Annonce
Elbobladet

Fremtidens vilde vejr kan koste dig dyrt

På www.forsikringsvejret.dk kan du se, hvornår der er registreret eksempelvis storm, skybrud eller lynnedslag. Data leveres af DMI. Forsikringsvejret kan bruges som dialogværktøj mellem forsikringsselskab og skadelidte i forbindelse med henvendelser om vejrskader, skriver Forsikring & Pension, som står bag. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Gå både forsikringen og huset efter, så du er forberedt på vildt vejr i fremtiden. Ellers kan du ende med en stor regning.
Annonce

I 2019 blev der indberettet 62 procent flere vejrrelaterede skader sammenlignet med gennemsnittet for årene 2015-2018 blandt forsikringsselskabet Codans kunder.

Men hver tredje boligejer ved slet ikke, hvordan deres forsikring dækker ved en vejrskade. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget gennem Epinions Danmarkspanel på vegne af Codan.

- I forsikringsselskabets markedsføring bliver der jo lagt vægt på de positive aspekter af, hvordan man er dækket, siger Jakob Steenstrup, som er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, og fortsætter:

- Hvis man ikke tager sig tid til at dykke ned i det, så kan man godt få det indtryk, at nu da man har en forsikring, er man også sikret dækning. Men så simpelt er det desværre ikke.

Han råder derfor til at læse forsikringsbetingelserne igennem med et særligt blik for undtagelserne - både generelle og specifikke.

- Under vilkårene skal du finde det, der ikke er dækket, og du skal også se på forudsætningerne. Du kan nemlig godt være dækket, men kun hvis nogle bestemte præmisser er opfyldt, siger han.

Annonce

Manglende forudseenhed

Har du ikke sørget for at forebygge og begrænse skadens omfang under et uvejr, så kan du risikere, at forsikringsselskabet ikke dækker.

- Normalt har man en almindelig husforsikring, der dækker vand, storm, regnvejrsskader og sneskader, siger Jan Graversgaard, som er direktør i Codans skadeskundecenter.

- Men problemerne opstår tit, når man får skader, der skyldes manglende forudseenhed og generel forebyggelse.


Problemerne opstår tit, når man får skader, der skyldes manglende forudseenhed og generel forebyggelse.

Jan Graversgaard, direktør i Codans skadeskundecenter


Du skal selv sørge for at holde boligen i ordentlig stand. Ellers dækker forsikringen ikke.

- En rigtig stor del af vores kunder melder skader, hvor afløbet er stoppet. Det kan være ved en kælderhals eller kældernedgang. De er ikke opmærksomme på, at det er noget, de selv kan gøre noget ved.

Hav din dokumentation i orden

  • Dokumenter skader med billeder eller video.
  • Dokumenter også gerne, hvad du har gjort for at forhindre og mindske omfanget af skaderne.
  • Gem kvitteringer på dine værdigenstande til senere dokumentation.

- Man kan have en opfattelse af, at alle vandskader er dækket. Men har man selv glemt at lukke en dør - eksempelvis til kælderen - så dækker forsikringen ikke, siger Jan Graversgaard.

Han råder til, at du også sikrer dine værdigenstande i et kælderlokale ved at hæve tingene over gulvniveau.

- Det skal ikke være et vandabsorberende underlag som træ eller tæpper, det er bedre med fliser, siger han.

- Du kan også have en pumpe stående, så du selv kan udbedre en skade, indtil skadeservice kommer.

Annonce

Undgå sne, der fyger ind

Det er også din opgave at sørge for, der ikke kan fyge sne ind.

- Din forsikring dækker ikke skader, hvor sneen fyger ind. Og den dækker heller ikke følgeskader af sne, der er smeltet - eksempelvis på loftet, siger han og tilføjer, at det kræver en udvidet vanddækning.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Elbobladet

Naturen lige nu: Uglekasser skal op

Annonce