Annonce
Elbobladet

Den spiselige have har fået en genopblomstring: Tantes Have gør klar til udesæson

Fujikirsebær er en af de planter, som er med til at skabe dyreliv i haven. Når den blomstrer, tiltrækker de hvide blomster bierne, der søger nektar. I øjeblikket er der dog ikke meget blomstring over planten, konstaterer Michael Rasmussen, der er indehaver af Tantes Have. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Der er masser af grunde til at rykke i haven allerede nu. Og senere på året vil det give en god smag i munden.

Fredericia: Trænger du til at bruge mere tid udenfor, så er haven ikke noget dårligt sted at begynde, selvom sneen og frosten dårligt nok er passé.

Der er nemlig meget, man kan gøre allerede nu, hvis man ønsker at være et skridt foran, når havesæsonen for alvor begynder efter påske, forklarer Michael Rasmussen, der er indehaver af Tantes Have.

I øjeblikket holder havecentret og planteskolen på Skærbækvej ganske vist lukket, men det betyder ikke, at haven står stille.

Selvom mange er imod det, er rhododendronen er en af planter, man kan beskære i det tidlige forår forklarer Michael Rasmussen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

- Noget af det, der er allerbedst tid til, er at rydde op i haven. Det er vigtigt, at man allerede får luget i bedene nu, for så har man allerede hjulpet sig selv meget, når vi for alvor kommer i gang med havesæsonen, siger han og uddyber:

- Når der ligger et lag af blade, er der lunt under det, så når man fjerner bladene i april, finder man en masse ukrudt, der har haft gode vilkår. Vil man begrænse det, er det bare at komme i gang nu.

Annonce

Gang i beskæringen

Også træer og buske kan man med fordel beskære for tiden, lyder rådet.

- Der er mange, som siger, at de ikke nænner at skære i planterne. Jeg plejer dog at sige, at store planter har en stor motor, og når man skærer noget hårdt ned, som har en stor rod, så er det tilbage om et år. Til den tid får man en helt anden plante, så det er absolut foretrukket, siger Michael Rasmussen.

Det er ikke frisk luft og højt til loftet, der mangler i afdelingen for udeplanter hos Tantes Have. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Han oplyser, at de gode beskæringsmuligheder varer til cirka midt i marts.

- Man klipper selvfølgelig dette års blomstring af, men man får nogle fantastiske planter af det på sigt, siger han.

Annonce

Den spiselige have er genfødt

Under coronapandemien ser Michael Rasmussen, at haven har fået en ny betydning.

- Især børnefamilierne har fået øjnene op for, at haven er et rum mere i ejendommen. Hvor folk tidligere har sparet sammen til at skulle langt væk på ferie, har det ændret sig sidste år, hvor rejser ikke var muligt. Så vi kan mærke, at haven har fået en renæssance, og særligt alt, hvad der hedder frugtbuske, køkkenhave, krydderurter og selvså med salater, fik tydeligt en genopblomstring, siger han.


Når vi bliver lidt pressede, laver vi vores egen hule og dyrker vores egne ting. Det er næsten som under 2. verdenskrig.

Michael Rasmussen, indehaver af Tantes Have


- Det er et typisk kriseelement, for når vi bliver lidt pressede, laver vi vores egen hule og dyrker vores egne ting. Det er næsten som under 2. verdenskrig, og det kunne vi virkelig mærke.

Derfor betegner Michael Rasmussen også sidste års sæson og dens lube forår, som et godt år for Tantes Have.

- Hvor børnefamilierne tidligere har bygget nyt hus, plantet hæk, sået græs og fået tre frugttræer i indflyttergave, havde vi sidste år mange, der ønskede hjælp til bede, fortæller Michael Rasmussen, der kan berette, at den spiselige have er populær for tiden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Ligesom eksempelvis indretning-, tøj- og hårmode er der dog intet nyt i havemoden, forklarer Michael Rasmussen.

- Det er, som om folk kan huske fra bedstemors have og i barndommen. Det er på ingen måde den dybe tallerken, der er opfundet, selvom der hele tiden kommer nye, specielle produkter til, siger han.

Annonce

Alt fra stort til småt

Hva' koster det, tænker du formentlig - man er jo jyde.

Ja, det afhænger i sagens natur af, hvor meget du vil købe, men ifølge Michael Rasmussen behøver et haveprojekt ikke at tømme kistebunden.

- For 2000 kroner kan man få et udvalg af planter, frugttræer og buske, og så er man godt i gang. Man sparer samtidig lidt på forbruget i den anden ende, men det er mest for hyggens skyld - eksempelvis sammen med børnene - at man skal gøre det. For dem er det også sundt at opleve, hvor frugterne kommer fra, siger han.

Hindbærbuskene er blandt de planter, der har været populære under coronapandemien. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Er man flyttet ind i nybyggeri og ønsker en flot, frodig og fuldendt have, skal man dog grave dybere i lommerne.

- En færdig have koster mellem 50.000 og 75.000 kroner, men det er investeringer, man kan lave over en lang periode. Når man køber en grund til 700.000 kroner og oveni bruger to millioner på at bygge et hus, så er de sidste 75.000 kroner til en have ikke nogen stor omkostning, fremhæver Michael Rasmussen.

Han råder alle haveejere, der ønsker forandring, til at lægge en plan for husets udeareal.

- I den proces er man altid velkommen til at tage en snak med os, når vi forhåbentligt snart kan genåbne, siger Michael Rasmussen håbefuldt.

Frugttræerne har endnu ikke meget spiseligt på grenene, men mon ikke det ændrer sig om en håndfuld måneder. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Papegøjerne hos Tantes Have hygger sig lystigt, til trods for at de må se langt efter kunder for tiden. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Det er lige til at få lange arme over mængden af krukker, der står hos Tantes Have og afventer at blive sat på rette plads. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Tantes Have Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce
Annonce
Elbobladet

Et øjeblik: Se - en dukselilje

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce