Annonce
Elbobladet

Driftsleder: Jo flere der hjælper, jo bedre

Metaldimser fra dåser er blot nogle af de ting, de private skraldindsamlere i Fredericia Kommune finder. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Fredericia Kommune bakker op om private initiativer til skraldindsamling ved at stille 'skraldnappere' og poser til rådighed.
Annonce

Fredericia: - De er bare fantastiske.

Bæredygtighedskonsulent i Fredericia Kommune, Ellen Marie Fonvig, der står for Det Grønne Rum i Danmarksgade 13, tager hatten af for de private borgere, der samler skrald i kommunens grønne områder.

Fredericia Kommune støtter de private initiativer ved at udlåne "nappere" og udlevere skraldeposer. Det er uanset, om folk går alene ud og samler skrald eller samler en flok - ligesom Katharina Bruun gør. Hun har startet gruppen Skraldindsamling Fredericia på Facebook.

Nappetængerne og poser udleveres i Det Grønne Rum, men det er kommunens driftsafdeling, der stiller "napperne" og poser til rådighed.

Så lang tid tager det

Så lang tid tager det naturen at nedbryde affald:

Appelsin og bananskræller: 2 – 5 uger

Cigaretfilter: 1 – 5 år

Aviser: 3 – 12 måneder

Tyggegummi: 5 år

Sokker og vanter af uld: 1 – 5 år

Malet træ: 13 år

Øl- og sodavandsdåser: 10 – 500 år

Plastikposer: 100 – 1000 år

Plastiklåg til 6-pack: 450 år

Glasflasker: 4.000 – 1 mio. år

(Kilde: Institut for miljøvurdering)

Annonce

Grupper er nyt

Kommunens driftsleder, Bo Christiansen, er lige så glad for de private initiativer.

- Jo flere folk, vi kan få ud og hjælpe til med at holde naturen ren, jo bedre. Det vil vi gerne bakke op om, siger Bo Christiansen.

Driftslederen har ikke overblik over, hvor mange private, der i dag samler skrald rundt omkring i kommunen. Men han ved, at der er flere, der går eller cykler alene. Og flere har gjort det i mange år. Det nye er, at folk samler sig i grupper.

- De, der går sammen i grupper, får noget godt socialt ud af det også, har jeg fornemmelsen af. Det er rigtig fint, siger Bo Christiansen.

Inden årets udgang har Fredericia Byråd vedtaget en strategi for, hvordan Fredericia bidrager til at nå verdensmålene. Fredericia Kommune sendte i sidste uge et udkast til strategien i høring. Strategien tager udgangspunkt i flere af de 17 mål, som alle verdens lande har forpligtet sig til at arbejde for at nå. Udkastet kan findes på kommunens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Elbobladet

Lav hyldesaft uden risiko for sygdom

Elbobladet

Et øjeblik: Gnask your city

Annonce