Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Solens magi bagerst i Abu Simpel-templet

Abu Simpel Templet er en teknisk magtdemonstration. Det blev indviet til tre Egyptiske guder. Hvert år - den 22. februar og den 22. Oktober når solens stråler de 60 meter ind og oplyser Ramses og guderne i nogle minutter. Kun Ptah (til venstre) forbliver I mørket. Han er underverdenens gud. Foto: Jørgen Leon Knudsen
22. oktober sker der noget helt særligt inde bag i det årtusind gamle, egyptiske tempel.

Egypten - Aswan: Der er meget længe imellem, at jeg står op før klokken fem om morgenen. Der skal nogle ganske særlige omstændigheder til, for at få mig til den slags selvpineri. Men i 2011 var der en sådan anledning.

Farao Ramses 2. byggede Abu Simbel-templet helt nede ved grænsen til Sudan. Det er genialt konstrueret. Med en sådan præcision, at solens stråler ved solopgang - to gange om året - når helt ind i den 60 meter lange gang, helt ind i templets allerhelligste, hvor de i nogle minutter oplyser tre af de fire Egyptiske guder.


Turisterne bliver gennet rundt som kvæg.


Ramses selv er naturligvis den ene. Underverdenens gud, Ptah, forbliver i mørket til venstre. Det demonstrerer stor viden og byggeteknisk kunnen.

Jeg når ud til templet allerede klokken fire. Sidste år var der 5.000 til denne festival - i år er der ingen fest. På grund af myrderierne i Cairo for nylig er de fleste festivitas aflyst. Det er i grunden meget sympatisk, men solen står dog stadig op på den altid fuldstændig skyfri nubiske himmel, og denne morgen kravler den igen ind og ser til Ramses.

Andendagen blev bedst

Det bliver dog meget lidt, folk får at se i dag. Et stort antal soldater er ankommet og opstillet, også inde i de snævre tempelgange. Turisterne bliver gennet rundt som kvæg. Det er et egyptisk forsøg på styring og kontrol, når det er værst. Jeg er bange for, at de 700, der er mødt op denne morgen, har en meget tvivlsom oplevelse.

Men mindre gode oplevelser sætter de rigtig gode i relief. Om aftenen er kulisserne mageløse til et sound & lightshow. De to 3.300 år gamle templer bliver brugt som bagtæppe under den dybsorte, stjernebestrøede nubiske nattehimmel.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Smagfuldt valgt musik fra et surround-anlæg af usædvanlig høj kvalitet akkompagnerer fortællingen om Abu Simbel, Ramses og hans skønne Nefertari.

Jeg kan heldigvis gentage besøget næste morgen, hvor begivenheden gentager sig - blot i lidt kortere tid. Og her på andendagen er der ingen trængsel. Vi er blot ni turister. At fænomenet varer lidt kortere tid denne morgen, er fuldstændig uden betydning. Det er en anderledes fredfyldt oplevelse.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce