Annonce
Elbobladet

Emilie er en helt almindelig ualmindelig pige: Nu skal folk kende hendes historie

Emilie Mortensen Nielsen har noget på hjerte. Nu skal det ud. Hun holder foredrag i Panorama Biografen i Fredericia tirsdag 8. oktober klokken 17:30. Foto: Peter Friis Autzen
17 år, fan af Justin Bieber, lidt genert. Umiddelbart ligner Emilie Mortensen Nielsen en helt almindelig pige. Men hun har en historie. Den har hun besluttet sig for at fortælle.
Annonce

Fredericia: Det er godt at skille sig ud, når man er ung. Men det er hårdt at være anderledes. Og det er endnu værre at føle sig anderledes.

Det kan 17-årige Emilie Mortensen Nielsen fra Erritsø tale med om. Trods sin unge alder har hun mødt flere udfordringer end de fleste. Nogle af dem er mere tabubelagte end andre. Men nu har hun valgt at bryde tabuerne. Tirsdag 8. oktober klokken 17:30 holder hun et foredrag i Panorama Biografen i Fredericia, hvor hun blandt andet vil fortælle om sin sygdom og sin opvækst. Der er gratis adgang.

- Jeg har rygmarvsbrok, siger Emilie og gør med det samme klar til at fortsætte sin sætning med en forklaring på de spørgsmål, hun ved kommer.

- Nej, der er ikke alle med rygmarvsbrok, der sidder i kørestol. Jeg er en af de heldige. I dén sammenhæng, siger hun.

Ved at betragte sig selv som heldig viser Emilie, at hun ikke lader sig slå ud. Livet har ellers forsøgt flere gange, men hun står endnu.

Så nu er hun klar til sit foredrag "Min historie, min sandhed og min sygdom - og om at vokse op i et hjem med alkohol og psykisk sygdom". Det sker i samarbejde med Undgommens Røde Kors' projekt "Bryd mit tabu".

Det er ikke let at være mig. Men jeg har det ok nu.

Emilie Mortensen Nielsen

Annonce

Sådan er det

- Rygmarvsbrok er en kronisk sygdom. Den smitter ikke. Rigtig mange ved ikke noget om rygmarvsbrok, men jeg har levet med det i snart 18 år. Så jeg kan godt fortælle folk, hvad det er, siger hun.

Hun er den eneste i en sammenbragt søsterflok på fem, der har sygdommen. Den giver en del fysiske udfordringer og har desuden gjort hende sårbar som mobbeoffer.

- Jeg har ikke været så god til at forsvare mig, når jævnaldrende med vilje gjorde mig ked af det. Det gør ondt. Sådan er det, siger Emilie, der endte med at skifte skole fem gange.

I dag går Emilie på STU, Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Hun drømmer om at blive pædagog.

- Jeg vil gerne være en pædagog, der hjælper og støtter de, der har brug for det. Altså den slags hjælp og støtte, jeg ikke selv fik nok af, siger hun lidt stille.

Annonce

Drømme udfordrer

Drømmen om at blive pædagog byder på flere udfordringer for Emilie.

For det første har hun indlæringsvanskeligheder. Det hænger blandt andet sammen med følgevirkninger af en operation, der har givet hende en hjerneskade, fortæller hun.

- Det gør alt sammen, at jeg mangler nogle fag, men jeg har en mentor hos kommunen. Så jeg håber, at det går alligevel, siger hun.

At holde foredrag er en del af hendes personlige rejse. Formålet er dels at flytte sig som person, og dels at flytte andre, der ikke forstår de udfordringer, hun har stået med. Og stadig står med.

- Jeg synes, det er vigtigt, at folk ved mere om de her ting, siger hun.

For nylig holdt hun sit første foredrag. Det var i Rygmarvsbrok-foreningen, hvor det ikke var nødvendigt at forklare sygdommen.

FAKTA

  • Rygmarvsbrok (neuralrørsdefekter) er en betegnelse for en gruppe medfødte tilstande, som skyldes manglende lukning af strukturer omkring rygmarven.

  • Fejlen opstår meget tidligt i fosterlivet, normalt i tredje eller fjerde graviditetsuge.

  • Hos det færdigudviklede foster medfører misdannelsen, at dele af en eller flere ryghvirvler mangler, således at rygmarven ligger mere eller mindre blottet.

  • Rygmarvsbrok kan som regel diagnostiseres, når fosteret scannes i 20. graviditetsuge.

  • Mangel på vitaminet folat (folinsyre) kan øge risikoen for neuralrørsdefekter betydeligt. Derfor anbefales kvinder, der ønsker at blive gravide, at tage tilskud af folinsyre mindst tre måneder inden de bliver gravide - og fortsætte med det tre måneder ind i graviditeten.

Kilde: Sundhed.dk

Annonce

Alkohol i hjemmet

Oven i sine sygdomme er Emilie også udfordret af at være vokset op i et hjem med alkohol.

- Min far drikker. Jeg har ikke kontakt med ham længere, siger hun.

I sine første mange år vidste Emilie ikke, at forholdene i hendes hjem var unormale.

- Da jeg var otte år eller ni var jeg på besøg hos en klassekammerat og opdagede, at deres køleskab ikke var fyldt med elefantøl og papvin, som vores altid var. Jeg begyndte at lægge mærke til, at min far nogle gange gik ud til køleskabet og tog en slurk øl for så at sætte dåsen tilbage i køleskabet, så ingen opdagede, at han drak, siger hun.

Forældrene var blevet skilt nogle år forinden, og Emilie var hos sin far hver anden weekend.

- Det gjorde mig utryg. Han kunne ikke passe mig. Så det gjorde hans kæreste og mine storesøstre, siger hun.

Hun afbrød kontakten med sin far via en mail.

- Det er en lettelse ikke længere at skulle bekymre mig om ham.

Emilie har holdt foredrag én gang før. Hun håber at holde flere fremover. Her sidder hun ved computeren og arbejder med det kommende foredrag. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Jeg er ok nu

Når det hele lægges sammen, ser Emilie tilbage på et ungt liv med mange udfordringer. Oven i det hele har hun også udviklet angst.

Hun er træt af at gå og putte med tingene. Nu skal det ud. Både for at lette hende og for at lære andre.

Gennem hele hendes liv har hun ofte været på sygehuset.

- Det er jeg stadig en gang i mellem. Men jeg forsøger at leve et så normalt liv som muligt. Det er ikke let at være mig. Men jeg har det okay, siger hun.

Emilie er stor fan af Justin Bieber. Hendes værelse er delvist tapetseret med plakater af ham - og på sengebordet ligger en bog om den candiske sanger. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce