Annonce
Elbobladet

Efter flere skred på Trelde Næs: Politiker vil have undersøgelser og flere skilte

Et stykke af den yderste bæresti på Trelde Næs styrtede i nytåret ned. Skredet sket på en strækning mellem shelterområdet på næsset og stien der går fra naturskolen og ud mod kysten. Arkivfoto: Mette Mørk
Store dele af Fredericias kyststrækning ligger på gyngende grund af lumsk Lillebæltsler. Løsgænger i byrådet ønsker bedre skiltning om fare langs strand og skrænter og en geologisk vurdering af risikoen for større skred. Udvalgsformand påpeger, at der allerede skiltes, og at naturen ikke kan tæmmes.
Annonce

Fredericia: De seneste uger har flere skred på Trelde Næs sat fornyet fokus på de farlige skrænter. En ulykkelig forsvinden af en kvinde lørdag kan dog ikke kobles til nye skred.

- Der er tale om en ulykkelig sag, men når politiet konstaterer, at der ikke er involveret et nyt skred, så er det også væsentligt, at det kommer frem, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Første melding fra Trelde Næs lørdag lød på, at der var tale om en ulykke på baggrund af et skred.

For løsgænger i byrådet Karsten Byrgesen var den ulykkelige hændelse årsag til, at han lørdag for til tasterne og skrev et læserbrev.

"Skrænterne er så farlige, at der i skrivende stund er en risiko for, at en person er involveret i seneste skred", skrev Karsten Byrgesen lørdag i sit læserindlæg, men det afviser politiet nu.

Jeg vil tro, at vi ville komme i karambolage med kommunalfuldmagten, hvis vi påtog os at sikre folks ejendomme ved skrænterne.

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S)

Annonce

Flere skilte

Karsten Byrgesen mener alligevel, at de seneste store skred i Trelde kan være grund til at lave yderligere advarsler om, hvad det er for naturkræfter, der er på spil langs Lillebælt og Vejle Fjord.

- Jeg er selv lystfisker og følger tit stranden ud mod Trelde Næs. Skrænterne er stejle og flotte, men der kan uden varsel ske skred. Jeg har mødt unge mennesker, som er løbet rundt på skrænterne, og de har helt tydeligt ikke vidst, hvor farligt det kan være. Jeg synes, at vi skal få skiltet, så folk ved, at de skal passe på, siger Karsten Byrgesen.

Christian Bro pointerer, at man netop på Trelde Næs skilter med, at der er fare for skred.

- Vi holder hele tiden øje med skrænterne, og vi advarer, hvis der er behov. Jeg vil ikke afvise, at vi kan kigge på yderligere skiltning, men det skal være, hvor det giver mening, siger Christian Bro.

Det skal i så fald være om at undlade at bevæge sig på skrænterne og være påpasselige, når man går langs stranden.

- Det har været slemt med skred på det seneste, men man skal heller ikke gå i panik, siger Christian Bro.

Annonce

Ingen penge til dræn

Det er ikke kun på Trelde Næs, at skrænterne skrider. Ved Fælledvej kostede et skred forbindelsesvejen til stranden ved Hyby Lund for et par år siden. Oven for vejen ligger en række villaer.

- Jeg synes, at vi skal få lavet en dokumentation over, hvordan kysten har ændret sig de seneste 50 år, og så holde øje med det fremadrettet, så vi kan se, om der er steder, der er risiko for, at der sker skader på ejendomme eller infrastruktur, siger Karsten Byrgesen.

Han foreslog borgmesteren i forbindelse med budget 2020, at der blev afsat 40.000-50.000 kroner til arbejdet.

Men opgaven vil være langt dyrere, hvis man skal hele vejen rundt, konstaterer Christian Bro.

- For de penge kan man måske få undersøgt en enkelt matrikel. Vi har arbejdet med skrænten ved Fælledvej og brugt mange penge på at undersøge, hvad der kunne gøres. Vi havde fundet en løsning og havde i 2018 bedt om 800.000 kroner til etablering af et dræn. Men vi blev ramt af anlægsstop, så hverken undersøgelse eller dræn er blevet udført, siger Christian Bro.

På Treldenæsvej har sommerhusejerne besluttet selv at bruge mange penge på at kystsikre deres ejendomme. I løbet af de seneste vintre er otte meter forsvundet af jordstykket foran husene. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

På eget ansvar

Langs Østerstrand og ud mod Hyby Fælled ligger villaerne tæt ud til skrænterne. At sikre sig mod skred er en lodsejerpligt, understreger Christian Bro.

- Det er ikke kommunen, som har den opgave. Det er husejernes eget ansvar at sikre deres ejendom, siger han.

Det er blandt andet en opgave, sommerhusejerne ved Trelde Næs har påtaget sig ved at etablere kystsikring ud for deres matrikler. Det sker helt for egen regning.

- Jeg vil tro, at vi ville komme i karambolage med kommunalfuldmagten, hvis vi påtog os den opgave, siger Christian Bro.

På nordsiden af næsset forsvandt et stort stykke af skrænten før jul. Skredet tog den lange trappe fra stranden til campingpladsen med sig. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I flere år har det ikke været muligt at benytte vejen mellem Fælledvej og Hyby Strand. Skrænten skred og underminerede derved vejen. Et projekt til 800.000 kroner er blevet udarbejdet for at sikre skrænten, men pengene til det har byrådet indtil videre ikke kunnet fremtrylle. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Baby-salmesang i Trinitatis Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Elbobladet

Giv haven et eksotisk pift

Elbobladet

Opel sætter strøm til Vivaro

Annonce