for byen. Og jeg har været så glad for mit job, at andre har haft svært ved at forstå, at arbejdsglæde kan være så langtidsholdbart.

Hvorfor så stoppe?

- Jeg har gennem årene samlet en stor bunke erfaring. Men verden ændrer sig, og nu har jeg muligheden for at satse på mit og Olivers firma. Det går allerede godt, så hvad kan det ikke blive til, når vi går all in, siger Per Kristensen.

Hans og sønnens firma sælger sundhedsprodukter som cremer, olier og kosttilskud.

Annonce

Noget at bygge på

Da Per gik i 9. klasse, besøgte han med skolen Kolding Folkeblad og fik i dén grad smag for livet som annoncekonsulent.

- Jeg pjækkede en dag fra skolen og tog tilbage til Kolding for at søge arbejde. Jeg viste salgschefen mine hjemmelavede aviser og nogle layouts. Han sagde "der er noget at bygge på. Tag på handelsskolen. Du skal lære dansk og salgs-lære. Resten er ligegyldigt."

Per gjorde som salgschefen sagde - og fik gode karakterer i lige præcis de to udpegede fag. Det tog et par år, men så kunne chefen heller ikke længere undslå sig at ansætte den begejstrede og ivrige unge mand.

Per Kristensen lavede sin første avis som 12-årig. Om et par uger laver han sin sidste som 56-årig. Privatfoto

Han lagde ud som sælger på Vejen Avis, men kom siden til Fredericia. Først på Fredericia Ugeavis og efter fusionen med ElboBladet blev han souschef og siden mediechef.

I den rolle har han stået i spidsen for annoncesalg til både ElboBladet, Fredericia Dagblad, begge netaviser, adskillige andre produkter i koncernen, radio-reklamer, web-annoncering og meget andet.

Og så selvfølgelig netværksarbejdet, der for ham faldt helt naturligt sammen med det store Fredericia-engagement og lysten til at være sammen med andre mennesker. Både formel networking og det uformelle, når man render ind i andre af byens aktive og engagerede.

- Når jeg har været til en håndbold- eller fodboldkamp sammen med Susanne (Pers hustru, red.) har jeg hilst på så mange mennesker, at Susanne og jeg næsten ikke har nået at tale sammen. Når vi så sætter os ud i bilen bagefter, siger hun "nå, dér er du". Men hun er heldigvis glad for at se, hvor glad jeg er i det. Jeg har været meget heldig med Susanne, siger Per.

Annonce

Spicegirls kaldte på Per

På Pers kontor i redaktionen på Prinsessegade 28 er der stadig lidt krummer på mødebordet fra morgenens hyggesnak med kollegerne i annonceafdelingen.

På opslagstavlen hænger stribevis af visitkort, enkelte tegninger og et par fotos af tidligere kolleger. Radioen spiller popmusik - så lavt, at man kun lige præcis kan identificere numrene.

Musik er en af Pers mange glæder. Ikke alle ved det, men han kan faktisk selv spille keyboard. En kort overgang var musikken ved at give ham en ekstra karriere.

I 2002 udkom singlen her med Jazmin. Per Kristensen var manden bag musikken. Som det fornemmes i baggrunden, endte han dog med at fokusere på avisarbejdet i stedet. Foto: Peter Friis Autzen

- Jeg læste en artikel, hvor en af Spice Girls-pigerne udtalte til danske komponister "send mig en god sang". Så jeg skrev en sang og fik den indspillet med en lokal sangerinde i front. Vi sendte den til 25 pladeselskaber - herunder Spice Girls i London. Jeg hørte nu aldrig fra englænderne, selvom jeg ringede og rykkede et par gange, siger Per.

Til gengæld rykkede singlen op ad hitlisterne på lokalradioer rundt om i Danmark, og pladeselskaber pressede på for en 2'er. Men netop da næste single skulle på plads, sagde sangerinden fra.

Samtidig havde Per travlt med familie og avis-job, så popstjerne-tilværelsen sluttede, allerede inden den rigtig begyndte.

