Fredericia: Ved auktioner har Fredericia Frimærkeklub samlet 17.000 kroner ind til støtte for arbejdet på julemærkehjemmene. Og de penge sendes nu til hjemmet Fjordmark i Kruså.
- Vi har tradition for at støtte julemærkehjemmene, når vi holder auktion over frimærker, vi har arvet eller fået doneret. Så går pengene ubeskåret til julemærkehjemmene, siger Steffen Madsen fra Fredericia Frimærkeklub.
Han er selv passioneret samler og har været det i over 30 år, og han glæder sig over, at klubben støtter et godt formål. Og eftersom der også er et slægtskab mellem frimærker og julemærker, hænger projektet også logisk sammen.
Steffen MadsenPrisen bydes tit lidt ekstra op, når pengene fra auktionen skal gå til julemærkehjemmene.
Det var nemlig en dansk postekspedient, der fik idéen til at sælge frimærkelignende mærker til de mange, der sendte julekort og julebreve. Pengene gik til at hjælpe tuberkulose-ramte børn - og køberne kunne "skilte" med deres velgørenhed ved at klistre mærkerne på deres breve.
Idéen blev populær og har siden bredt sig til mange andre lande. Det første julemærke udkom i 1904. Og selvom julemærker ikke er frimærker, indgår nogle af dem i Steffens samling - blandt andet et fra den allerførste årgang.
Populære auktioner
Fredericia Frimærkeklub har knap hundrede år på bagen og har tidligere heddet Fredericia Filateli-forening. Filateli er betegnelsen for den hobby at samle på frimærker, postkort, stempler og andre post-relaterede sager. Foreningen besluttede dog, at navnet var for nørdet og tog derfor det nye navn.
Men selvom man rystede det mest nørdede navn af sig, er det stadig en klub, hvor man kan nørde igennem, fortæller Steffen Madsen. Netop nørderiet er en afgørende faktor for, at klubbens medlemmer uge efter uge mødes for at snakke og hygge.
- Vi holder auktion hver uge på I.P. Schmidt-gården. Hver gang deltager omkring halvdelen af vores godt 80 medlemmer. Det er altid hyggeligt, siger Steffen, som understreger at nye medlemmer og andre interesserede altid er velkommen - man behøver ikke at være ekspert.
Hvis et dødsbo eller andre donerer mærker til klubben, sættes de til salg på den ugentlige auktion.
- Hver en krone fra salget sendes til julemærkehjemmene. Der trækkes ikke noget fra. Det ved køberne godt, og derfor bydes prisen på netop de mærker tit lidt ekstra op, siger Steffen.
Samlede til bunke
Tidligere sendte klubben pengene afsted ofte, men nu har de samlet til bunke, og det er blevet til 17.000 kroner. Planen var at arrangere en festlig overrækkelse med en stor gavecheck.
- Men i disse tider må man ikke mødes, og desuden bruger man ikke checks længere. Så nu skal pengene bare overføres - og det er jo også det vigtigste, siger Steffen.
Han håber, at klubben snart kan genoptage de ugentlige møder og auktioner. Indtil da må han dyrke sin frimærkeinteresse på jobbet.
- Jeg er tidligere postbud og arbejder nu i brevsorteringen. Både jeg og mine kolleger holder øje med, om der dukker noget spændende op. Og det sker en gang imellem. De moderne frimærker - eller klistermærker - er ikke så interessante, men man kan jo faktisk bruge frimærker helt tilbage fra 1933, og det sker, at noget spændende passerer igennem sorteringen, siger han.