Annonce
Elbobladet

Der er kun plads til én fejl i den her branche

Thor Kjølhede er oprindeligt uddannet maskinarbejder og arbejdede nogle år som rejsemontør. Men han blev med tiden træt af at gå på samme byggeplads i mange år og savnede håndgribelige projekter, der kunne udføres og afsluttes relativt hurtigt. Derfor vendte han tilbage til sin store interesse for træfældning.Privatfoto
Lige siden Thor Kjølhede var dreng, har træer og skov været en naturlig del af hans liv. Med bopæl lige op af en skov og med tusindvis af træfældninger bag sig lå det lige for, da han for nogle år siden blev tilbudt job som træfælder og besluttede at skifte spor fra maskinarbejderbranchen. Denne gang som professionel træfælder med certifikat og forsikringerne på plads.

- Jeg har fulgt de kurser, der hører til jobbet, på Skovskolen i Auning, som er en del af Københavns Universitet. Her har jeg lært alt om at fælde små og store træer og om kunsten at klatre sikkert i træ, siger han og tilføjer:

- Jeg fandt så også ud af, at nogle af de fældninger, jeg har lavet i mine yngre år som uuddannet, var direkte farlige. Jeg ville i hvert fald ikke selv lave de samme ting med den viden, jeg har i dag, som jeg lavede dengang. Og mange af mine undervisere på kurserne har da også rystet på hovedet af mig.
Thor Kjølhede har altid fire-fem nyslebne kæder med til kædesaven, for man kan risikere at støde ind i et gammelt søm, hvor der i tidernes morgen hang en stærekasse eller rester i barken efter en gammel hundeindhegning. Når stål møder stål, er en kæde færdig, og så gælder det om hurtigt at kunne skifte til en nysleben kæde, så der ikke spildes tid.Privatfoto

Udstyr og erfaring

At fælde et træ, beskære det eller topkappe er bare ikke lige noget, man gør. Det kræver omtanke, en vis erfaring og respekt for træerne, for ikke to træer er ens, har Thor Kjølhede lært, og selv med hans mere end 25 års erfaring bliver han stadig overrasket over, hvordan en træfældning kan udvikle sig.

- Et træ kan umiddelbart se sundt og raskt ud, men så kan du måske sidde i 25 meters højde, og så begynder grenene pludselig at opføre sig helt anderledes end de nederste, fordi der er råddenskab i træet. Noget, man ikke kunne se med det blotte øje, siger den 44-årige træfælder og uddyber:

- 90 pct. af det her job handler om udstyr og erfaring.

Derfor gør han et stort arbejde ud af at vurdere træet, dets tilstand, eventuelle skjulte sprækker og sågar at banke på stammen for at lytte efter hule lyde, der kan indikere, at det ikke trives.

- Du kan have et træ, der umiddelbart ser friskt og sundt ud, men hvis det fx ikke giver ret mange blade i den ene side, eller hvis det ikke er frodigt på de yderste grene, kan det være et tegn på, at væsketilførelsen er i ubalance, og der er råd i træet. Det kan også være grene, der afsluttes med tykke grene, der kan give en indikation af, at træet ikke er sundt, forklarer han.
Udstyr og erfaring er nøgleord for Thor Kjølhede, som typisk udfører de træfældninger og topkapninger, som andre ikke kan eller tør. Arbejde, der ofte foregår i mange meters højde.Privatfoto
Annonce

Vejles største grantræ

Nogle gange overrasker træet alligevel, selv om der er truffet en masse forholdsregler. Og så gælder det om at tænke sikkerhed - uanset prisen.

- Jeg giver altid en fast pris til kunden baseret på en individuel vurdering. Men viser det sig, at jeg pludselig er nødt til at have mobilkran med til at hjælpe, fordi træet måske er råddent, og jeg dermed ikke kan styre, hvordan grenene og træet falder, så er det min udgift, siger han.

Det skete fx i Vejle, hvor han blev bedt om at fælde byens måske største grantræ, der stod på en skrænt i Mølholm. Træet pegede imponerende 36 meter op i luften, og da Thor Kjølhede var nået op i 28 meters højde, stod det klart, at træet havde været knækket på et tidspunkt, og der derfor fra 18. meter og opefter var gået råd i det. Her var der ikke andet for end at tilkalde en mobilkran, betale, hvad det kostede at få lagt køreplader ud og have en mobilkran til at hjælpe med at fælde det i alt 10,1 tons tunge træ i seks omgange.
Thor Kjølhede fik æren af at fælde Vejles største grantræ, der i alt vejede 10,1 tons.Privatfoto
Annonce

Går ikke på kompromis

- Sikkerhed er alfa omega i den her branche, og man skal virkelig vide, hvad man har med at gøre. Der er nemlig kun plads til én fejl i den her branche, og indtræffer den fejl kan du godt se dig om efter noget andet at lave, siger han.

En tung gren i hovedet, et fald fra et råddent træ eller et uheld med den op til 90 cm lange kædesav er ikke at spøge med. Af samme årsag har Thor Kjølhede altid minimum en jordmand med. Det er en kollega, der har samme uddannelse som Thor, og som har det samme klatreudstyr og livline med, så han kan kravle op og komme Thor til undsætning, hvis der skulle ske ham noget i 30 meters højde.

- Jeg går aldrig på kompromis med hverken kvaliteten eller sikkerheden, og er kunden ikke med på det, jeg foreslår, så må han finde en anden, siger han.

Heldigvis sker det yderst sjældent, da de fældninger, Thor bliver tilkaldt til, typisk er dem, ingen anden tør røre ved.

- Jeg har samtlige forsikringer i orden, og det er en bekostelig affære, men man skal vide, at man er sikret, hvis en rådden gren reagerer atypisk og dratter ned i nabohuset og smadrer taget, forklarer han.
Som træfælder er Thor Kjølhede ude hele året, men den bedste sæson for at fælde træer er nu - dvs. fra november til ca. marts. Og så er favoritvejret en frostklar dag med tørt vejr og solskin. Regn og blæst egner sig ikke til træfældning, understreger han.

- Jeg har et langt stykke af vejen været heldig med, at mange af mine kunder er kommet via mund-til-mund metoden. Og det er jo gerne sådan, det skal være. At kunden er så tilfreds, at han har lyst til at anbefale mig videre til sit netværk, siger Thor Kjølhede.

Læs mere på www.thortopkapning.dk
Annonce
Elbobladet

Ukrainsk florist kommer til 6. Juli Cup

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny chef i midtbyens største butik: Nuværende flytter til Dubai

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Elbobladet

Sommeren i Fredericia står i musikkens tegn: Og vi har fortjent det

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Annonce