Annonce

Skjorterskjorterskjorter

Ud over sit gemytlige væsen og en arbejdsmoral, der har ført til mange kolde aftenmåltider, er Per kendt for sine multifarvede, megamønstrede, spraglede skjorter.

- Ja, hvad skal jeg sige: Jeg har en skjorte-fetich. Og det ved ekspedienterne i Fredericias tøjbutikker. Så når jeg går ind i en tøjbutik og bare skal hente et par sokker, ender jeg altid med at gå derfra med et par dyre skjorter. De lokker mig, gør de, griner han.

Hvor mange skjorter har du da?

- Jeg har mange. Også selvom jeg har givet nogen af dem til andre - og en del til genbrug.

Jaja, men hvor mange har du?

- Jaøh, altså det er i hvert fald hundrede skjorter. Som jeg har hængende. Hjemme i skabet, siger Per og ser ud, som han godt selv kan se, at det er løbet lidt løbsk.

Ud over skjorter, avis, børn, FC Fredericia, FHK, børnebørn og musik går Per meget op i den engelske fodboldklub Liverpool. Så meget, at det ikke er spor sjovt, når journalisten - som han teknisk set stadig er chef for - driller ham med at skrive Manchester United på sin blok.

Annonce

Den store beslutning

Per har elsket sine år i avisbranchen. Så meget, at han enkelte gange under samtalen bliver rørt. Og han har aldrig sparet sig selv for at tage nogle lange vagter for at få produktet leveret, så både kunder, læsere og byen har glæde af det.

Han har mærket presset, men er sluppet uden at blive stresset.


Det har gjort mig ked af det, når jeg i de senere år har hørt folk påstå, at ingen læser avis længere. For det er ikke rigtigt. Der er rigtig mange, som læser deres lokalavis. Både på papir og på nettet. Avisen har en vigtig sammenhold-rolle i vores by.

Per Kristensen


- Jeg har vidst, at jeg bare skulle arbejde videre, indtil det hele var færdigt. Det har jeg sagt til familien. Og så er jeg bare blevet ved, indtil alt var på plads, siger han.

Erfaringen og tilgangen er blevet bemærket.

- Jeg har de senere år oplevet, at flere og flere kolleger har ringet til mig og spurgt mig til råds om stort og småt. Så nogen må jo mene, at jeg har vidst, hvad jeg lavede, siger Per.

Per Kristensen

  • Per blev født på en gård i Vittrup - et sted, der ifølge ham selv ligger "i nærheden af noget, der er tæt på næsten at ligge lige uden for et stykke fra Vejen".
  • Sammen med Susanne har han Lenette (32), Ditte (30), Line (28), Oliver (24) og "vores plejedatter for livet" Signe på 32 år. Børnebørneflokken er på hele syv poder.
  • Fremover vil han arbejdsmæssigt hellige sig firmaet Zinpartners I/S sammen med sønnen Oliver.
  • Han har 37 års erfaring i avisbranchen, som i mellemtiden er blevet til mediebranchen, fordi den nu - udover papiraviser - også omfatter blandt andet internet-annoncering, søgeords-optimering, radioreklamer og meget, meget andet.
  • Af sine 37 år i branchen har Per arbejdet de 34 år i Fredericia.

Alligevel går han nu nye veje.

Beslutningen blev taget hen over terrassebordet under en snak med Susanne.

- Det er det rigtige at gøre nu. Men jeg må indrømme, at jeg havde ondt i maven aftenen før, jeg skulle sige det til min chef. Og jeg havde ondt i maven aftenen efter. Men det har jeg ikke længere. Jeg har lært meget gennem årene - især gennem godt ti år som bladchef: Jeg kan godt stole på min mavefornemmelse. Og den er god nu.

Hvor lang tid kommer der til at gå, før folk holder op med at kalde dig Mr. Elbo?

- Det ved jeg ikke. Måske lang tid. Men der kommer også til at gå lang tid, før jeg selv vænner mig til ikke at være Mr. Elbo.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Løbesko og nålestriber

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Større batteri i A6 plug-in

Annonce