Annonce
Elbobladet

Kunstforening stiftet under Anden Verdenskrig

Formand Poul B. Jacobsen, Fredericia Kunstforening, sammen med tidligere næstformand Linda Høyer ved en af de mange udstillinger - denne om stjerner - som Kunstcentret har lagt lokaler til. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I de første mange år var 75 års jubilaren også en litteraturforening

Jubilæum: Fredericia Kunstforening, som kan fejre 75 års jubilæum i år, blev stiftet under Anden Verdenskrig på det daværende Hotel Victoria i Vendersgade. Den første formand blev forlagsboghandler Alfred Christensen, og det første navn var Fredericia Kunst- og Litteraturforening.

Det var også litteratur, som foreningen lagde ud med. Så prominente forfattere som Soya, Sigfred Pedersen og Cai M. Woel læste 27. marts 1944 op af egne værker på Fredericia Teater.

343 medlemmer

Ret hurtigt kom man op på 343 medlemmer. Første udstilling var værker fra kunstnersammenslutningen Grønningen. Her kunne man gå til fernisering 18. maj 1944 på Fredericia Gymnasium.

De første år var vanskelige, hvad publikum angik. Men der var succes med kurser i at tegne, male og forstå kunst, som blev arrangeret sammen med Aftenskolen.

Annonce

Galleri Olsen og det gamle bibliotek

Kunstforeningen havde ikke noget udstillings-sted, men da major Ryg Olsen åbnede den navnkundige "Galleri Olsen", stillede han sine lokaler til rådighed. Blandt andet Statens Kunstfonds Indkøb og Decembristernes store 40 års jubilæumsudstilling.

Heerup var også på tapetet den gang med en udstilling i Rådhushallen, som på en weekend samlede 1000 besøgende.

I 1980 fik foreningen fast udstillingssted i det gamle bibliotek i Jyllandsgade, og i foråret 2003 flyttede Kunstsalen i Kongensgade 111, hvor der var dobbelt så meget plads.

For de mange medlemmer har der ud over udstillinger været talrige udflugter, foredrag og arrangementer. Kunstforeningerne er ofte dem, der er først til at præsentere ny og moderne kunst. Og der har været mange både lokale og forholdsvist ukendte navne, som man kunne stifte bekendtskab med.

I dag har Fredericia Kunstforening omkring 400 medlemmer. I de senere år er det blevet prioriteret, at der hvert år skal bydes på et af de større navne. Således har man kunnet nyde Jens Galschiøts skulpturer i byrummet og i Eksecerhuset, den store Per Kirkeby-udstilling og senest værker af Henry Heerup.

I dag er det Poul B. Jacobsen, som er formand for Fredericia Kunstforening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyansættelse hos frisør

Annonce