Annonce
Elbobladet

Fik du ikke fat i et sommerhus? Her er alternativerne

I andet kvartal af 2020 blev der handlet over 5800 sommerhuse. Den tidligere rekord var fra 2005, hvor der i samme periode blev handlet over 4000 sommerhuse. Det viser Boligsidens tal fra april til juli. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Har et hårdt boligmarked fået dig til at droppe drømmen om et sommerhuskøb, så følger her en række andre løsninger, du kan kigge mod.
Annonce

Hvis du ligesom det meste af Danmark er på udkig efter et sommerhus, så er det måske ikke nogen overraskelse, at priserne er tårnhøje, og størstedelen af husene bliver flået væk.

- Det er et hektisk marked lige nu, og der bliver helt sikkert gjort nogle dårlige handler, fordi folk går i panik, siger Michael Christensen, der er køberrådgiver i Boligraadgiver.dk.

- Folk gør, hvad andre gør, og når først sommerhusene begynder at blive revet væk, så vil andre også til at købe, fortsætter han.

Derfor risikerer mange at give alt for meget for en bolig, der ligger med en halvdårlig beliggenhed. Når markedet så normaliseres, og de vil sælge igen, så kan de ikke komme af med den, forklarer han.

Men der findes alternativer til det traditionelle sommerhus i første række med havudsigt.

Michael Christensen anbefaler, at du kigger mod flexboligen, der er en helårsbolig uden bopælspligt, som kan bruges som sommerhus.

Annonce

Tilbydes i flere kommuner

Flexboligordningen er tiltænkt de områder, hvor helårshuse risikerer at stå tomme på grund af mangel på købere. Indtil videre har flere kommuner valgt at tilbyde dem - herunder Bornholm, Odsherred og Lolland-Falster.

Og noget tyder på, at mange allerede kigger den vej. For ifølge Boligsiden blev der fra januar til juni 2020 solgt 1043 flexboliger i Danmark, hvilket er godt 40 procent flere end i samme periode i 2019.

Flere køber flexbolig i stedet for sommerhus

En flexbolig er en helårsbolig uden bopælspligt, der kan bruges som sommer- eller fritidshus.

For klassiske sommerhuse er kvadratmeterprisen lige nu over 17.000 kroner.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for flexboliger ligger på godt 7500 kroner.

Mange kommuner med klassiske sommerhusområder tilbyder også flexboliger.

Der er solgt godt 40 procent flere flexboliger i det første halve år af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019.

Desuden er salgspriserne på flexboliger steget med 13 procent.

Godt nok får du ikke et sommerhus med strandmiljø, men er du ude efter et fristed, er det oplagt.

- Nogle af dem er prismæssigt meget attraktive sammenlignet med sommerhusene. Det er ikke alle, der er i lige god stand, men det samme er tilfældet ved sommerhuse, siger Michael Christensen.

Og hvis du alligevel har måttet droppe drømmen om at ligge i første række med havudsigt, så kan det være lige meget om du bor i 6. eller 12. række, forklarer han.

Annonce

Overvej at gå sammen

Typisk er flexboligerne mere nedslidte, men omvendt har de ifølge Tine Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Bolius, også deres fordele.

- Ofte vil de være bedre isoleret og i materialer, så man kan opholde sig der om vinteren, siger hun.

Et andet alternativ til det klassiske sommerhuskøb er at slå sig sammen med andre.

- Mange bruger ikke sommerhuset hele tiden, og derfor kan man ligeså godt være fem-seks familier, der deler det, så man kan købe noget dyrere, siger Michael Christensen.

Tine Sode nævner også timeshare-lejligheder som en anden mulighed, hvor man køber sig til retten til en bestemt lejlighed i en bestemt uge hvert år.

Her kan du undgå at hænge på udgifter og vedligeholdelse selv, men omvendt vil du blive begrænset på anden vis.

- Du kan ikke bare tage derop i en weekend, når du har lyst. Det skal planlægges et år i forvejen, siger Tine Sode.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce