Annonce
Elbobladet

Globetrotter: En besværlig udflugt på en meget lille ø i et eget stort hav

Nord for Fiji ligger en lang stribe på cirka 20 småøer af vulkansk oprindelse. Yashawa Islands. Øen Waya er forbundet med Wayasewa (Lille Waya) med en tange, der to gange i døgnet overskylles af tidevandet - så meget, at små både kan passere. Lille Waya er bare nogle få kvadratkilometer stor, men er ret kuperet. Foto: Jørgen Leon Knudsen
På Fiji siger man "bulla" til folk, man møder, i stedet for "hej" eller "goddag"
Annonce

Fiji – Yashawa Islands: Jeg havde afsat en dag til trekking på øen Wayasewa. Jeg havde med besvær aftalt med køkkenpigen, at hun skulle lave mig en lunch-pakke i stedet for frokost. En ældre dame på stedet gav mig dessiner om, hvordan jeg skulle finde den rette sti. Det var oplysninger i stil med “du skal gå igennem landsbyen og så til venstre ved det væltede træ".

Oppe på plateauet havde landsbyens folk plantet taro, kasawa, banan, ananas og andre nyttige ting. Så stien var ret tydelig her, selv om kun få har været her de seneste uger.

Det er ikke haver i traditionel forstand: Man rydder lidt krat og planter nogle ting i jorden. Derefter overlades det til planterne selv at klare konkurrencen med den øvrige vegetation.


... et uløseligt mikadospil, og slyngplanterne - hvis stængler er stærke som nylonsnore - havde trukket snubletråde på kryds og tværs af stien.

Jørgen Leon Knudsen


Jeg fandt frem til det lille vandfald med tilhørende pool. Især vandfaldet venter med længsel på, at det begynder at regne. Der var lige akkurat vand nok til, at jeg kunne fylde mine medbragte, men nu tømte flasker med det rindende vand.

Annonce

Manglede en machéte

Jeg fandt stien op mod øens top, men manglede en machéte. Stormen havde lavet et uløseligt mikadospil, og slyngplanterne - hvis stængler er stærke som nylonsnore - havde trukket snubletråde på kryds og tværs af stien. Efter nogen tids infight med vegetationen måtte jeg sande, at det ville tage alt for lang tid at nå helt op, hvis jeg skulle nå tilbage igen, inden tropenatten ville gøre det umuligt.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Tilbagetoget blev således foretaget i ro og mag. Jeg gjorde et ekstra langt ophold i skyggerne ved det lille vandfald, fyldte flasker og skyllede støv af. Min T-shirt fik endda tid til at tørre i solen.

I landsbyen måtte jeg dele bulla’er ud til højre og venstre. Et sted insisterede en énøjet mand så kraftigt på, at jeg skulle komme inden for, at det ikke var til at modstå. Uden TV og andre fordummende informationskilder må en mulighed for at udveksle ord og oplysninger ikke forspildes.

Så jeg fik nogle gode, lokale historier med i bagagen. Til gengæld overtog familien resten af min hårdt tilkæmpede, men ganske rigelige frokostpakke.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

DS udfordrer tyskerne

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny butik på vej på Vejlevej: - Vi er vilde med varer, der bare er bedre

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Renault vækker kultbil til live

Elbobladet

Tantes Have afventer spændt genåbning: - Så snart vi ved noget, kan vi sige 'go' til en masse

Annonce