Annonce
Elbobladet

Kim fra Fredericia bor midt i Tokyo

Kim Pedersen flyttede i 2018 fra Fredericia til Japan. Han bor i Tokyo - en by, der håndterer corona på japansk. Privatfoto
Japan har en særlig plads i Kim Pedersens hjerte. Og nu har han etableret sig i Japans hjerte. Her er meget anerledes end i Danmark - blandt andet corona-håndteringen.

Harumi: Med en bjergtagende udsigt fra 44. etage og med Japan i blodet kan 53-årige Kim Pedersen fra Fredericia ikke andet end at smile bredt. Hans lejlighed ligger i Tokyo-bydelen Harumi, som ligger midt i den japanske hovedstad.

Hvis han kortvarigt skulle komme i tvivl om, hvorfor han flyttede fra Fredericia til Tokyo, skal han bare se ud af vinduet. Men han kommer ikke i tvivl.

- Jeg har ikke fortrudt. Det har i perioder været hårdt, men det har været godt. Jeg regner helt klart med at blive i Japan resten af mit liv, siger Kim og ser direkte ind i web-kameraet.

Han har haft Japan i blodet, siden han var dreng. Fra han var seks, til han blev 14, boede han i landet, hvor hans forældre missionerede for Pinsekirken - en kirke han forlængst har brudt med.

- Japan er mit fædreland, ligeså meget som Danmark er. Jeg føler mig ikke fremmed her.

I begyndelsen af 2018 tog han konsekvensen af sin kærlighed til Den Opgående Sols Land, rykkede teltpælene i Fredericia op og flyttede til Japan, hvor et job stod og ventede på ham.

- I Fredericia havde jeg en lejlighed på 60 kvadratmeter. Det har jeg også nu, men udsigten fra 44. sal er liiidt bedre...

Corona kommer til at forandre Japan for evigt.

Kim Pedersen

Ingen nedlukning

Japan er meget anderledes end i Danmark - blandt andet håndteringen af corona.

- Japans grundlov gør, at regeringen ikke kan tvinge folk til at blive hjemme eller virksomheder til at lukke. Til gengæld er japanerne meget autoritetstro, så når regeringen henstiller til, at man holder afstand og bliver hjemme, så gør de det. En henstilling er moralsk forpligtende, som var det en ordre, siger han.

Mange japanere i Tokyo gik med mundbind allerede inden corona. Nu gælder det så godt som alle. Kim har valgt at lade være, hvilket giver ham et par bebrejdende blikke, hver gang han er på gaden.

- Med lys hud, rødt hår og uden maske skiller jeg mig jo ud i bybilledet. Men hvis japanere kritiserer mig for ikke at bruge maske, svarer jeg dem på japansk og forklarer min begrundelse. Og så tales der ikke mere om dét. I Japan er det ikke god skik at diskutere med folk, når først de har givet deres mening til kende. Så det er ikke noget, vi bruger meget tid på, siger han.

Annonce

Kendis-død ændrede alt

I den første lange tid under coronakrisen tog den menige japaner ret afslappet på situationen.

- Men så en dag blev det meddelt, at den berømte komiker Shimura Ken var død af corona. Japanerne går utrolig meget op i kendisser, og hans død ændrede alt - men han var altså også meget berømt. Nærmest som en Kim Larsen gange ti. Fra den ene dag til den anden skiftede stemningen fra afslappet til hunderæd. Det var meget iøjnefaldende, siger Kim.

I dag er situationen sådan, at japanske hospitaler kan nægte at tage imod corona-patienter. Og der er eksempler på, at meget syge patienter først er blevet indlagt efter at være blevet afvist af 20-30 hospitaler. En historie i medierne fortæller om en patient, der blev afvist af over hundrede hospitaler.

De japanske taxaer køer også i denne tid - men de er nærmest pakket ind i plastik. Privatfoto: Kim Pedersen
Annonce

Stille på restauranten

Selvom regeringen og myndighederne ikke håndhæver corona-tiltag og ikke uddeler bøder, kan Kim tydeligt mærke, at situationen er unormal.

- I Tokyo er det for eksempel mere normalt at spise ude end at spise hjemme. Men i denne tid er næsten alle restauranter lukket - ikke fordi de skal, men fordi kunderne holder sig væk. De få, der holder åbent, har god plads og ro, siger han.

Men ellers ligger de største forandringer der, hvor Kim og ElboBladet mødes: På internettet.

Han forudser, at det japanske samfund vil bevæge sig i en helt ny retning efter coronakrisen.

"Myldretid" udenfor Tokyo Station. Privatfoto: Kim Pedersen
Annonce

Japan forandres for evigt

- Japanerne har altid været vant til at stå i tætpakkede tog i timevis på vej til og fra arbejde hver eneste dag. Selvom der er et kæmpe mylder, er alle taget afsted hjemmefra. Det at have et job har været ensbetydende med at være væk hjemmefra 10-11 timer hver dag. Dét var det helt utænkeligt at lave om på, forklarer han.

Men nu har japanerne fået øjnene op for, at meget kan lade sig gøre over nettet. Møder, hilsner, samtaler og arbejde. Det har givet dem smag for de ekstra timers frihed hver dag.

