Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Skildpaddeøen, hvor der lægges æg i tusindvis

Skildpadderne er meget sky, og kan let skræmmes væk. Men når først hunnen har gravet hullet til æggene og er begyndt æglægningen, er hun i en slags trance. Foto: Jørgen Leon Knudsen
23 timer med smukke, indsigtsfulde oplevelser
Annonce

Malaysia Borneo: De 45 kilometer ud til øen fra Sandakan på det nordøstlige Borneo blev tilbagelagt på tre kvarter. Det er vist pænt hurtigt, når der er tale om søtransport.

Selingan Island er en meget lille ø, der sammen med ni andre øer udgør Turtle Islands Nationalpark. Du kan gå rundt om den lille ø på en halv times tid.

Nationalparken blev etableret i 1977 for at beskytte de æglæggende havskildpadde-arter Green turtles og Hawksbill turtles, der hver nat året rundt går i land her for at lægge æg i det hvide koralsand.

Det var et vidunderligt sted med krystalklart vand, koraler og et væld af farvestrålende fisk.

Indtil klokken 18 havde vi turister øen for os selv, men herefter var stranden forbudt område. Nu måtte vi så bare vente på beskeden om, at de første skildpadder var gået i land, og at en ranger ville komme og hente os.

Skildpadder er meget sky og vagtsomme og kan let skræmmes væk. Men når først hunnen har gravet hullet til æggene, og æglægningen er begyndt, går skildpadden i en slags trance og ænser ikke meget af, hvad der foregår omkring hende.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Hunnen lægger op til 200 æg pr landing. Under æglægningen indsamles æggene af mennesker. For så snart det sidste æg er lagt, begynder skildpadden nemlig at dække reden til. Herefter er det umuligt at samle æggene, uden at de bliver ødelagt. Æggene placeres herefter i et lukket område i en tilsvarende rede, hvor de er i sikkerhed for diverse ægtyve.

"Vores" skildpadde præsterede 144 æg denne aften. De blev alle indsamlet og kom i sikkerhed. De kan nu udvikle sig, indtil de små ny skildpadder graver sig op af sandet og kan sættes ud i havet. De har nu en meget bedre chance for at overleve. I naturen er det kun fire promille af æggene, der oplever at blive voksne.

Denne aften og nat samledes der æg fra 21 skildpadder. Under en morgentur på stranden viste sporene i sandet, at antallet af ’landinger’ denne nat havde været noget højere - formentlig 28. Men så er der lidt til varanerne og til havfuglene - som jo også gerne skulle overleve.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce