Annonce
Elbobladet

Gode råd til ældre og udsatte: Sådan undgår man ensomhed i en corona-tid

Ældre og udsatte borgere skal ikke isolere sig, selvom der er corona. Sådan lyder det i et fælles budskab fra fire aktører på området. Fra venstre  er det formanden for senior- og handicapudvalget, Lars Ejby (S), formand for Ældre Sagen Niels Hother, leder af Frivilligcenter Fredericia Louis Lindholm, og formand for Seniorrådet Flemming Larsen. Foto: Søren Gylling
Frygten for corona skal ikke sætte livet i stå for ældre og udsatte borgere. Husk vaccinationer, og tænk ”ud af boksen”, så du fortsat kan møde andre mennesker. Sådan lyder det fra fire aktører på området.
Annonce

Fredericia: I foråret var der total nedlukning, og nu er der igen corona-restriktioner.

Men frygten for sygdommen må ikke få ældre og udsatte borgere til at isolere sig. Sådan lyder det i en fælles appel fra fire aktører på området: Seniorrådet, Ældre Sagen, Fredericia Kommune og Frivilligcentret:

Husk vaccinationer for influenza og lungebetændelse, lyder første råd.

Husk at se andre mennesker på en måde, der passer til coronatiden, lyder det andet råd.

- Hvis man isolerer sig, så bliver man syg, siger Flemming Larsen, som er formand for seniorrådet.

Annonce

Se mulighederne

Dermed peger han på faren ved, at corona-bekymringer kan føre til ensomhed. Men det gælder om at ”tænke ud af boksen” og se mulighederne alligevel, lyder budskabet fra aktørerne.

- Dem, der er på plejehjem, har personale omkring sig, og det samme gælder dem, der får hjemmepleje. Men jeg tænker tit på dem, der sidder derhjemme, siger Flemming Larsen, som her peger på tilbud som ”Café en som dig” på Tavlhøj og I.P. Schmidt som muligheder.


Hvis man isolerer sig, så bliver man syg.

Flemming Larsen, Seniorrådet


Niels Hother, formand for Ældre Sagen, ærgrede sig over aflysninger og lukninger i forbindelse med de seneste ugers corona-udbrud i Fredericia. For eksempel på Seniorhuset I.P. Schmidt Gården. Og han peger på, at frygten ikke må overdrives.

- Folk mellem 65 og 80 år er altså ikke i en speciel risiko. Det er ikke udsatte borgere, siger Niels Hother.

Når det handler om lukninger og besøgsrestriktioner, følger Fredericia Kommune anvisningerne nøje. Det understreger Lars Ejby (S), som er formand for senior- og handicapudvalget.

- I foråret så vi mange, der isolerede sig selv. Siden er smittetrykket steget igen, og nu er det vigtigt at passe på sig selv på en god måde. Man kan faktisk gøre mange ting, og man kan gøre det på en coronasikker måde, siger Yelva Bjørnholdt Jensen, som er koncerndirektør for voksen- og ældreområdet. Foto: Søren Gylling

- Vi er ikke interesseret i at lukke unødigt meget ned, siger han.

Udvalgsformanden fortæller, at mange pårørende er tilfredse med kommunens forsigtighedsprincip i forbindelse med besøg på plejehjem og bosteder.

- Vi har forbedret udefaciliteterne, og samtidig opfordrer vi også til, at hvis det kan foregå udenfor, er der ingen grund til at trække det indenfor, siger Lars Ejby.

Annonce

Ring til en god ven

Med udsigt til et efterår og en vinter, hvor coronaen kan spænde ben for de vanlige aktiviteter, opfordrer Ejby til at tænke kreativ. Det gælder både pårørende og ældre.

-Ring til en god ven eller veninde, du ikke har snakket med i lang tid. Husk at tage den telefonsamtale med jeres pårørende. Tænk lidt ud af boksen, så man kan finde nogle måder at mødes på. For eksempel til gåture ved stranden, siger han.

Husk vaccinationer

Personer på 65 år eller derover kan få en gratis influenzavaccination. Det gælder også andre, som er i særlig risikogruppe. For eksempel ved diabetes, kroniske sygdomme eller gravide i 2. eller 3. trimester.

Vaccinen tilbydes fra 1. oktober og frem til 14. januar 2021. I år er personale i sundheds- og plejesektoren også omfattet af tilbuddet.

Det er også muligt for personer over 65 år og personer i sårbare gruppe at få en gratis vaccine mod lungebetændelse.

Man kan blandt andet få vaccinationerne via egen praktiserende læge eller via Danske Lægers Vaccinations Service.

Her tilføjer Niels Hother, at der også er mulighed for tryghedsopkald via Ældre Sagen, som også har besøgstjeneste.

Louis Lindholm, leder af Frivilligcenter Fredericia, fortæller at der fortsat er aktiviteter i centret, og at man sørger for at corona-tilpasse dem. For eksempel er der den nystartede ”Cafe mød hinanden”, som har åben hver anden onsdag. Desuden er der eksempelvis gå-grupper.

Og så minder de fire aktører endnu en gang om rådet med vaccinationer mod influenza og lungebetændelse. Med de vaccinationer er man bedre rustet mod covid-19, hvis man bliver smittet. Dermed mindsker man risikoen for at være ramt af både lungebetændelse og covid-19 samtidig, oplyser de.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Elbobladet

Julemand med visir?: Borgmester lover masser af juleri med en juleby under trygge coronavilkår

Elbobladet

To mindehøjtideligheder

Elbobladet

Forfatter giver foredrag om Iran

Annonce