- Japanerne sidder meget fast i mønstre. Når corona er ovre, vil Japan være forandret for altid. Selvfølgelig vil mange stadig rejse hver dag, og mange mødes ansigt til ansigt - men for mange japanerne vil livet blive indrettet ud fra de nye mønstre, der betyder, at man ikke behøver at spilde flere timer hver dag på transport.

Der er smukt i Kim Pedersens lokalområde i midten af Tokyo. Men også ret mennesketomt. Privatfoto: Kim Pedersen
Annonce

Navnet Kim kan udfordre

Kim er ansat af en fransk virksomhed, der eksporterer kød til det japanske marked.

Han har to ansatte på sit kontor, og han arbejder meget med kundekontakt, som i japansk erhvervsliv altid er personlig og helst ansigt til ansigt.

- Mit fornavn, Kim, er et koreansk navn - og mange japanere er ikke begejstrede for koreanere. Så nogle gange skal de lige lære mig at kende, før jeg har deres respekt. Men når de opdager, at jeg ikke er koreaner, hjælper det altid, siger han og tilføjer, at han også kan hjælpe de fleste japanere med korrekturlæsning og sproglige korrektioner. Den slags er de heller ikke vant til fra en udlænding - og det giver respekt.

Kim har ansøgt om permanent opholdstilladelse i Japan. Den slags er svær at opnå, men han er godt på vej via sin visumstatus, der er på højeste niveau.

- Det er fint, at Japan stiller store krav - blandt andet til, at man har ren straffeattest, kan forsørge sig selv og ikke er til belastning for samfundet. Sådan bør alle lande gøre, også Danmark, siger Kim, der er har en fortid som byrådskandidat for Nye Borgerlige.

Selvom trafikken ikke just er tæt, holder fodgængerne velopdragent tilbage for rødt. Privatfoto: Kim Pedersen
Annonce

Situationen forandres

Det japanske mediebillede er fyldt med corona.

- Jeg talte med en japansk erhvervsjournalist. Han fortalte, at de japanske pressefolk næsten ikke kunne skrive om andet, siger Kim.

Corona-situationen i Japan forandres stadig dag for dag.

Da ElboBladet taler med Kim, kan de registrede, japanske sygdoms- og dødstal sammenlignes med Danmarks - selvom befolkningstallet i Japan er godt 20 gange så højt sammenlignet med det danske.

- Men kurven i Japan stiger nu. Hurtigt. Det er ikke så godt, siger Kim, som dog ikke er nervøs for sit eget helbred.

Selvom der er corona-stille, er der trods alt liv i byen. Japanerne er vant til at gå med maske, og i denne tid gør næsten alle det. Privatfoto: Kim Pedersen
Undergrundstogene kører fortsat. Også her går stort set alle med maske. Privatfoto: Kim Pedersen
I sin barndom boede Kim med sine forældre i Japan, hvor de missionerede for Pinsekirken. Siden har han brudt med kirken. Privatfoto
Med sin lyse hud og røde hår skiller Kim sig ud i Japan. Det gjorde han også, da han som dreng gik i japansk skole.
Udsigten fra 44. sal er næsten ikke til at slå. Det skulle da lige være fra øverste etage, 48. sal, men den var ikke ledig, da Kim Pedersen flyttede ind. Privatfoto: Kim Pedersen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Business Fredericia ansætter erhvervskonsulent med særlig fokus på energi og klima

Annonce
Annonce
Elbobladet

Kræfterne er der ikke længere: Loppemarked takker af

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt liv blomstrer op i det gamle løveapotek: Tina mangler blot at få styr på navnet til sin nye butik

Elbobladet

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Elbobladet

Traditioner har ingen alder -  5. generation skød sig til konge-titel

Elbobladet

Barndomsvenner vil gøre din bil skinnende ren: Nu er jagten gået ind efter en garage

Elbobladet

Fire lokale danmarksmestre kåret ved lokalt sejlerstævne

Elbobladet

Præstens klumme: "Hva' ham Jesus, var han sådan en alfahan?"

Elbobladet

Syng, Spis og Snak på den lokale højskole

Elbobladet

Arlette overlevede dødslejren - foredrag om Auschwitz i 1944

Elbobladet

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Elbobladet

Ugens hund: Margrethe VI er på skånekost

Elbobladet

På den 2. side: Hvor svært kan det være?

Elbobladet

Jacob redder maden hos Den Gyldne Ovn: Restauranter oplever rift om Too Good To Go-poser

Elbobladet

1000 gratis trøjer var væk på én time: Folk strømmede til FC-kamp og tribune-indvielse

Elbobladet

Gør brætspil til en succes - selv for den dårlige taber

Elbobladet

Padlock Chain serverer egen øl til koncert

Elbobladet

60 års jubilarer fra Treldevejens Skole

Elbobladet

El og plug-in udgør nu 40 procent af bilsalget

Elbobladet

Yusuf åbner nyt pizzeria i næste uge: Han satser på egne opskrifter og god plads til spisende

Elbobladet

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Vi var en storby i vikingetiden

Elbobladet

Skobutik drejer nøglen om: Vil i stedet fokusere på nethandel

Annonce