Annonce
Elbobladet

Dan, Peter, Casper, Jan, Mick og de andre gjorde Fredericia til grinets by

Fra venstre: Jan Gintberg, Mick Øgendahl, Anders Flensted og spillestedleder Dan Dorschel. På bordet ligger Casper Christensen. Fotoet er skudt i forbindelse med de fire komikeres lyn-arrangerede optræden på det Bruunske Pakhus i 1996. Foto: Jan Adsbøl Pedersen
Fredericia er en markant plet på landkortet, når man er turnerende komiker. Sådan har det været siden midten af 90'erne, hvor en lille flok kommende stjerner trådte op på scenen i Pakhuset.
Annonce

Fredericia: Hvis Aarhus er smilets by, er Fredericia grinets. I Fredericia griner publikum lidt mere end andre steder. Og i Fredericia kommer der lidt flere for at grine end andre steder.

Sådan er fæstningsbyens ry blandt de danske standupkomikere - og sådan har det været siden starten af 90'erne. Og hvis nogen skulle være i tvivl, blev ryet for alvor sømmet fast til byporten, da Jan Gintberg, Casper Christensen, Mick Øgendahl og Anders Fjeldsted på én og samme aften sprang op på Pakhusets lille scene for at teste deres jokes og gags. Få timer efter at have ladet rygtet sive i lokalradioen.

De fire lagde Fredericia for komikkens fødder. Det var i 1996, og byen har knapt rejst sig siden.

Den daværende spillested-leder Dan Dorschel, kan tydeligt huske dagen.


Der var ingen afstand mellem komikerne og publikum. Ingen! Så komikerne kunne virkelig mærke stemningen - og de var nødt til at levere.

Dan Dorschel


- Pakhusets scene var kun 30 centimeter høj, og afstanden mellem publikum og de optrædende var nogenlunde den samme. Der var tæt, tæt, tæt pakket. Så stemningen var enormt tæt og intim, siger Dan.

Aftenen var med til at forme Pakhusets identitet så meget, at den senere blev beskrevet i husets jubilæumshæfte i 2011.

Annonce

Amerikaneren og canadieren

I begyndelsen af 90'erne var standup en ny ting i Danmark. Men i USA, hvor Dan Dorschel stammer fra, har komikformen eksisteret i generationer.

Måske var dét medvirkende til, at Dan var en af de første, der turde hyre de hurtigtsnakkende komikere. Sådan husker i hvert fald Peter Alan Wheatley, der kort tid forinden havde været med til at stifte bookingbureauet FBI - Funny Business Incorperated.


Fredericia var blandt de allerførste til at tage imod standup'en. Det vidste komikerne dengang. Og i dag er Fredericia stadig blandt de allerbedste standup-byer.

Peter Alan Wheatley, FBI


- Jeg ringede til Dan og spurgte, om han var interesseret i nogle aftener med nogle amerikanske komikere. Og han sagde ja! Det var der ikke mange, der gjorde, men Dan og jeg forstod hinanden, siger Peter, der stammer fra Canada og hurtigt blev enig med Dan, om at de skulle tale engelsk med hinanden i stedet for dansk.

Hurtigt udviklede det sig til, at også de første danske standuppere skulle til Fredericia. Og så tog det hele fart.

- Pakhuset var et af komikernes yndlingssteder. Publikum i Fredericia var klar til standup tidligere end publikum i mange andre byer. Og sådan har det været siden. Fredericia er i top fem over danske stand up-byer. Mindst, siger Peter Alan Wheatley.

Annonce

Onsdag og torsdag var guld

Dan Dorschel kan huske, at Pakhusets i forvejen tætpakkede kalender endte med at blive en fordel, da standup-komikerne begyndte at stille sig i kø for at optræde.

- Det var noget helt nyt, og ingen vidste rigtigt, hvad de skulle mene. Andre spillesteder ville kun booke komikerne fredag eller lørdag aften. Det betød, at jeg kunne få dem billigt om onsdagen eller torsdagen. Og så gik vi gang, siger Dan Dorschel, der hurtigt indså, at han havde ramt en guldåre.

Peter Alan Wheatley stiftede FBI og blev helt overrasket, da Dan Dorshel i Fredericia sagde ja til at hyre standup-komikere. Det blev begyndelsen på et langt og godt samarbejde. Foto: FBI, Funny Business Inc.

- Publikum strømmede til. Og der blev virkelig grinet igennem. Jeg var tit lydmand på de aftener, og jeg grinede, så tårerne løb, og jeg knap kunne se mixerpulten, siger Dan.

At fylde et spillested op onsdag eller torsdag er en bedrift. At gøre det igen og igen og igen er noget endnu større.

- Vi havde tit propfuldt hus. For eksempel om torsdagen til standup. Om fredagen kunne vi så have et kendt musiknavn på scenen. Og lørdag kunne starte med frokostjazz og så en koncert om aftenen. Enten med lokale eller med en etableret kunstner. Så var der altså fuld gang i huset, siger Dan.

At publikum kom strømmende på hverdagsaftener, var ikke noget, komikerne var vant til.

De har optrådt på Det Bruunske Pakhus

En lang række af danske komikere har optrådt på den lille scene i Det Bruunske Pakhus. Nogle af dem er siden blevet så store navne, at det kan være svært at forestille sig dem på så lille en scene.

På hukommelse remser Dan Dorschel navne op, som han har set på "sin" scene:

Linda P., Casper Christensen, Frank Hvam, Jan Gintberg, Heino Hansen, Brian Mørk, Mick Øgendahl, Thomas Hartmann, Lars Hjortshøj og Anders Matthesen.

- Det så man ikke andre steder. Så de elskede at komme til Fredericia. Og dét gjorde, at jeg kunne få de bedste af de bedste billigt. Og der blev altid afregnet kontant umiddelbart efter deres optræden. Så alle var altid glade og klar til endnu en aften inden alt for længe.

Det blev almindeligt, at tre komikere slog sig sammen på en turné. Der var en kendt, en mellem-kendt og "et æsel", som man kalder nybegynderne, der lige skal vænne sig til scenen og publikum.

Mange af nutidens største komikernavne startede som æsel. Og fik deres første, taktfaste bifald i Fredericia.

Casper Christensen på Det Bruunske Pakhus i 1996. Foto: Jan Adsbøl Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce