Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Om at rejse som analfabet

Changsha er en middelstor by i det centrale Kina med otte millioner indbyggere. Subway Linje 2 åbnede i 2014 og løber fra vest til øst gennem byen. Linjen er 26,6 km lang og har 23 stationer. Changsha blev herved den 18. Kinesiske storby med et metrosystem. Foto: Jørgen Leon Knudsen
"Guds hånd" - en lektion i hjælpsomhed og imødekommenhed.
Annonce

Kina – Changsa: Hvordan mon det er at være analfabet?

Jeg rejste på egen hånd i Kina i 2014 og skulle skifte tog i Changcha, en middelstor by i det centrale Kina med otte millioner indbyggere. Jeg havde aldrig hørt om byen, før jeg købte billetten. Her fik jeg en lektion i hjælpsomhed og imødekommenhed.

Jeg ankom til én banegård og skulle videre til en anden, men jeg vidste, at der netop var færdiggjort en metrolinie, der forbandt banegårdene.

Disse banegårde imponerer mig: Perronerne er enorme, tydeligt bygget til at håndtere tusindvis af mennesker. Trapper og gange er ofte 15-20 meter brede.


Man kan jo ikke have ældre forvirrede analfabeter til at rende frit rundt.


Netop ankommet spørger jeg en official efter Subway 2. Det forstår han ikke, men han følger mig personligt, gennem lange gange, hen til informationsdisken, hvor en ung kvinde fortæller mig, hvor jeg skal gå hen. Og hun skriver en note til mig med navnet på den station, jeg skal til.

Hun har åbenbart erfaring med analfabeter. “Tak, det var dejligt”. Men jeg havde god tid og burde købe noget spiseligt, så jeg gik til højre i stedet for som anvist til venstre - men informations-"pigen" indhentede og instruerede mig igen. Man kan jo ikke have ældre forvirrede analfabeter til at rende frit rundt. OK, hun fik sin vilje, og jeg fandt ned til Subway 2, hvor jeg vekslede sedler til mønter til billetautomaten.

Annonce

Fingeren uden ejermand

Heldigvis fungerer de fleste undergrundsbaner verden over efter nogenlunde samme koncept. Maskinen her "snakkede" kun kinesisk, men var som så meget andet her vældig funktionel og højteknologisk. Efter en rum tid i en lang kø stod jeg endelig foran den 20 tommer store touchschreen med et kort over ruten og stationernes navne. Jeg skulle "bare" trykke på den rigtige station.

Mens jeg står og sammenligner navnene på skærmen med den seddel, jeg har fået, kommer der en finger bagfra henover min skulder og trykker på skærmen. Så nu skal jeg bare putte mønter i.

Hvem der trykkede, så jeg aldrig - kun fingeren. Jeg kom til at tænke på Maradona, der scorede mål for Argentina med "Guds Hånd", men det er en helt anden historie.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce