Annonce
Elbobladet

Forening fylder 90 år: Er ikke, hvad den har været

Onsdag 26. februar fejrer Fredericias husmorforening 90 års fødselsdag. Det fejrede blandt andre Bente Jensen (i midten med lyserød trøje) 19. februar, da det kun er hver anden onsdag foreningen mødes. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Onsdag 26. februar kan Husmorforeningen fejre 90 års jubilæum. Som ene hane blandt flokken af høner besøgte ElboBladet foreningen, da den fejrede rundt.
Annonce

Fredericia: Husmorforening. Det lyder temmelig gammeldags, og det er foreningen sådan set også. 90 år for at være helt præcis.

Men foreningens gøremål er dog helt nutidige. Hver anden onsdag mødes flere pensionerede kvinder op i Seniorhuset I.P. Schmidt i Vendersgade. Ikke for at dele huslige tricks og råd til, hvordan man på bedste vis skræller en kartoffel.

Det kan være, at det bliver nævnt i snakken, men foreningens formål er imidlertid meget anderledes. Det handler om det sociale samvær gennem bankospil, foredrag og underholdning. Og så er det kun for kvinder. Mændene får undtagelsesvis lov til at deltage, når der er udflugter rundt i landet. Senest er de gået til Den Japanske Have på Sydfyn og Alrø, som er kendt for sine store tarteletter.

Husmorforeningen

Stiftet 26. februar 1930.

Hedder officielt HM Pensionisterne, men går i daglig tale under Husmorforeningen.

Mødes hver anden onsdag året rundt undtaget ferieperioder.

Holder til i I.P. Schmidtgården, hvor man spiller banko samt oplever foredrag og underholdning. Derudover har foreningen en årlig udflugt et sted i Danmark.

Har man lyst til at opleve foreningen, møder man op til et møde. Første gang er gratis, men man skal være kvindelig pensionist.

Annonce

Fællesskabsfølelse

Onsdagen inden fødselsdagen er ElboBladet forbi foreningen, der fejrer sig selv med lagkage, kaffe og banko. En af de fremmødte er 76-årige Bente Jensen, som har været med i foreningen i cirka 15 år.

- Det er altid meget hyggeligt, og jeg mærker virkelig en fællesskabsfølelse ved at komme her. Godt nok kender jeg ikke alle, men der er ingen kliker, og jeg nyder at snakke med en masse folk, siger hun og får et stort smil på læberne, da hun fortæller om de mange forskellige oplevelser, hun har haft i foreningen.

- Jeg er glad for at komme her hver gang, og det vil jeg blive ved med, indtil jeg ikke kan længere, siger Bente Jensen.

Annonce

Flyttet rundt

Foreningen har tidligere holdt til ved Den Reformerte Kirke og senest Valmuevej. For fem år siden var den ved at lukke, men på en ekstraordinær generalforsamling, hvor der kom ny bestyrelse, blev den reddet.

- Der er ikke mange husmorforeninger i Danmark, og derfor syntes vi også, at det var ærgerligt at lukke ned for en gammel dame på 85 år. Hun skal have lov til at leve og er foreløbigt blevet 90 år, og mon ikke hun holder 10 år mere. Vi satser i hvert fald på det, siger Kirsten Andersen, der er formand for foreningen.

Efterfølgende var hun med til at rykke den til seniorhuset i Vendersgade, og det har vist sig at være en succes for foreningen, der i dag tæller 56 medlemmer.

Ida Karlsson er glad for at komme i husmorforeningen. Og så er det godt, at den ikke har med gryder, potter og pander at gøre længere. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce

Altid gevinst

Som en diametral modsætning til udtrykket ”stilhed før stormen” mærker man de muntre snakke ved bordene, inden opråb af bankotal begynder.

79-årige Ida Karlsson sidder klar med sine plader. Hun opsummerer meget godt, hvad foreningen betyder for kvinderne, der for længst har gjort op imod forestillingerne om, hvad man laver i en husmorforening.

- Foreningen er et frirum, og så er det jo altid spændende at spille banko. Men vinder man ingen præmie til bankospillet, har man vundet fællesskabet, siger hun.

Foreningen hed tidligere Fredericia Husmoderforening. Siden da har den officielt ændret navn til HM Pensionisterne, men går stadig under Husmorforeningen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
”88, 52, 3, 33, 75. Banko,” udbrydes der, hvorefter stilheden forsvinder. ”Jeg manglede kun ét tal,” lyder det i lokalet. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
75-årige Ingerlise Mathiesen (t.v.) har været med i Husmorforeningen siden 1982. Dengang var hun på arbejdsmarkedet, men i dag kræver det, at man er pensionist for at være en del af foreningen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Bestyrelsen af foreningen ses her. Fra venstre mod højre ses: Bente Larsen, Kirsten Andersen, Tove de Place, Ingrid Schubert og Birgit Bagger.Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce